Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Amerikansk katastrofe i tyske øyne

President Trump sier at han ønsker å beskytte lovlydige amerikanere. I 1933 ga Hitler ut sitt dekret fra rikets president for beskyttelse av mennesker og stat. Et dekret er et offentlig dokument som tildeles alle borgere av et land.

(Dette dokumentet inkluderte ikke jødene da de var erklært annenrangs borgere).

PARIS – Ingen mennesker har funnet den amerikanske anstrengelsen mot autoritarisme under president Trump mer alarmerende enn tyskerne. For etterkrigstidens Tyskland var USA frelser, beskytter og liberal demokratisk modell. Nå snakker tyskere i sjokk om den «amerikanske katastrofen.»

Et nylig omslag i det tyske magasinet Der Spiegel skildrer Trump på Oval Office som holder en opplyst fyrstikk, med et land som brenner synlig gjennom vinduet hans. Overskriften: «Der Feuerteufel,» eller bokstavelig talt «Branndjevelen”.

Tyskere har et spesielt forhold til ild. Reichstag-brannen i 1933 gjorde Hitler og nazistene i stand til å skrape det skjøre Weimar-demokratiet som hadde brakt dem til makten. Hitlers morderiske fantasier kan nå bli virkelighet. Krig fulgte Auschwitz og den tyske katastrofen.

Jeg har kjent mange gjennomtenkte tyske diplomater opp gjennom årene, inkludert Michael Steiner, som arbeidet for å stoppe Balkan-krigene på 1990-tallet, og Wolfgang Ischinger, den tidligere tyske ambassadøren i USA. Det virket alltid for meg at deres spesielle lidenskap for frihet, demokrati og åpenhet stammet fra kunnskapen om hvor lett disse går tapt.

Michael Steinberg, professor i historie ved Brown University og den tidligere presidenten for American Academy i Berlin, skrev til meg denne uken:
“Den amerikanske katastrofen ser ut til å bli verre for hver dag, men hendelsene i Portland har spesielt skremt meg som et slags strategisk eksperiment for fascisme.

Oppskriftsboken fra det tyske demokratifallet i 1933 virker godt på plass, inkludert useriøse militære fraksjoner, destabiliseringen av Steinberg fortsatte, «Den grunnleggende sammenligningen involverer rasisme som en politisk strategi: en rasisme innbilt av et rent hjemland, med byer demonisert som steder for forfall.» Feks Detroit som i store deler er forlatt.

Vi i redaksjonen støtter Cohens sammenfattning å mener bestemt at usas borgere selv må gripe inn for å få rettferdigheten og frihetsbudskapet tilbake i the land of the free, home of the brave.

I denne uken har vi hatt to ukens ledere på grunn av det blir ingen podcast denne uken. Derfor får leseren to ukens ledere av vår selveste leder i Lars Nicolai Skjølingstad som leverer til gangs til 20 stil med å oversatte en New York Times artikkel som fortjener å bli lest fra et norsk ståsted. Artikkelen sitt opprinnelige navn er:

American Catastrophe in German eyes er skrevet av Roger Cohen journalist og forfatter. Han er spaltist for The New York Times og International New York Times. Han har jobbet som utenrikskorrespondent i femten forskjellige land

For redaksjonen, Lars Nicolai Skjølingstad.

Kanskje du også liker

Flere spisesteder og butikker er stengt: Her får du oversikten

På Moss Avis sine nettsider bak en betalingsmur der du må betale for å komme inn på artikkelen står hvem og hvilken butikk i Moss …

Les Mer

Barnestjernen Philip McKeon som er best kjent fra 70, 80-tallserien Alice er død i en alder av 55 år

Barnestjernen Philip McKeon som er best kjent fra 70,80-tallserien Alice som gikk på CBS er død i en alder av 55 år. Skuespilleren sin bortgang …

Les Mer

My Chemical Romance er gjenforent etter syv år i stillhet

Stillheten er brutt fra emo-heltene My Chemical Romance. Sist vi hørte fra New Jersey bandet var i 2012 da Gerard Way og hans venner spilte …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly