Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

God 1.mai – Arbeidernes dag

I Norge er vi heldig som kan demonstrere, si våres mening om jobben våres uten å føle stor frykt for å bli forfulgt, drept for rettighetene våres. 1. mai er en internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen: Arbeidernes internasjonale kampdag ble innført etter forslag fra de fagorganiserte i USA og markert første gang i 1890, også i Norge.

Selv om vi bor i et land som er fredelig har vi også opplevd terror på 1.mai og i 1979 skjedde det i Oslo da Petter Kristian Kyvik ble tiltalt for Bombeangrepet mot 1. mai-toget i Oslo 1979, som du kan lese her med å trykke på linken under.

https://no.wikipedia.org/wiki/Bombeangrepet_mot_1._mai-toget_i_Oslo_1979

1.mai er arbeidernes dag og deres rettigheter er deres dag. Det er en offisiell flaggdag og det er også offentlig høytidsdag i landet vårt. I andre land derimot som nede i Asia, Midtøsten kan du drømme om rettigheter som vi har her i Norge, her på vårt lille fjell i Nord så har vi det godt, vi har trygge rammer på jobb med regler om sikkerhet.

Skulle vi eksempel skade oss på jobb så har vi trygghet som vi skal være takknemlig for. Vi har rettigheter, men dessverre på visse områder i jobbsamfunnet er det fortsatt kritikkverdig med lave lønner, og det er derfor vi trenger å markere 1.mai protester.

I januar 2019 forandret mitt arbeidsliv totalt. Jeg har gått frem og tilbake på attføring. Det å komme fra en drøm til en realitet å ha en jobb er jeg stolt av, men det tok 25 år for å komme dit jeg er nå. På disse årene har jeg opplevd mye opp og nedturer som jeg garantert ikke er alene om her i livet.

Jeg har nå vært i en barnehage i 2,5 år som kjøkkenassistent som jeg er stolt over å ha. Det skjer noe hver dag og disse dager går jeg grundig gjennom en veileder om smittevern i barnehager. Det å ha en jobb som betyr mye for deg er viktig, det er bra for deg. Bare for min egen del har det endret min indre uro til mer stillhet hos meg som jeg setter høyt. Jeg gleder meg til arbeid hver dag for jeg har verdens beste dager i barnehage, det å få lov til å jobbe med barn får ikke alle og du må ha noe i deg som barn setter stor pris på.

Arbeidslivet.no er en fin nettside for mange i samfunnet som har en jobb til å gå til. Her får du flere punkter som er viktig for deg og meg som er viktig i jobblivet. Du kan trykke på linken under:

https://arbeidslivet.no/

På Ys sine nettsider står det opp i mente hva slags rettigheter du har i arbeidslivet. Dette er viktig som du må følge. Hvilke rettigheter og plikter har du i arbeidslivet?  Vi svarer deg på de mest vanlige spørsmålene. Trenger du hjelp til å løse en konkret sak? Da får du bistand i det YS-forbundet du er medlem av som de skriver på sin nettside!

https://ys.no/dine-rettigheter/ofte-stilte-sporsmal-2/

Landsorganisasjonen i Norge (LO) r Norges største hovedsammenslutning av arbeidstakere. LO består av 26 fagforbund (2017) med til sammen 930 000 medlemmer (2018). Over 590 000 medlemmer er fullt betalende medlemmer, noe som tilsvarer 22 prosent av alle lønnstakere.

LO ble stiftet 1. april 1899 som Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon (AFL) og byttet til dagens navn i 1957.

Formelt er LO en tverrpolitisk organisasjon med medlemmer som støtter alle politiske partier i Norge. Tradisjonelt har imidlertid LO et tett samarbeid med Arbeiderpartiet. Historisk er LO preget av sosialistisk tanketradisjon og det politiske programmet kan sies å være basert på en blanding av tradisjonelle sosialistiske verdier, kombinert med mer moderne sosialdemokratiske tanker.

På LO Norges nettsider får du alt servert som er viktig og Halvard Henry med Venner anbefaler at du blir medlem. Viktige temaer som er viktig å nevne er disse:

Sosial dumping

Obligatorisk tjenestepensjon

Klima og miljø

LO-advokatene

Et likestilt arbeidsliv

Arbeid til alle

FNs bærekraftmål

Sykefravær

Her har du fått noen viktige temaer som er greit å ha med seg når du er i jobblivet. For mer kan du trykke på linken under:

https://www.lo.no/

I dag er det 1.mai og det er en viktig dag for mange av oss som har vært og er i arbeidslivet. Det er denne dagen vi går ut i gatene og protesterer for våres rettigheter. Det er mange mennesker andre steder i verden som ikke har rettigheter, prøv å gi de en tanke på denne dagen og alt det som foregår om dagen med pandemien vi er oppe i, så blir det en annerledes 1.mai. Vi får ikke lov til å gå ut i gatene som før – Det blir nok tog men det blir mest sannsynlig i kohorter som er greit å følge punkt til prikke i disse tider.

1.mai er en historisk dag i historien. Det har skjedd mye siden tidenes morgen som er:

1945 – Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels begår selvmord sammen med sin kone, etter først å ha forgiftet sine seks barn.

1947 – Stortinget anerkjenner 1. mai som offentlig høytidsdag.

1960 – Sovjetunionen skyter ned et amerikansk U-2 spionfly på vei fra Pakistan til Bodø, og piloten Francis Gary Powers dømmes senere til 10 års fengsel for spionasje. Hendelsen fører til den såkalte U2-affæren.

1967 – Elvis Presley og Priscilla Ann Beaulieu gifter seg.

1979 – Grønland får indre selvstyre.

1979 – Bombeangrepet mot 1.mai-toget i Oslo.

1982 – Falklandskrigen: Britiske fly bomber flyplassen ved Port Stanley.

2003 – Den amerikanske presidenten George W. Bush erklærer at de største kampoperasjonene i Irak er avsluttet.

2004 -Estland, Kypros, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn slutter seg til Den europeiske union (EU).

2012 – 50-øringen opphører å være gyldig betalingsmiddel i Norge.

Til slutt vil jeg nevne dette: Våres forfedre er de som har jobbet livet av seg med lite sikkerhetsnett, uten de hadde Norge aldri vært der vi er i dag i 2021. Deres heltemot står det respekt av. Min pappa og bestefar var to arbeidskarer som jobbet blant annet i industrien og Televerket Norge (Telenor).

Disse to menneskene var og er mine helter – Når du er vokst opp i en arbeidsfamilie så blir det deretter. Tusen hjertelig takk pappa og bestefar og med det er bare å ta ut flagget å feire arbeidernes dag!

God 1.mai til deg som står opp for deg selv at samfunnet har blitt som det er og det skal vi være veldig takknemlig for. Uten våres forfedre så hadde ikke Norge vært så rik på mye, det er ikke rikdommen våres som er viktigst, men det er mangfoldet. Stå på krava!! Det kommer du lengst med!!!

Mvh

Redaktør

Kanskje du også liker

Kanye West bytter navn igjen til Ye

Rapperen Kanye West har arkivert papirer for å offisielt endre navnet hans for å bli kjent som Ye. Han siterte “personlige årsaker” i rettsdokumentene som …

Les Mer

320 millioner seere så EM finalen mellom England – Italia

Et globalt publikum på 328 millioner mennesker meldte seg inn for å se Euro 2020 -finalen, bekrefter UEFA i dag. Gareth Southgates gutter tok seg …

Les Mer

Ukens leder – Vi elsker deg Per Inge Torkelsen

Det er med stor sorg at redaksjonen i Halvard Henry med venner nylig mottok nyheten om at den selverklærte riksklovnen Per Inge Torkelsen er død …

Les Mer