Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lars Nicolai Skjølingstad og kona Synnøve besøker Statholdergaarden

Jeg er blitt betimelig matinteressert i mitt relativt lange liv. Det siste tiåret har jeg frekventert på mange spennende spisesteder av høy kvalitet, fortrinnsvis i Oslo. Maten og vinen har vært helt i verdensklasse og de norske råvarene som har vært benyttet har vært ekstremt gode. Ærverdige Statsholdergaarden har fått sin Michelin stjerne og den har de hatt siden 1998, mye takket være de norske råvarene som basis i alt de lager. Stjernekokken Bent Stiansen driver stedet med stor suksess.

Det har vært restaurantdrift i gourmetklassen i Statholdergaarden siden århundreskiftet, Statsholdergaarden holder til i en fredet bygård i kvadraturen i Oslo. Bygården ble oppført rundt 1640 av Peter Gruner, en myntmester. Navnet hans står i smijernsporten den dag i dag og stedet har mye restaurantmessig tyngde, den fikk navnet etter stattholder Ulrik Gyldenløve som i sin tid eide gården, men dette navnet fikk ikke gården før etter den store oppgraderingen kvadraturen fikk i 1957. Da skiftet også restauranten navn fra Exellent til Statholdergaarden på permanent basis og ble verneverdig. Bygget har hatt navnet Statholdergaarden siden Stiansen pg familien har drivet restauranten i to etasjer siden 1994 og har blitt en av Norges beste gourmet restauranter.

Profilen var opprinnelig en overklasse tilnærming med dress og hvite duker. Men dette har forsvunnet mer og mer med årenes løp og man kan ta en tur hit i ganske uformelt antrekk. Men for min del skal alltid dressen på når vi er her. Det er nesten obligatorisk og prisnivået er relativt høyt, derfor må vi alltid planlegge dette i lang tid på forhånd og til de som skal dra må bidra til felleskassen litt etter litt. Vel er det en høy pris, men vi får servering i ypperste klasse og selv stjernekokken Bent Stiansen var synlig i lokalet.
Maten og vinen vi fikk var en godt planlagt fem retters med sausen personlig levert både av Stiansen selv og assistentene. Med tilhørende vin ble dette en kjempemessig kveld som inneholdt dette.
Første rett : Sjøkreps med agurk og rotgrønnsaker. Sjøkrepssmørsaus.
Andre rett : Breiflabb med sortpepper, spinat, gulrot og traktkantarell dillssaus
Tredje rett : Andebryst. Andehjerte, eple, rosenkål og sopp. Solbærsaus.
Fjerde rett : Norsk ost. Honning. Pekannøtter, Tindved, rosiner og surdeigsbrød.
Femte rett : Deilig dessert av pasjonsfrukt med Bringebær, vanilje og mandel.
Vinen var hvit og rødvin.
Nyetimber Blanc de Blancs 2010
Georg Breuer Berg Rottland 2007
Georg Breuer Berg Rossneek 2010
Hubert Lamy Saint Aubin 1er Cru Remilly 2015.
Jarnet Cotie Rotie 2015. Egon Muller Schartzhofberger Spaltese 2015 og en ypperlig dekantert Chateu d’Yquern 2015. Vi fikk og fin avec og luksuskonjakk og noe bringebærdestillat ekstra.
Dette kostet litt ekstra og noen av oss merket kjøret. Opplevelsen var magisk og vi følte oss godt i varetatt. Vi fikk også snakket en god del med Bent Stiansen selv og han syntes prosjektet blogger til nettside var spennende.
Bent Stiansen (f. 1957) er en av Norges mest anerkjente gourmet kokker og har kokkelert på høyt nivå siden tenårene. Han gikk i lære hos Willy Wussenbach i Oslo og dro videre til Chapel i Lyon, Frankrike. Fortid fra Refsnes Gods i Moss der han jobbet fra 89-90. Vant prisen Bocouse d’Or i 1993 og dette førte til at han overtok Statholdergaarden i 1994. Han har fått sin stjerne i Michelin Guiden som han har fått tildelt 20 ganger.
Dette var en flott opplevelse og det kan anbefales. Men for all del. Kvalitet koster og Statholdergaarden leverer på meget høyt nivå! De er absolutt verdt sin stjerne!!
Terningkast 6
Mvh
Ukens leder – Skrevet av Lars Nicolai Skjølingstad som leverer med ukens leder hver uke. Ny leder kommer til helgen!! Vi gleder oss!!

Kanskje du også liker

Dagen i dag i musikkhistorien: Foo Fighters – There Is Nothing Left To Lose er 20 år

Foo Fighters kom ut med deres tredje studioalbum There Is Nothing Left To Lose i dag 2.november, 1999. Albumet inneholder fem singler med blant annet Learn To Fly, …

Les Mer

Grunnlegger, bassist B.B. Dickerson i War er død

Morris “B.B.” Dickerson, medstifter og bassist til funk-rockbandet War, er død 71 år gammel. Musikeren døde fredelig på et sykehus i Long Beach, California fredag …

Les Mer

Stefan Johansen klar for QPR

I går ettermiddag ble den tidligere Strømsgodset IF-spilleren og nå Fulham FC-spilleren Stefan Johansen klar for Queens Park Rangers på lån ut sesongen. Midtbanespilleren kom …

Les Mer