Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Helen Reddy: Australsk sanger kjent feministisk hymne I Am Woman er død 78 år

Helen Reddy, den australske sangeren bak feministesangen I Am Woman, er død 78 år gammel.
Reddy døde tirsdag i Los Angeles, USA sa familien hennes i en uttalelse på Facebook.

Barna hennes Traci Donat og Jordan Sommers beskrev henne som en «fantastisk mor, bestemor og en virkelig formidabel kvinne».

«Hjertene våre er knust. Men vi trøster oss med kunnskapen om at stemmen hennes vil leve for alltid.»

Reddy, som hadde Addisons sykdom og ble diagnostisert med demens i 2015, tilbrakte de siste årene av sitt liv på et kjendishjem i Los Angeles.

Hun hadde en rekke pop-rock-hits på 1970-tallet, men er mest kjent for 1972-hymnen I Am Woman – som ble fremtredende i kvinnens frigjøringsbevegelse.

En sovende hit som solgte millioner av eksemplarer over hele verden, noe som gjorde Reddy til den mest solgte kvinnelige artisten over to år.

Da Reddy hentet sin Grammy-pris for 1973 for beste kvinnelige vokalist, takket hun berømt «Gud fordi hun gjør alt mulig».

Helen er født i Melbourne, Australia i 1941, vokste Reddy opp i en familie som var med i underholdningsbransjen med skuespillerforeldre, og opptrådte regelmessig som barn.
Etter å ha vunnet en talentkonkurranse i Australia tok premiebilletten henne til New York City på 1960-tallet, hvor hun auditionerte for en innspillingsavtale.

Den muligheten falt gjennom, men sopranen bestemte seg for å fortsette i USA og signerte senere med Capitol Records. Hennes første hit, I Don’t Know How to Love Him ble etterfulgt av en rekke andre, inkludert Crazy Love, Delta Dawn og Angie Baby.

Men det var hennes andre hit, I Am Woman, som gjorde henne til internasjonal berømmelse og ble en definerende sang for en generasjon kvinner. Reddy sa at hun hadde skrevet tekstene – med linjer som «Jeg er kvinne, hør meg brøle» og «Jeg er sterk, jeg er uovervinnelig, jeg er kvinne» – etter å ha slitt med å finne andre sanger som gjenspeiler hennes stolthet over å være kvinne.

Blant dem som hyllet den folkekjære artisten fra Down Under onsdag var Unjoo Moon, som regisserte en biografi om Reddy med tittelen I Am Woman som ble gitt ut tidligere i år.

» Hun banet vei for så mange, og tekstene hun skrev for I Am Woman forandret livet mitt for alltid slik de har gjort for så mange andre mennesker, og vil fortsette å gjøre i generasjoner framover,» sa Moon.

Skuespillerinnen Jamie Lee Curtis delte et klipp av Reddy som sang sin hymne på en kvinnemarsprotest i Los Angeles i 2017, en del av globale samlinger som rettet sinne mot USAs president Donald Trump.

Skuespillerne Jane Lynch (Two And A Half Men) og Patricia Arquette (Medium) og sanggruppen The Pointer Sisters fra 1970-tallet la også ut hyllest.
På høyden av berømmelsen turnerte Reddy internasjonalt og var en vanlig gjest på Hollywood-show. Hun var vert for en sesong av Helen Reddy Show på NBC TV i 1973, og ble et år senere tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Senere i karrieren spilte hun også i en håndfull filmer og musikaler.

Kanskje du også liker

Anbefaling av Kias Sport & Sykkel

Halvard Henry med Venner er en nettside som skriver om alt og fanger et stort bilde fra verden vår, i denne artikkelen får du en …

Les Mer

Topp 10 New wave grupper

Jeg er født i 1976 og er evig takknemlig for det. Mange av mine topp 10 favoritter i spesielt sjangeren New wave fra 80-tallet er …

Les Mer

Ukens leder – Pant alltid, alltid og ikke minst viktig for klimaet

For øyeblikket har nettsiden Halvard Henry og vennene ingen inntekter. Vel, eller har vi det? Jo, det har vi. Helt siden prosjektet ble startet for …

Les Mer