Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder: Lars Nicolai Skjølingstad med et klart budskap til nett-trollene

Debatten raser for øyeblikket i sosiale medier om fenomenet nettroll. Men for å komme til bunns i hva dette fenomenet er må vi nesten gå i dybden. For meg er nettroll en gjeng lite konstruktive personer som ofte kritiserer i åpne nettforum og kommentarfelt, gjerne ved bruk av fullt navn. Gjennomgangsmelodien er bruk av sterke overfladiske tomme meninger uten grunnlag i virkeligheten. Nettroll forstyrrer en ellers konstruktiv debatt som ofte helt uforberedt fra nettrollenes grad av meningsutveksling, det er vanskelig for offentlige medier og grupper på sosiale medier å forholde seg til nettroll. Vi som er Halvard Henry med Venner har åpne kommentarfelt på vår nett og facebookside og har også vært i skuddlinjen.

Lite fine kommentarer har haglet ved flere tilfeller. Vi har likevel valgt å holde våre felt åpne for kommentarer for offentligheten av to grunner: 1. Vi er ikke redde for kritikk. 2. Useriøse meninger skremmer oss ikke. Vi har en meget oppegående redaktør som gledelig sabler ned oppviglere med klar tale. Men dette er en krevende jobb som bare et fåtall personer greier i vår redaksjon så all ære bør tilfalle den godeste redaktøren. Redaktør kaster også ut folk i all offentlighet.

Det er forståelig for eksempel VG og Dagbladet har stengt sine kommentarfelt. Ofte kommer den lite konstruktive kommentarformen på disse trådene i fokus mer enn selve saken. Jo mer sterke ord som blir brukt og verre blir det for nettadministratorene å holde en viss kontroll på hva folk finner på å skrive, det er ofte eldre personer som ikke har sosiale antenner som finner på å skrive svært kontroversielle ting. Dette er en debattform som vi som er Halvard Henry med Venner er sterke motstandere av. Samtidig som vi elsker at personer er direkte. Kanskje er vi litt scizofrene akkurat der? Det er vi nok.

Men selv overfladiske og stygge kommentarer kommer med en konsekvens. Den ytterste er å stenge kommentarfeltene eller å kneble trollene, vi mener at dette er et sterkt virkemiddel , men selv om Fantomet er hard mot de harde ser vi ingen grunn til å dele ut hodeskallemerker i form av knyttnever mot de hardeste, noen ganger er det helt nødvendig da og vi har ytringsfrihet her i landet på alle fronter. Det eneste som kreves er man holder seg til saken uten å ty til personhets og åpenbare fornærmelser hvis man er uenig. Vi må alle tåle å få en annen mening. Hvis vi for eksempel er i mot fritidsbåter i en drikkevannskilde må vi tåle å høre båtfolkets mening.

Den saken har vi for sikkerhetens skyld ikke tatt opp enda og forventer en storm av hissige ureflekterte kommentarer i den forbindelse. Hvem er det som driver netthets, er det mulig å kategorisere de? Ja, mener vi, men det er vanskelig. Utdanningsnivået på aktørene spiller ofte ingen rolle og det er lett å gjemme seg bak et tastatur å slenge dritt. Den største faktoren er ofte at påståelige folk benytter seg av et nettrollene hersketeknikk med å komme med nedlatende kommentarer. Personlig elsker jeg å slenge dritt, men etter pålegg fra Redaktør om å legge bånd på meg har jeg blitt bedre. Så jeg, Lars Nicolai har selv vært en del av problemet. Beklageligvis.

Hva kan man gjøre med nettrollene i fremtiden? Jeg tenker som så at det ikke er til å unngå. Men åpne forum bør ty til bruk av ekte navn og personalia slik at det skal være mulig å irettesette de personene som er helt ute å kjøre. På så måte så har VG og Dagbladet gjort helt rett, men å stenge alle kommentarfelt er drøy kost. Usikker på om det er lov? Det opplyses videre at Moss avis har stengt sine kommentarfelt imellom 00:00 til 08:00 i helgene. For å unngå dustete fyllekommentarer antagelig. Men for all del: ingen er perfekte, Det er lov og bomme også her.

Lars Nicolai Skjølingstad er vår leder for ukens leder som kommer hver søndag. Som Redaktør for Halvard med Vennene er det viktig å sette en agenda mot det massive problemet nett-trollene, som er dessverre stort. Vi vil ikke ha sensur, men det vi etterlyser er en åpen grei debatt som mange av oss vil sette pris på. Lars Nicolai sin kommentar denne uken er noe Redaktør også står bak – Jeg har sett meg lei av nett-trollene. Det er på tide å si at nok er nok!!

Kanskje du også liker

Soundgarden-overlevende er ivrige til å spille sammen igjen

Matt Cameron (Trommeslager og gitaristen Kim Thayil har snakket om at de overlevende bandmedlemmene skal spille sammen igjen. Begge snakket i kjølvannet av utgivelsen av …

Les Mer

Pearl Jam deler usensurert versjon av Jeremy musikkvideo

Pearl Jam har delt en tidligere uutgitt usensurert musikkvideo for sangen ‘Jeremy’. Bandet ga ut videoen, som tidligere ikke var tilgjengelig i USA på grunn …

Les Mer

Andy Carroll er tilbake i Newcastle United etter åtte år

Andy Carroll er tilbake på St. James ‘Park etter åtte og et halvt år etter at han forlot barndomsklubben til fordel for Liverpool. 30-åringen har …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly