Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Outlaw country-stjernen Billy Joe Shaver er død

Reklame

Billy Joe Shaver en amerikansk sanger og låtskriver sitt arbeid bidro til å popularisere undergenren til det lovløse landet er død. Shaver døde i dag i Waco, Texas, USA etter å ha fått hjerneslag. Han ble 81 år!

Shaver er anerkjent som en av countrymusikkens originale lovløse countrystjernene, og pennesanger som fortsetter å bli spilt inn av Waylon Jennings, Kris Kristofferson, Elvis Presley og mer. Den avdøde artisten skrev eller var med på å skrive hver sang på Jennings ‘formative 1973-album Honky Tonk Heroes, ble regnet som en favorittforfatter av Johnny Cash, og ble kalt «den største levende låtskriver» av Willie Nelson i 2010.

Billy Joe er født i Coriscana, Texas, 16. august 1939, ble Shaver oppvokst av sin mor, Victory Watson Shaver, og oppdaget først countrymusikk ved å følge henne til jobben sin på en lokal nattklubb.

Klokken 17 begynte han i den amerikanske marinen, og ville returnere til Texas etter å ha blitt utskrevet. En jobb ved et tømmerfabrikk ville føre til at Shaver mister de fleste to fingre på høyre hånd, og han lærte å spille gitar til tross for manglende sifre når han kom seg.

Etter Shavers hjemkomst fra marinen møtte han og giftet seg med Brenda Joyce Tindell, som han ville skille seg og gifte seg flere ganger. I 1962 hadde paret en sønn, John Edwin «Eddy» Shaver, som fortsatte med å spille gitar sammen med faren.

Shaver skulle snart haike til Nashville i 1966 som ble invitert til å tone opp sitt arbeid på RCA av singer-songwriter Bobby Bare. «Jeg ville ikke ha den vanlige Nashville-låtskriver, og Billy Joe kom inn en morgen, og han sang noen sanger, og jeg tenkte, ‘Den jævelen er gal,'» husket Bare til The Washington Post i 2018. «Så fikk jeg tenke om det, og jeg sa: «Helvete, det er det jeg leter etter» og [løp] ham ned. Og han registrerte seg for å skrive for meg. Jeg tror jeg bare betalte ham $ 50 i uken. »

Kris Kristofferson ville spille inn Shavers «Good Christian Soldier» for sitt andre album The Silver Tongued Devil and I. 1971 Året etter ville han invitere Shaver til 1972 Dripping Springs Reunion i Texas, der låtskriveren fanget Waylon Jennings oppmerksomhet gjennom å spille den Willie Nelson-inspirerte «Willy the Wanderin ‘Gypsy and Me.»

Jennings interesserte seg for Shavers låtskriving, men klarte ikke å returnere samtalene etter å ha møtt på Dripping Springs. Shaver ville reise til Nashville for å gi Jennings et ultimatum i et innspillingsstudio. Som han fortalte The Washington Post i 2018, sa [Jennings] ‘Hva vil du, hoss?’ Jeg sa: ‘Mann, fortell deg hva. Jeg har disse sangene som du sa, og du sa at du ville lage et album av dem, og hvis du ikke i det minste hører på dem, skal jeg piske rumpa her foran Gud og alle. ‘ »

Shaver utførte et utvalg for Jennings inkludert «Ain’t No God in Mexico», «Old Five and Dimers» og «Honky Tonk Heroes.» Den siste sangen skulle bli tittelsporet på Jennings ‘fullengde i 1973, nå betraktet som et landemerke for fredelig countryinnspilling. Shaver ville gi ut sin Kristofferson-produserte debut i full lengde, Old Five og Dimers Like Me, samme år gjennom Monument.

Monumentet ville snart brettes ikke lenge etter utgivelsen av Old Five and Dimers, og førte Shaver til å signere med Steinbukken for 1976s When I Get My Wings og 1977’s Gypsy Boy. Likevel ville han fortsette å spille inn på 1980-tallet og spille sammen med folk som Ricky Skaggs, Emmylou Harris, Ben Keith, Karl Himmel, Nicolette Larson og sønnen John Edwin på hans soloinnsats.

Shaver ville miste både mor og kone Brenda i 1999, før John Edwin døde av en overdose av heroin i 2000 i en alder av 38. Shaver selv døde nesten i 2001 etter å ha fått et hjerteinfarkt på scenen i Texas. Etter å ha kommet seg ville han tilbake til musikk med 2002’s Freedom’s Child, og ville fortsette å spille inn og turnere til han døde. Hans siste album er 2014’s Long In the Tooth.

Utenom musikk dukket Shaver opp i Robert Duvalls film The Apostle fra 1996, og ville bli med ham igjen for å snakke roller i 2003s Secondhand Lions og 2005’s The Wendell Baker Story. Hans liv og arbeid ble undersøkt i 2004-dokumentaren A Portrait of Billy Joe.

I 2007 ble Shaver arrestert for anklager om grovt angrep og å ha hatt skytevåpen på et forbudt sted etter å ha skutt en mann i ansiktet utenfor en bar. Han ble frikjent i 2010 etter å ha vitnet om at han handlet i selvforsvar.

Shaver ble også navnesjekket av Bob Dylan på «I Feel a Change Comin ‘On» fra 2009s Together Through Life. Dylan synger: «Jeg hører på Billy Joe Shaver / Og jeg leser James Joyce / Noen mennesker de forteller meg / Jeg har blodet i landet i stemmen min.»

I fjor mottok Shaver dikterprisen fra Academy of Country Music for sitt låtskriverarbeid. Flere kjente storheter i musikkverden hyller Billy Joe Shaver som du kan se under!

Billy Joe Shaver (16. august 1939 – 28. oktober 2020) var en amerikansk Texas countrymusikksanger og låtskriver. Fra 1973 til 2014 kom Billy Joe ut med 18 studio album. Shaver døde 28. oktober 2020 fra et massivt hjerneslag 81 år gammel i Waco, Texas, USA.

Hvil i fred

Kanskje du også liker

Truth Seekers kansellert etter kun en sesong

True Seekers er kansellert etter kun en sesong på Amazon Prime. Nyheten ble bekreftet av serieskaper og stjerne Nick Frost. «Dessverre kommer ikke Truth Seekers …

Les Mer

Topp 10 favoritter – Juli, del 1, 2019

Topp 10 favoritter fra musikkens verden har vært en av manges store gleder på bloggen da den var aktiv, forskjellen er nå at Topp 10 …

Les Mer

Chelsea leier ut Danny Drinkwater til Burnley FC til januar

Danny Drinkwater som har fått kun 12 kamper i Chelsea etter overgangen fra Leicester City i 2017 har gått på lån til Premier League-klubben Burnley …

Les Mer