Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Facebook var nede i flere timer i går og problemene øker for nettsamfunnet

Facebook var nede i mange timer i går kveld på grunn av intern feil skriver giganten på Twitter. Sent i går kveld rundt midnatt var Facebook oppe igjen sammen med Instagram, WhatsAPP.

Nå kan du slappe av igjen og få tilbake livet ditt igjen, pust rolig og avhengigheten din fikk seg nok en ripe i lakken.

Det som skjer med Facebook ønsker jeg velkommen, jeg håper problemene fortsetter for nettsamfunnet, så kan de mindre konkurrentene få mer plass. Akkurat nå er det kun Facebook vs Twitter og da blir det null konkurranse!

Samtidig som denne interne feil ble oppdaget i går ettermiddag har nettgiganten sine problemer bare økt etter at Frances Haugen sto frem på programmet 60 Minutes på CBS Network. Det er et faktum som Facebook har vært engstelig for å vite siden forrige måned da en anonym tidligere ansatt meldte klager til føderal politimyndighet. Klagene sier at Facebooks egen forskning viser at den forsterker hat, feilinformasjon og politisk uro – men selskapet skjuler det de vet.

En klage påstår at Facebooks Instagram skader tenåringsjenter. Det som gjør Haugens klager uten sidestykke er troven av privat Facebook -forskning hun tok da hun sluttet i mai. Dokumentene dukket opp først, forrige måned, i Wall Street Journal. men nå avslører Frances Haugen identiteten sin for å forklare hvorfor hun ble Facebook -varsleren.

Frances Haugen: Det jeg så på Facebook igjen og igjen var at det var interessekonflikter mellom det som var bra for publikum og det som var bra for Facebook. Og Facebook, igjen og igjen, valgte å optimalisere for sine egne interesser, som å tjene mer penger.

Frances Haugen (37) er en datavitenskapsmann fra Iowa med en grad i datateknikk og en Harvard -mastergrad i business. I 15 år har hun jobbet for selskaper inkludert Google og Pinterest.

Frances Haugen: Jeg har sett en haug med sosiale nettverk, og det var vesentlig verre på Facebook enn noe jeg hadde sett før.

Scott Pelley: Du vet, noen andre har kanskje nettopp sluttet og gått videre. Og jeg lurer på hvorfor du tar dette standpunktet.

Frances Haugen: Tenk deg at du vet hva som skjer inne på Facebook, og du vet at ingen på utsiden vet. Jeg visste hvordan fremtiden min så ut hvis jeg fortsatte å holde meg inne på Facebook, som er person etter person etter person som har taklet dette inne på Facebook og utenfor.

Scott Pelley: Når og hvordan oppsto det for deg å ta alle disse dokumentene ut av selskapet?

Frances Haugen: På et tidspunkt i 2021 innså jeg: «Ok, jeg må gjøre dette på en systemisk måte, og jeg må komme meg ut nok til at ingen kan stille spørsmål ved at dette er ekte.»

Les hele artikkelen med å trykke på linken under

https://www.cbsnews.com/news/facebook-whistleblower-frances-haugen-misinformation-public-60-minutes-2021-10-03/

Det er på tide å stille noen spørsmål om vi trenger Facebook. Nettgiganten har et stort ansvar og med det ansvaret står også mye på spill. Det at Frances Haugen går nå ut som varsler er bare bra, men samtidig er fallhøyden enorm.

Tilbake til nedetiden i går.

Seks timer nede er lang tid og aksjene til selskapet falt kraftig. Facebook-aksjen falt kraftig på New York-børsen mandag, noe analytikere ser i sammenheng med varslingen. På det meste var aksjen ned 6 prosent, noe som ville vært den verste børsdagen for aksjen på nær ett år. Rett før stengetiden hentet aksjen seg litt opp igjen, og endte ned 4,9 prosent.

Er det et nettsamfunn mange var på i går var det Twitter som er en hovedkonkurrent til Facebook, Jeg har hatt to perioder på Facebook, den første perioden var fra 2007 til 2017, jeg brukte nettsamfunnet på godt og vondt som jeg fikk svi for senere, og valgte like godt å gå på slett meg.no. I mai 2018 kom jeg tilbake som er min andre periode og mest sannsynligvis siste, jeg må være helt ærlig at jeg liker svært dårlig måten Facebook bruker verdenssamfunnet på!

I lengden er dette skadelig og derfor håper jeg Mark  Zuckerberg og co får en ripe i lakken og gjett om jeg heier på Frances Haugen i hennes kamp mot giganten som holder til i California, som har 2,85 milliarder aktive månedlige brukere (per 31. mars 2021). Temaet for mange kontroverser,

Facebook har ofte blitt kritisert over spørsmål som brukernes personvern (som med dataskandalen til Cambridge Analytica), politisk manipulasjon (som ved valget i USA i 2016), masseovervåking, psykologiske effekter som avhengighet og lav selvfølelse og innhold som falske nyheter, konspirasjonsteorier, brudd på opphavsrett og hatytringer.

Kommentatorer har anklaget Facebook for villig å legge til rette for spredning av slikt innhold, samt å overdrive antall brukere for å appellere til annonsører. Facebook er tilgjengelig på 111 språk!

Hvor var du da Facebook, Instagram, WhatsAPP var nede for full telling på mandag? Halvard Henry mener vi hadde godt av denne nedetiden. Nå håper han nettsamfunnet får mer problemer fremover, måten de jobber og ter seg på i verdenssamfunnet er provoserende, støtende og sjokkerende. Derfor støtter jeg Frances Haugen og hennes advokater om kampen deres mot giganten!

Kanskje du også liker

Tottenham signerer Atalanta-keeper Pierluigi Gollini på lån med kjøpsopsjon

Tottenham har hentet Atalanta-keeper Pierluigi Gollini på en sesonglang låneavtale med mulighet til å kjøpe da han blir deres første signering av klubbens nye manager …

Les Mer

Wigan Athletic har signert Ben Amos

Wigan Athletic har kunngjort signeringen av keeper Ben Amos på en to-årig avtale. 31-åringen kommer fra Sky Bet League-rivalen Charlton Athletic foran 2021/22-sesongen. Den tidligere …

Les Mer

320 millioner seere så EM finalen mellom England – Italia

Et globalt publikum på 328 millioner mennesker meldte seg inn for å se Euro 2020 -finalen, bekrefter UEFA i dag. Gareth Southgates gutter tok seg …

Les Mer