Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Alan Parker er død

Sir Alan Parker, den anerkjente britiske regissøren av filmer som Fame, Evita og Bugsy Malone, er død i en alder av 76 år.

Den doble Oscar-nominerte mange andre kreditter inkluderer Midnight Express, Mississippi Burning, The Commitments, Angela’s Ashes og Birdy.

Evita-komponisten Andrew Lloyd Webber skrev på Twitter at Sir Alan var «en av få regissører som virkelig forsto musikaler på skjermen».

Regissøren døde fredag etter en langvarig sykdom. Han blir overlevd av kona Lisa Moran-Parker, fem barn og syv barnebarn.

Filmregissør David Puttnam husket regissøren som sin «eldste og nærmeste venn», og la til:

Jeg var alltid ærefrykt for talentet hans.

Sir Alan, som var en av de grunnleggende medlemmene av Director Guild of Great Britain (Storbritannia), var også første formann for UK Film Council og mottok CBE i 1995 og et ridderskap i 2002.

Bafta sier at det var trist å høre om Sir Alans død og legger til at filmene hans hadde «brakt oss mye glede».

Det britiske filminstituttet, som Sir Alan var leder av på slutten av 1990-tallet, uttrykte lignende følelser.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences husket Parker som «en kameleon» og «ekstraordinært talent» hvis arbeid «underholdt oss, koblet oss sammen og ga oss en så sterk følelse av tid og sted».

Til tross for at han ikke vant en Oscar for beste regissør, vant filmene hans 10 Oscar-utdelinger, samt 10 Golden Globes.

Skuespiller John Cusack som jobbet med Sir Alan på sin komedie The Road to Wellville fra 1994, sa at han var en stor filmskaper.

Han ble født i London i 1944, og begynte sin karriere innen reklame som tekstforfatter, men ble raskt uteksaminert til å skrive og regissere reklamefilmer.

I 1974 regisserte han BBC-filmen The Evacuees, og vant en Bafta for beste enkeltspill – den første av syv priser han fikk fra British Academy.

I 1984 hedret Bafta ham med Michael Balcon Award for enestående bidrag til britisk kino, og i 2013 ble han tildelt det prestisjetunge Bafta Fellowship.

Sir Alans siste film som regissør var dramaet The Life of David Gale fra 2003 med Kevin Spacey og Kate Winslet i hovedrollen.

I 2005 publiserte han Will Writ and Direct for Food, et kompendium av sine ofte satiriske observasjoner om å lage filmer i Storbritannia og USA.

I 2018 donerte han sin omfattende samling av manus og arbeidsdokumenter til British Film Institute’s National Archive.

I følge en talskvinne for familien brukte han pensjonen sin på å glede seg over lidenskapen sin for silketrykk og maling.

Alan William Parker ble født 14.februar, 1944 i Islington, London, England og døde 31.juli, 2020 i en alder av 76 år. Filmskaperen var aktiv fra 1971 til 2003 som vil bli husket til evig tid for sine filmer som: Midnight Express, Bugsy Malone, Fame, Mississippi Burning, The Commitments, Evita og The Life of David Gale.

 

 

 

 

 

 

 

Hvil i fred

Kanskje du også liker

Manchester United: Darren Fletcher utnevnt til teknisk direktør

Manchester United har ansatt den tidligere midtbanespilleren Darren Fletcher til klubbens teknisk direktør. Fletcher ble hentet tilbake til United i januar av manager Ole Gunnar …

Les Mer

Hva skjer mellom Google, Facebook og Australia?

I to tiår har globale nyhetsbyråer klaget på at internettbedrifter blir rike på deres bekostning, og selger reklame knyttet til rapportene uten å dele inntekter. …

Les Mer

Ukens leder – Syklister til glede og Irritasjon

Sportsavdelingen i redaksjonen, ved programleder Lars i førersetet har satt seg noen hårete mål ved å være mer på sykkelsetet. Dette viste seg å være …

Les Mer