Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Lars Nicolai Skjølingstad med oppdatering av nedetiden vi er inne om dagen

Etter Coronaviruset gjorde sitt inntog i Norge og Norden har man opplevd at hverdagen har hatt tildels store endringer. Vi har sett hamstring i stor stil, en jevn flyt av antibac, regler om å holde avstand, smittevernsregler på jobb, anbefalinger om å holde seg hjemme, reiseforbud, stengte grenser og besøksforbud. Dette er i ferd med å endre seg, tiltak løses opp og ting begynner å bli tilgjengelige igjen. Barna er på vei tilbake i skoler og barnehager og da er vel snart alt i orden? Vel, NEI! Fordi : Det har vært unntakstilstand i store deler av verden og i norden og i Europa har vi sett antallet smittede og døde gå nedover.

Denne globale pandemien er på langt nær over. Coronaviruset forsetter sin jakt på ofre og i Sør Amerika pågår kampen mot viruset for fullt. I mange steder i Sør Amerika bor folk svært tett og under uverdige forhold og der kan lett viruset få skikkelig fotfeste, dette er ikke over og Covig-19 vil kreve flere liv, Helsevesenet i for eksempel Sør Amerika har ikke den kapasiteten vi har her i den vestlige verden. Det kommer slik at vi i den vestlige verden har størst muligheter til å overleve, Kampen mot Covig-19 handler i stor grad om å ha nok helsemessige ressurser.

Halvparten av verdens befolkning lever under fattigdomsgrensen og den forskjellen fortsetter å øke. Er det en slags naturlig seleksjon vi ser her? Uansett er det trist lesing for da dreier det seg nok en gang om penger. Vi ser en endring, men den ser vi bare her i vesten foreløpig. Som sagt så begynner sakte men sikkert samfunnet å åpne seg opp, Bundesliga har startet opp igjen i Tyskland og der satser man på å få åpnet samfunnsfunksjoner ganske snart.

Det er ikke så mange døde i Tyskland i forhold til folketallet. Det er nok innenfor å slippe opp tiltakene litt når man ser smittevernstiltakene virker. Forbundskansler Angela Merkel har uttalt at denne pandemi-kampen er tyskerne i ferd med å vinne, smittevernstiltaket som for eksempel påbud om å bruke munnbind utendørs, vasking av hender før man handler og begrenset sosial omgang har sett ut til å virke.

Smittereduksjon ser man i alle de sterkt berørte landene som Kina, Italia, Tyskland og USA akkurat nå. Norge har stort sett hatt kontroll på smitten hele tiden med nådeløse og kostbare tiltak. Det er ikke alle land som har denne muligheten. USA sliter kraftig økonomisk og sosialt og lider. En langvarig nedstenging av hele landet kan bli katastrofalt og kan destabilisere hele USA både sosialt, politisk og økonomisk. Til tross for dette har president Donald Trump fortsatt mye makt. Men ifølge guvernøren i California har han ikke total makt, offentlige institusjoner åpnes nå i mange land.

Vi i Norge kan snart gå på restaurant, kino og oppholde oss i samme rom som flere. Store arrangementer med inntil 50 personer er nå tillatt, med et håp om at dette antallet skal øke til 200 innen 15 juni. Regjeringen oppfordrer til avstand og om å bruke fornuft. Vi tenker positivt, 250 døde i Norge er tross alt ikke så ille, statistisk sett dør det nå færre av vanlig influensa enn av Covig-19 i Norge å fortsetter denne trenden ligger vi an til å miste rundt 1200 i året av influensarelaterte sykdommer. Bare rundt 300 fler enn i fjor. Så under ett høres ikke coronaviruset så farlig ut for oss nordmenn.

Det er fortsatt et stort vern rundt våre syke og gamle. Denne gruppen mennesker dominerer dessverre i alle verdens dødsstatistikker vedrørende den globale pandemien. Over 60% av de døde på verdensbasis er over 70 år med underliggende sykdommer som eksempel kols, astma og diabetes. Vi kan fortsatt ikke besøke familie, venner inne på sykehjemmene men det er mulig å besøke de ute enn så lenge, det ser ut til å gå den rette veien der også for oss i store deler av vesten iallefall. Grønt lys for å besøke hverandre både som naboer og venner og vi kan feste litt sammen igjen. Håpet er tent for at vi ser en ende på dette nå, håpet er at viruset ikke skal knekke oss helt men enkelte av de aller sykeste og svakeste av oss vil dø.

Dette er helt uunngåelige dessverre. Vi har ingen å miste og politikken lyver nok litt der, for det har vi. Ifølge statistikken over antallet døde av Covig-19 i forhold til folketallet er det våre naboer svenskene som leder den. Med 3992 døde fordelt på omlag 10 millioner og dette tallet er for ordens skyld anslagsvis. Redaksjonen ser lyst på fremtiden og ønsker alle en deilig sommer. Vi satser på å komme straks tilbake både ut på nye eventyr og å få anmeldt noen konserter, Halvard Henry med Vennene har åpnet studio A og B for både sendinger og gjester igjen og det er jo et bra tegn. Oppdateringen etter nedetiden har såvidt begynt. Vi må fortsette å puste med magen, men forhåpentligvis går det den rette veien nå!

Kanskje du også liker

Dave Grohl bekrefter at supergruppa Them Crooked Vultures blir gjenforent

Foo Fighters frontfigur Dave Grohl har bekreftet at han har til hensikt å gjenforene Them Crooked Vultures, hans supergruppe med Queens of the Stone Age-sanger …

Les Mer

Dagen i dag i musikkhistorien: Kate Pierson fra The B-52’s er 72 år i dag

Catherine Elizabeth Pierson (bedre kjent som Kate Pierson) ble født 27.april,1948 i Weehawken, New Jersey, USA. Hun er en amerikansk sanger, lyriker og en av …

Les Mer

Serieskaper Thomas L. Miller – Profilert producer bak flere TV-serier som Under samme tak, Family Matters er død

Thomas L. Miller som er kjent for 80,90-talls-seriene Family Matters, Full House, Perfect Strangers og Step by Step og halvparten av radarparet Miller og Boyett-produserende …

Les Mer