Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

30 år siden skrekkfilm-klassikeren Tremors kom ut på kino

Reklame

I dag er det 30 år siden den amerikanske komedie/skrekkfilm-klassikeren, Tremors (Marksommer) kom ut på kino. Regi er ved Ron Underwood som senere slo til med City Slickers (1991, Speechless (1994), Mighty Joe Young (1995). Produsent for filmen er Gale Anne Hurd som er kjent i senere tid fra TV-seriene Fear the Walking Dead og Walking Dead.

I hovedrollene i Tremors så finner vi storheten Kevin Bacon (The River Wild, Sleepers, Mystic River), Fred Ward (Chain Reaction, Road Trip og Joe Dirt), Michael Gross som er mest kjent fra TV-serien Family Ties som gikk fra 1982 til 1989., og selveste countrystjernen Reba McEntire som vi kjenner fra TV-serien Reba.

Handlingen

Val McKee (Bacon) og Earl Basset (Ward) har innsett at, for å komme seg frem i verden, må de dra fra den lille ørkenbyen Perfection i Nevada. Men før de kommer så langt starter en merkelig buldring i jordskorpen som forhindrer dem i å reise. Etterhvert som de kjører oppdager de flere lik som synes å har dødd på en uforklarlig måte. På samme tid arbeider en vitenskapskvinne med seismiske undersøkelser på stedet, og hun skjønner fort at det er noe uvanlig på gang. Med hjelp fra henne og en del sjokkerende nye oppdagelser innser de at den avsidesliggende byen deres er hjemsøkt av gigantiske menneskeetende vesener som lever under jorden.

Vesenene ligner på kjempe-mark og ser ut til å lokaliserer eventuelle levende vesener ved hjelp av fotsteg som forplanter seg som seismiske bølger i bakken. Landsbyboernes situasjon vanskeliggjøres ytterligere ved at telefonnettet er satt ut av spill. En natt blir beboerne i et gammelt hus angrepet av fire slike uhyrer. Uhyrene er utstyrt med slangeaktige tunger som de borrer ned i grunnen under huset, og sender opp gjennom dertil egnede åpninger under sine angrep. Val McKee og Earl Basset tvinges til å ta opp kampen med beistene og må samtidig forsøke å lede en gruppe mennesker i sikkerhet. Det store problemet er imidlertid hvordan de kan komme seg unna denne skjulte fienden i ørkenlandskapet, da de er store nok til å grave ned biler, bevege hus, og samtidig ser ut til å både kommunisere og lære etter hvert som de jakter.

Filmen ble ingen stor publikumsuksess på kino i USA, hvor den bare innbrakte 16,6 millioner dollar. Den innbrakte 48,5 millioner dollarpå verdensbasis. Produksjonskostnadene var på 11 millioner. Til tross for beskjedne besøkstall på kino, så ble den en stor suksess på det amerikanske videoleiemarkedet. Via salg og utleie av video klarte den i løpet av kort tid å innbringe tre gange så mye som den gjorde på amerikanske kinoer. 

Videosuksessen var med på å vane vei for to mindre suksessfulle oppfølgere: Tremors 2: Aftershocks (1996), Tremors 3: Back to Perfection (2001), samt en forløper til Tremors 4: The Legend Begins (2004) og den kortlivede TV-serien Tremors: The Series (2003). Alle disse filmene ble lansert rett på video. Den 13 episoder lange TV-serien ble sendt på Sci Fi Channel i 2003.

Redaktør er en stor fan av skrekkfilm og anser Tremors som en klassiker, er på nivå med andre skrekk-klassikere som Evil Dead, Motorsagmassakren, Fredag 13-filmene, Nightmare on the Elm Street og Halloween for å nevne noen andre storheter som Tremors kan sammenligne seg med. I dag er det altså 30 år siden Tremors med Kevin Bacon i hovedrollen hadde premiere og fikk millioner av fans til å gå på kino i 1990!

Kanskje du også liker

Keith Hill ny manager for Bolton Wanderers

Den tidligere Premier League-klubben Bolton Wanderers som nå spiller i League one (Nivå 3) har i kveld ansatt den tidligere Rochdale FC manageren, Keith Hill. …

Les Mer

Ukens leder: Lars Nicolai Skjølingstad med et klart budskap til nett-trollene

Debatten raser for øyeblikket i sosiale medier om fenomenet nettroll. Men for å komme til bunns i hva dette fenomenet er må vi nesten gå …

Les Mer

Pearl Jam bekrefter nytt album som vil hete Gigaton som vil være deres første album på syv år

Pearl Jam er tilbake med et nytt album kalt Gigaton og ved siden av det kommer det en nordamerikansk turné i 2020. Gigaton er ute …

Les Mer