Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Stort jordskred i Gjerdrum og mange fryktes omkommet

I morgentimene i dag gikk det et stort leirras i et boligområde i Gjerdrum i Viken. I begynnelsen virket det ikke så alvorlig men det ble klart at det har rast ut betydelige masser og det har nå blitt en høydeforskjell på over 10 meter på det verste. Grunnen til dette raset er at det over tid har regnet mye mer enn normalt over lang tid. Grunnen har fått overvann og det vil i korte trekk si at hele området har blitt til jordskred, det er dramatisk at raset har gått midt i et tett befolket område.

Utover dagen i dag er hele området blitt evakuert fra sine hjem. 21 personer er fortsatt savnet, 14 boligadresser er utradert og man frykter at det er flere personer som er savnet. Dette utvikler seg til å bli den mest alvorlige hendelsen med leirras i moderne tid,  et intenst søk etter de savnede med personell og med Sea King helikopter er i gang for øyeblikket. Siden hele området er geologisk ustabilt er man svært forsiktige med å nærme seg raskantene.

At hele grunnen på et øyeblikk kan bli til jordskred er til bekymring for videre hendelser i Gjerdrum. Geologer er på plass for å kartlegge området slik at man er sikre på at det ikke skjer flere ras, flere områder i Norge kan rammes og store mengder med regn og et rekordvått år kan ha skylden til dette jordraset. Resultatet av dette kan bli at det raser flere steder enn på Gjerdrum!

Klimaaktivister får sikkert vann på mølla med dette jordraset og de klimatiske forholdene rundt det. Halvard henry med Venner er kritiske til denne utviklingen.  Akkurat nå gjelder det å redde liv og første prioritet er alltid livredding når det gjelder hendelse som dette, hjelpemannskaper og bistandstropper fra Norsk Folkehjelp er også på plass med 40 stykker pluss materiell. De er for øyeblikket stand by og vil bli satt inn ved behov.

Vi håper det snart vil bli mer oversikt før dagen er omme. Det arbeides for tiden ved å hjelpe folk ut og det varsles om at skredet fortsatt pågår.

Så sent som klokken 15:30 raste to nye hus. Antallet personer som ikke er gjort rede for, er justert ned fra 26 til 12 personer. Dette er personer som bor på adresser innenfor rasområdet.

Vi kan trygt si at onsdag 3o.12.20 går inn i historien. Det som skjedde i natt 04:00 har skapt mye panikk, angst og verste fall er 12 mennesker drept i jordskredet ved sentrum av Ask i Gjerdrum Kommune. Vi følger med på dramaet time for time og vil komme med siste nytt for en oppdatering så fort vi vet noe.

Halvard Henry med Venner føler med innbyggerne i Gjerdrum og krysser fingrene for at det går bra, selv om dagen i dag blir husket for alltid for gjermsokningene som har sitt sentrum på Ask som har et innbyggertall på 6890.

Få en oppsummering på 1,2,3 på leirskredet i Gjerdrum med å trykke på linken

https://no.wikipedia.org/wiki/Leirskredet_i_Gjerdrum_2020

Une Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne skriver på Twitter.

BBC skriver om jordskredet i Gjerdrum

Her ser du hvor store krefter et jordskred har, vi har rett og slett ikke ord.

Statsminister Erna Solberg sier det rett ut hva vi føler om det som har skjedd i Gjerdrum det siste døgnet.

Twitter-brukeren Vybjørn er bekymret med god grunn. Vi deler samme bekymring!

YouTuberen og lege Dr Wasim Zahid med noen varme ord.

Vår dypeste medfølelse går til innbyggerne i Gjerdrum.

Kanskje du også liker

Lee Collins kaptein på Yeovil Town er død

Yeovil Town-kaptein Lee Collins er død 32 år gammel. Klubben bekreftet at han gikk bort onsdag i en uttalelse på klubbens nettside. «Alle i Yeovil …

Les Mer

Jahn Teigen er død

Verden ble litt mer fattig nå. Tusen hjertelig takk for god og dårlig musikk, som har gjort deg til den folkekjære artisten du ble Jahn Teigen. …

Les Mer

Ukens leder – Kanalbrua i Moss slår sprekker

Moss har det mest tafatte kommunestyret i verden på enkelte ting. Det største problemet til kommunen er samferdsel. Uansett hvilket parti som har politisk overvekt …

Les Mer