Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Helsesista

Ukens leder i dag er selveste Helsesista som vi kjenner som god, varmt medmenneske som snakker med ungdommen over hele Norge. I denne lederen skriver Lars Nicolai Skjølingstad noen kjærlige ord om Tale Maria Krohn Engsvik (40).

Vi som er Halvard Henry med Venner er opptatt av ungdom og helsespørsmål og tiltaket Helsesista er noe vi berømmer sterkt. Det er viktig for ungdommen å kunne oppsøke et slikt tillitsforum vedrørende generell helse og psykisk helse som Helsesista er.

Helsesista ble startet av helsesøster Tale Maria Krohn Engvik. Det begynte på Snapchat som hun opprettet for å kunne snakke med elevene hun hadde ansvaret for. Hun var da helsesykepleier for elever ved fire videregående skoler. Målet var å være mere tilgjengelig og snart ble dette et meget populært tiltak som tok helt av. Helsesista har nå 200.000 abonnenter.

Vinklingen Helsesista bruker i sitt forebyggende helsearbeid er i stor grad bygget på tillit og tilgjengelighet. Helsesista går løs på alle tilfeller noenlunde likt. Hun har stor faglig kunnskap og behandler alle med et glimt i øyet. Blir ofte berømmet for å bruke ungdommens språk med tillit og nærvær.

Helsesista er også aktiv som en inspirerende og inkluderende foredragsholder. Vinklingen på disse foredragene er utelukkende basert på hvordan man bygger opp tillit for ungdom. Særlig viktig er dette for ungdoms psykiske helse der det stort sett dreier seg om å være tidlig ute og å være tilstede. Mye av behandlingen foregår ved bruk av humor og med et glimt i øyet. Helsesista er heller ikke redd for å være personlig.

Høsten 2019 ga hun ut boken Helsesista med tittelen #Vågåvære. Den senere tiden har Tale Maria begynt med en ukentlig podcast og har nå muligheten til å være Helsesista på heltid. Er også mulig å se på TV2 Sumo der hun er aktiv med sesong 1 med 10 episoder med tv serien Helsesista. Der er temaene sex, kropp, nakenbilder, selvmordstanker og kjærlighetssorg blir tatt opp på en enkel og ufarlig måte.

Tiltaket, snapchat, foredragene og tv programmene har fått sin del av kritikk. Kritikken dreier seg om at Helsesista går imot helsevesenets regler. Det er ganske krass kritikk dette. Men kanskje har ikke helsevesenet fulgt med i tiden? Kanskje man ikke bør ta så mye hensyn til regler nødvendigvis for å nå igjennom til ungdommen.

Kritikkens kontekst fra helsevesenet og andre, heretter titulert som DE.

DE mener hun blander rollen med å drive helseopplysning og helsehjelp.

DE mener hun har en for tett relasjon med enkelte av følgerne og gir individuelle helseråd.

DE mener hun bryter journalføringsreglene.

Og siste punkt:

DE mener at Snapchat er ikke er en egnet plattform for sensitive opplysninger.

Positivt sett vil vi tro disse tiltakene Helsesista setter inn mot ungdommen virker, siden antallet følgere av Helsesista har eksplodert. Noe sier meg at man ikke nødvendigvis trenger å følge helsevesenets regelverk for å oppnå suksess. Ungdommens eget språk taler kanskje for seg? Jeg trur for øvrig at kritikerne glemmer at Helsesista er et høyst uformelt forum som ikke er bundet opp mot streng journalføring, Helsesista gir informasjon og tjenesten tar ikke informasjon på samme måten som det offentlige gjør.

Ellers er det hyggelige tall for Tale Maria Krohn Engvik. Etter at hun tok permisjon for å satse på Helsesista på full tid som eget foretak har hun 600.000 som årlig inntekt. For eksempel i 2018 holdt Helsesista over hundre foredrag. Det er nok der mesteparten av inntektene kommer fra. Tale Maria selv tar de hyggelige tallene med knusende ro og har uttalt at fremtiden ser bra ut for Helsesista og hun vil fortsette å jobbe hardt for å hjelpe barna og ungdommen mest mulig.

Hvis du vil følge Helsesista (Tale Maria Krohn Engvik) kan du følge henne her med å trykke på denne linken som går rett til hennes nettside

https://helsesista.no/

Vi som er Halvard Henry med  Venner heier på deg, Helsesista og synes du gjør en fantastisk jobb for våres fantastiske ungdom!

Mvh

Lars Nicolai Skjølingstad

Ansvarlig for ukens leder

Kanskje du også liker

Folk som banner er ærligst

Ifølge forskning.no så er en som banner mer ærlig enn andre. Er det et bra utgangspunkt? Vel, det lurer også jeg på. Jeg har et …

Les Mer

Jetro Willems på lån ut sesongen i Newcastle United

Newcastle United har signert landslagsspilleren Jetro Willems (25) på lån ut 2019/20 fra Eintracht Frankfurt. Jetro Willems er venstreback som har 22 landskamper for Nederland …

Les Mer

Deep Purple er tilbake med nytt album Whoosh! og europaturné starter 31.mai

Deep Purple vil gi ut sitt nye album Whoosh! 12. juni. Legendene er tilbake med sitt 21. album, det markerer tredje gang de har jobbet …

Les Mer