Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Pant alltid, alltid og ikke minst viktig for klimaet

For øyeblikket har nettsiden Halvard Henry og vennene ingen inntekter. Vel, eller har vi det? Jo, det har vi. Helt siden prosjektet ble startet for over et år siden har vi i redaksjonen spart alt av pantepenger. Vi går også endel turer i nærområdet og det er sjelden vi er ute på tur at vi ikke finner noe flaskepant som ligger i busker, kratt og langs veien. I disse coronavirus-tider har vi alltid med oss antibac. Disse pengene oppbevarer vi i Halvard Henrys bankboks og de får vi bra bruk for!

Selv om vi finner mye flaskepant overalt er Norge faktisk i verdenstoppen når det gjelder returpant og har det best utbygde mottakssystemet i verden. Alt som blir pantet eller går i gjennom maskinene blir sortert og komprimert i metall og plast. Kjapp regning til sier at omtrent 93% av alt som blir produsert blir samlet inn, men disse oppsamlingsystemene er ganske kostbare å investere i og er ikke å finne i alle land. Norsk eide Tomra utvikler store pantesystemer i Norge og er markedsledene for øyeblikket. Denne bransjen er i stor utvikling og man eksperimenterer nå med å kunne pante en hel sekk av gangen.

I typiske utviklingsland (u-land) og land med liten fokus på resirkulering blir fortsatt en god del avfall kastet usirkulert rett ut i havet. Det finnes hverken økonomi, ressurser eller vilje til å satse på slikt enda, og kravene til resirkulering verdensomspennede kreves det betydelige investeringer over hele verden. Dette er dessverre en langsiktig plan men vi begynner å få dårlig tid,  verdens ledere og produsenter må gå løs på hele varekjeden i hvert enkelt land. Vi i Halvard Henry med Venner ser at dette kan ta tid og akkurat det kan bli kritisk.

Potensialet for å innføre panteordninger over hele verden er stort. Oppsamlingsprosenten på blant annet plast må øke ganske radikalt og vi må resirkulere all plast mye mer. Menneskene kaster alt for mye og det bør være mer økonomi i søppel enn tilfellet er i verden for øyeblikket. Det handler mye om vilje fra produsentene også, Pr nå er det mye billigere å lage ny plast enn å motta, sortere å resirkulere gammel plast og dette må vi gjøre noe med. Vi må gjøre det lønnsomt å resirkulere og vi kan innføre pant på flere ting enn drikkeflasker. Halvard Henry med Venner er i alle fall villige til å betale litt mer på produktene for å ha muligheten til å pante de tilbake i systemet.

I mellomtiden fortsetter vi i Halvard Henry med vennene med å gå tur å samle flasker.

Alt hjelper!

Det handler om miljøet vårt først og fremst!

Pant alt, alltid og ikke minst viktig for miljøet.

Ukens leder Lars Nicolai Skjølingstad slår et slag for klimaet og pant av flasker er viktig, som redaktør for en nettside mener jeg dette er viktig. Vi kan bli bedre og husk en ting kjære leser: Ser du en flaske eller to i naturen så ta det opp, det er faktisk to kroner for panten.

Kanskje du også liker

Ukens leder – Fiskebasaren: Skammens utested

Ukens leder med Lars Nicolai Skjølingstad er brutal og det kan føles som en real knyttneve, og helt ærlig så er det en knyttneve til …

Les Mer

Lukasz Fabianski forlenger med West Ham

West Ham har kunngjort at Lukasz Fabianski (35) har forlenget oppholdet hos klubben til juni 2022. Keeperen har gjort 90 opptredener siden han flyttet til …

Les Mer

James Michael Tyler som spilte Gunther i Friends avslører fase 4 prostatakreftdiagnose

James Michael Tayler som portretterte Central Perk-ansatt Gunther i «Friends» har avslørt sin fase 4 prostatakreftdiagnose. Han delte nyheten på «Today» mandag morgen. «Jeg var …

Les Mer