Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Liverpool i mitt hjerte

Reklame

Av og til tenker Redaktør at det må være lov til å gi sine venner en stor plass. Lars Nicolai Skjølingstad er en lidenskapelig Liverpool FC-supporter og helt ærlig så har jeg lurt på hvor han har det fra, i denne ukens leder får du en dyp leder av 45-åringen fra Våler i Viken Fylke. Livet som fotballsupporter har en mening etter ukens leder!

Skal man beskrive mitt forhold til Liverpool så er det noe som alltid har ligget der. Dypt i sjelen! Jeg så min første Tippekamp med Liverpool i 1985, og jeg ble tidlig fascinert de staute tannløse gutta som løp på matta. Jeg kunne ikke fatte å begripe at de klarte å få ballen i mål, for det var et veldig fysisk spill på 80-tallet. Ian Rush og Bruce Grobbelaar var de første heltene, så kom Jan Mølby og John Barnes. Det var tøft, knallhardt men jeg elsket det.

Banene var også skandaløse sett med nåtidens nivå og det var ikke særlig fokus på sikkerhet. Det gjelder for publikum og spillerne på banen. det var skittent, tøft og spennende. Til tider var det skummelt. Det skulle vi få merke senere da vi fikk tragedien fra Heysel Stadium «Belgia» rett inn i stua! Det var finaleoppgjøret i Serievinnercupen 29.mai, 1985 som gikk på TV. Det ble en tankevekker for 10-åringen i meg, er det mulig?

Det tenkte jeg høyt for meg selv. Det virket ufatterlig at man kunne dø av å se på en fotballkamp. Heysel-tragedien tok 39 liv var en nyhetssak på NRK i månedsvis. Det ble brått litt mer alvorlig da årsaken var tribunebråk, og akkurat det  var noe som skulle prege meg og jeg følte på det, som andre supportere gjorde. Knappe 4 år etter skjedde det igjen! På Hillsborough stadion skulle Liverpool møte Sheffield United i FA cupens semifinale. Alt for mange mennesker både med og uten billett ble sluppet inn og 96 mennesker ble trampet ihel. Dette ble litt for tøft for meg. Den tragedien minnes den dag i dag med antallet 96. Fra den dagen ble det større fokus på sikkerhet og vakthold på alle fotballkamper i Europa. Tiltakene ble strengere og billettprisene økte. Dette påvirket ikke meg stort da fordi jeg var ganske langt nede. Jeg ble lei. Interessen for engelsk fotball og Liverpool dalte kraftig.

Jeg begynte ikke å følge med på Liverpool igjen før det hadde gått noen år (etter Hillsborough). Kamper og titler mistet etterhvert en stor betydning for meg og jeg fant ikke frem Liverpool heftet mitt før ut i 1990. Da kom ligapokalen frem igjen for attende gang i klubbens historie. Og jeg feiret med en lettbrus og gikk ut i gården og skjøt matchballen faen i vold. Året etter skulle jeg gi meg med fotball på organisert nivå. Men jeg fulgte fortsatt litt med og lite visste jeg at det skulle gå 30 år før matchballen skulle komme hjem.

Det var 30 år med ligagull tørke. Den gjeveste og hardeste tittelen og vinne i engelsk fotball. Riktignok ble det en del andre titler men toppserien i England ble etter hvert Premier Leauge og da begynte pengene å komme. Under Graeme Souness ble det mer støy enn nødvendig fra 91-94, og det ble kun en tittel i den perioden der. Roy Evans tok over og hadde en forglemmelig periode som manager han og.

Den elegante franskmannen Gerard Houlier entret manesjen i 1998 etter å ha sendt Evans på båten til Island begynte han å modernisere og spesialisere Liverpool. Gode utlendinger ble introdusert og ved å blande dette med en kjerne av unge engelske spillere var magien på Anfield tilbake. Vi så til og med noen nordiske godbiter som Stig Inge Bjørnebye, Vegard Heggem, John Arne Riise, Sami Hyypia og noen flere.
Det var en god grunn til å følge mer med ja!! Siden da har managere kommet og gått, titler har vunnet og tapt men innførselen av en mer internasjonal fotball en større spesialisering og mye penger inn i bildet begynte for alvor med Rafael Benitez. Det er den manageren som har preget Liverpools spille kultur aller mest. Likevel er Benitez mest kjent for å ha dyttet frem ikonet Steven Gerrard!

Steven Gerrard er for evig og alltid et symbol for hva Liverpool står for. Vilje, besluttsomhet, magi. Dette kom til syne da Liverpool hentet hjem Champions Leauge trofeet i Istanbul i 2005 med knappest mulig margin. Steven skulle tilbringe over 20 år i klubben i sitt hjerte. Den lokale helten ble en ledestjerne. Riktig nok gikk han glipp av Champions Leauge tittelen i 2019 og ligagullet i 2020 men han har vist veien!

De seneste 20 årene har spillere og managere kommet og gått, lagt skoa på hylla, flyttet på seg og fått andre roller. Men er det en trener som har utmerket seg er det tyskeren Jurgen Klopp. En trener som virket skjebnebestemt til å ta over Liverpool, Klopp tok over etter Brendan Rodgers og var en litt annen type. Klopp var energisk, ærlig og en krevende leder. Med et knippe unike angrepsferdigheter og spillertyper ble Liverpool en uangripelig lagmaskin. Alle mann i angrep fikk en ny betydning, jeg syntes rett og slett dette er en deilig og uforutsigbar fotball som er veldig underholdene! Men husk at det begynte med nesten sesongene med Brendan Rodgers.
Vi får nå se hvordan det går i 2020/2021. Det vanskeligste man gjør er å forsvare en tittel. Ambisjonen er som alltid  å holde seg i topp ti eller være best! Liverpool har ikke vært dårligere enn nummer 8 i ligaen siden de rykket opp igjen i 1962. Klopp blir nok ingen Paisley manager med 20 titler på 9 år, men det er lov å håpe, rivaliseringen ned Everton er tilbake også og i år blir ingen kamper lette!
We will never walk alone

Kanskje du også liker

Newcastle United har signert Allan Saint-Maximin fra Nice

Allan Saint-Maximin har signert for Newcastle United fra Nice på en seks år lang avtale. Ifølge kilder til Sky Sports forstår at Newcastle vil betale …

Les Mer

Tidligere medlemmer fra Nirvana gjenforent sammen med St. Vincent, Beck og Dave Grohls datter for en kveld

De tidligere medlemmene av Nirvana ble gjenforent for en kveld på Heaven is Rock & Roll Gala på Palladium i Los Angeles lørdag kveld. Det …

Les Mer

I dag er det 25 år siden MS Estonia forliset

I dag 28.september er det 25 år siden Estonia-forliset som er vår tids største forlis. Til sammenligning er Titanic fra 1912 det som er den …

Les Mer