Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Dagen i dag i musikkhistorien – I dag er det fire år siden Nick Menza fra Megadeth døde på scenen i en alder av 51 år

I dag er det fire år siden den tidligere trommeslageren i Thrash metal-legendene Megadeth døde på scenen mens han opptrådte sammen med bandet sitt OHM The Baked Potato jazzklubb i Studio City, California. Bare tre sanger inn i settet, kollapset Nick Menza på scenen. Han ble kjørt til et sykehus hvor han ble erklært død ved ankomst. En obduksjon senere viste at dødsårsaken var aterosklerotisk, hypertensiv indusert kongestiv hjertesvikt. Menza var 51 år.

Hva er aterosklerose?

Aterosklerose, betegnelse på den sykelige prosessen i blodårenes vegger som forårsaker aterosklerotisk sykdom (åreforkalkning). Fullt utviklet består aterosklerose av ansamlinger av fett, spesielt kolesterol, betennelsesceller (hvite blodceller og glatte muskelceller) og avleirede produkter av disse. Nyere teorier oppfatter prosessen som en kronisk betennelsesprosess forårsaket av opphopning av kolesterol som har vært gjenstand for kjemisk forandring, for eksempel oksidering. Prosessen utvikles gjennom flere år og fører til forsnevring av hulrommet i arterien med tilhørende symptomer på nedsatt blodsirkulasjon (se aterosklerotisk sykdom).

Nicholas Menza som er født 23.juni, 1964 i München, Tyskland var sønn av den amerikanske jazz-saksofonisten Don Menza (84). Nick var en amerikansk musiker mest kjent som den tidligere trommeslageren for det amerikanske thrash metal-bandet Megadeth fra 1989 til 1998 og igjen i 2004, samt en siste retur i 2014. Han spilte inn trommer på fire av Megadeths album: Rust in Peace (1990), Countdown to Extinction (1992), Youthanasia (1994) og Cryptic Writings (1997).

Innflytelsene hans stammer fra en del kjente trommeslagere som Buddy Rich, Steve Gadd, Nick Ceroli, Jeff Porcaro (Toto) og Louie Bellson.

Fra sin profesjonelle musikalske karriere da han var 18 år gammel, trommet han i bandet Rhoads med sangeren Kelle Rhoads, bror til avdøde Randy Rhoads (Gitaristen til Ozzy Osbourne), og ga ut sin første plate med Rhoads, med tittelen Into the Future, i Europa i 1986.

Etter Rhoads var Menza en del av en suksess med LA metalband, inkludert The Green (med Rhoads bandkamerater John Goodwin på gitar og Darwin Ballard på bass), Von Skeletor (nok et samarbeid med Goodwin og Michael Guillory på gitarer, Cam Daigneault på trommer, og Menza som håndterer vokal på bandets demo og selvutgitte album, Injection of Death), og Cold Fire (også med Warrior-gitarist Joe Floyd) før han begynte i Megadeth.

Fortsatt til sessionsspilling inkludert stilarter fra R&B til gospel, funk og heavy metal, innspilling med slike som John Fogerty, fanget Menza oppmerksomheten til daværende Megadeth-trommeslager Chuck Behler og ble hans tekniker. Da Megadeth trengte en trommeslager i 1989, ble Menza bedt av Dave Mustaine om å melde seg inn i bandet. Mustaine bemerket at Menza tidligere fylte ut på trommer da Behler ikke kunne. Menza spilte først live med Megadeth 12. mai 1988 i Bradford, England. Denne tidligere erfaringen og det personlige forholdet førte til invitasjonen til å bli med Megadeth for innspillingen Rust in Peace som kom ut i 1990.

I de neste ti årene ble Menza assosiert med Megadeths klassiske periode og også hans Greg Voelker Rack System. Dette inkluderte et kontrabass trommesett med tom-toms montert på et lavere kromstativ og alle cymbalkrasjer montert på et høyere rack, som ble støttet av to kromstenger bak trommeslageren. Dette ble senere adoptert av Megadeth på Blackmail the Universe-turneen (2004, som inneholdt et lignende racksystem.

Under hans tid i Megadeth spilte Nick også trommer sammen med bandkameraten Marty Friedmans tre soloalbum, Scenes (1992), Introduction (1994) og True Obsessions (1996).

Sommeren 1998, mens bandet fremdeles turnerte med støtte for albumet Cryptic Writings, hadde Menza problemer med kneet og søkte lege. Han ble informert om at han hadde en svulst, som senere ble funnet å være godartet, og fikk den fjernet. I stedet for å kansellere noen datoer, ansatte Megadeth Jimmy DeGrasso som en midlertidig erstatter. Da tiden var inne for å spille inn et oppfølgingsalbum, ble Menza ikke spurt tilbake, og DeGrasso ble bandets offisielle trommeslager. Menza har i flere intervjuer sagt at mens han var på sykehuset kom seg etter kneoperasjoner, fikk han en telefon fra Mustaine som ganske enkelt sa dine tjenester er ikke nødvendig lenger.

Etter exiten begynte han å jobbe på Menza: Life After Deth med gitarist Anthony Gallo, bassist Jason Levin,  og gitarist Ty Longley. Albumet var opprinnelig ment å ha en utgivelsesdato i 2002 og turné å følge, imidlertid på turen i 2003 med den reformerte Great White var Longley blant de 100 menneskene som ble drept i nattklubbbrannen på The Station på Rhode Island, og et år senere døde Jason Levin av hjertesvikt, Menza og Gallo ble ødelagt og livet Etter Deth-turneen ble aldri kunngjort. Gjestegitarist Christian Nesmith, sønn av The Monkees Michael Nesmith, gjorde noen jobber og Nick ansatte produsenten Max Norman (Ozzy Osbourne, Megadeth).

Etter utgivelsen av hele Megadeth-katalogen ble Menza invitert til å gjenforenes med Megadeth i 2004. Dager etter at et gjenforening ble kunngjort fikk Menza sparken etter øving og erstattet med Shawn Drover fra Eidolon. Mustaine sa at dette var fordi Menza bare ikke var forberedt på en fullskala amerikansk turné, fysisk.

I april 2006 sluttet Nick seg til det Los Angeles-baserte metalbandet Orphaned to Hatred. Gruppen beskriver lyden deres som «en fortsettelse av den tunge stilen fra 90-tallet Pantera». Han forlot bandet i slutten av 2010.

Menza led nesten tapet av en arm i 2007, etter å ha hatt en ulykke med en motorsag. Han krevde rekonstruktiv kirurgi og metallplater i armen og en lang rehabilitering, men kom seg senere. Menza auksjonerte senere det blodfargede sagbladet og en original kopi av en røntgenstråle fra hendelsen.

I mars 2011 dukket Menza opp i en musikkvideo for Mindstreems «We Up Next», en sang opprinnelig skrevet av SIN 34-gitaristen Anthony Gallo med Tony Lanza og Daniel Wayne, jr. På vokal. Selve innspillingen er Menza (trommer), Gallo (gitarer), Gregg Babuccio (bass), og Tony Lanza og Daniel Wayne, Jr. (vokal).

Også i mars 2011 la Menzas band Deltanaut ut en video til sangen Sacrifice i forbindelse med utgivelsen av deres Roy Z produserte digital kun 5-sangers EP. Oppstillingen besto av Menza, hans gamle Rhoads og The Green-bandkamerat, bassist Darwin Ballard, gitarister Christopher Grady og Colin Reid, og hovedvokalist Brian Williams. Menzas far, Don Menza som berømt spilte tenorsax på The Pink Panther Theme med Henry Mancini Orchestra, spiller saksofon på sangen «The King». Andre gjester inkluderer Roy Z på gitar og Ed Roth på keyboard.

I 2015 bidro Nick Menza med trommespor til sangen «Are We Alone?» på albumet Warless Society (The Global Invasion) av Ci2i, med henholdsvis John Goodwin og Darwin Ballard på gitar og bass. I 2015 begynte han også å jobbe sammen med Los Angeles-bandet Sweet Eve på deres oppfølgingsalbum «The Immortal Machine» som produsent og trommeslager.

Nicholas «Nick» Menza døde i dag for fire år siden. Mange fans, inkludert undertegnede var i stor sorg. Det er ingen tvil om at legenden bak trommene har påvirket meg grenseløst siden 1992 da mesterverket Countdown To Extinction kom ut. For mange fans av Megadeth var Nick Menza den ultimate trommeslageren i bandet som har vært aktive siden 1983, det er ikke mange låter Menza skrev men jeg har funnet noen som er store låter i bandets katalog.

I dag er det fire år siden Nicholas Menza døde i en alder av 51 år. Vi minnes den folkekjære trommeslageren som er elsket av fans av Megadeth over hele verden!

Kanskje du også liker

Andy Carroll er tilbake i Newcastle United etter åtte år

Andy Carroll er tilbake på St. James ‘Park etter åtte og et halvt år etter at han forlot barndomsklubben til fordel for Liverpool. 30-åringen har …

Les Mer

Filmanmeldelse: Toy Story 4 av Lars Nicolai Skjølingstad

Dere trodde at det var slutt på universet da Andy ga bort lekene sine, Woody, Buzz Lightyear, Dino, herr og fru Potethue og de andre …

Les Mer

Norgesferie

I kjølevannet av corona-pandemien av stengte grenser og reiseinstruksjoner ut av Norge ført til kraftig oppgang av av nordmenn som ferierer i eget land.  Man …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly