Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Kirkebygden barne og ungdomsskole i Våler Kommune opp i røyk

I 16 tiden den 8 april tok det fyr i Våler Ungdomsskole i Østfold. Brannen spredte seg raskt og kom ut av kontroll. Store deler av Våler Ungdomsskole ble flammenes rov. Skolebygg, klasserom og biblioteket ble totalskadd og dette må gjenoppbygges. Kirkebygden Barneskole lå et stykke unna og er uberørt. Selve Administrasjonsbygget og gymsalen samt Vålerhallen overlevde brannen greit. Men dette området må sperres av i lang tid.

Brannvesenet var raskt på plass og jobbet på spreng for å slukke og flammene skjøt nesten 15 meter opp i været. Dette var en skremmende syn for alle i nærheten og man antar at brannen skal ha startet mellom biblioteket og garderobene i et av lufteanleggene, men det er litt tidlig å si sier kilder vi har snakket med på stedet i dag. Branntekniske undersøkelser vil pågå i gjennom denne dagen og helgen når brannstedet blir kaldt. Brannvesenet hadde ikke kontroll på brannen før nærmere klokken 21:00 på kvelden den 8 April.

En komplisert bygningsmasse og mange påbygg oppå hverandre pluss gammel bygningsmasse må ta mye av skylden for at brannen spredte seg så raskt. Gamle Kirkebygden skole nå Våler Ungdomsskole har blitt bygget på og oppgradert så mange ganger at man har diskutert oppføring av en ny skole i mange år. Denne brannen kan mildt sagt fremskynde denne prosessen, til info kan vi nevne at skolen har 17 ulike ventilasjonssystemer som nær sagt overlapper hverandre. Det er også et vanskelig bygg å vedlikeholde på grunn av de mange bygdtekniske løsningene bygget har.

Denne brannen vil etterlate seg et stort sår i lokalmiljøet over lang tid der bortimot 210 elever på Våler Ungdomsskole må belage seg på hjemmeskole eller andre alternativer i fremtiden. Moss kommune har sagt seg villige til å bistå med dette og da er det tid for en oppblomstring av småskolemiljøene igjen. Noe positivt kommer det også ut av dette og Vålersokningene er beryktet for sitt pågangsmot og positivitet. Det har tross alt vært skoleaktivitet på Kirkebygden siden skolestua fra 1856, og siden storskolen ble åpnet i 1957, og det vil nok bli skole igjen på tomta!

Ordfører Reidar Kaabel (46) kunne ikke rose sine innbyggere nok. Næringslivet i Våler stilte opp å bisto brannvesenet i slukningsarbeidet. Selv om denne hendelsen var skikkelig trist så kunne han ikke annet enn å se fremover, nå må vi ta en ting om gangen. Mange Vålersokninger stiller seg bak sin ordfører og er enige i at Våler får til dette. Om ikke annet får man bygget opp en ny skole der den gamle lå.

Vi kan ikke annet enn å tenke positivt vi i redaksjonen også. Heia Våler kommune. Dette får vi til!

Redaktørs siste ord:

Brannen på Kirkebygden barne og ungdomsskole i Våler Kommune i Viken Fylke er et stort tap. Det blir sett som samlingspunktet i kommunen som huser 5.736 innbyggere, for noen er dette et stort sår, for noen er dette et stort traume. Samtidig beviser vålersokningen sin dugnadsånd og sjel at jeg er ikke i tvil om at de kommer seg gjennom denne vanskelige tiden.

Ukens leder er skrevet av Lars Nicolai Skjølingstad (46) som er ekte Våler-gutt. Han gikk på Kirkebygden barne og ungdomsskole. Det gjorde inntrykk på ham og se sin tidligere skole hadde blitt rammet så hardt av flammer. Redaksjonen håper at barna får nytt sted å gå på skole, det er tross alt et samlepunkt for barn og ungdommen i det lille samfunnet i Våler.

NB: Bildene eies av Halvard Henry med venner.

Kanskje du også liker

Hollywood legenden Fred Willard er død

Den amerikanske skuespilleren Fred Willard er død, han ble 86 år gammel. Komikeren, som har medvirket i både Modern Family, Everybody Loves Raymond og Best …

Les Mer

Halvard Henrys favoritter – Musikkåret 2020

I mange år har jeg laget lister over favoritter som har preget meg gjennom året. Her har det vært mye bra i året som har …

Les Mer

Gojira er aktuelle med nytt album og har droppet første smakebit til det kommende albumet som er ute 30.april

I går 17.februar kunngjorde det franske Heavy metal-bandet  Gojira sitt syvende studioalbum med tittelen Fortitude, planlagt til utgivelse 30. april via Roadrunner Records. Albumet er …

Les Mer