Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Anne Grete Preus er død etter å ha tapt kampen mot kreften

Nå i kveld kom den triste nyheten at en av vår tids største artister fra Veslefrikk, Can Can er død i en alder av kun 62 år. Det er vanskelig å beskrive hvor mye Anne Grete har betydd for mange i landet vårt.

Den folkekjære artisten døde i natt etter en tids sykdom, ifølge hennes mangeårige venn og manager Rune Lem.

– Anne Grete var en praktfull artist og et nært og sjenerøst menneske. Vi som var nær henne sørger nå, sier Lem til NRK.

Rockeartisten vant Spellemannprisen hele fire ganger. Tre av dem for suksessalbumet Millimeter i 1994. Dette året mottok hun prisene for årets kvinnelige artist, årets album og årets hit.

Hennes karriere har vært preget av sterke tekster med et samfunnsengasjement og psykologisk dyp. Preus har vært åpen om hvordan livet forandret seg da hun i 2007 fikk beskjed om at hun hadde nyresvulst.

– Man må ikke la de tingene som er uvesentlige i livet spille noen rolle. Det er fantastisk å finnes til. Den tiden en har i livet, må man ta godt vare på, sa hun til NRK etter sykdommen.

Før sommeren ble alle konsertene hennes avlyst, etter at Preus på nytt ble syk.

Rehabiliteringen etter Anne Grete Preus sin sykdom viser seg å ta lengre tid enn først antatt. Vi har derfor i samråd med lege tatt den tunge avgjørelsen om å måtte avlyse alle konserter, foreløpig frem til 1. november 2019, opplyste hennes management foran konserten som skulle vært i Oslo Konserthus.

Hun hadde bakgrunn fra rockebandene Veslefrikk og Can Can og ga totalt ut ti soloalbum etter at hun debuterte som soloartist i 1988. Hun mottok flere priser, blant annet fire Spellemannpriser. I norsk sammenheng ble hun regnet som en foregangsfigur blant kvinnelige rockeartister, som alt på 70-tallet skrev det meste av låtmaterialet og dessuten var en habil gitarist.

Preus var medlem og leder av Veslefrikk (1978–1981) og Can Can (1983–1987), begge viktige norske rockband i sin samtid. Et skille i Anne Grete Preus’ produksjon inntok da hun i 1986 bestemte seg for å tonesette Jens Bjørneboes skuespill Til lykke med dagen, som er ei satire over jus og fengselsvesen. Preus fortalte at Bjørneboes tekster hadde stor innvirkning på hennes eget arbeid, noe som munner ut i soloalbumet Fullmåne i 1988.

I 1994 ga hun ut albumet Millimeter som ble hennes største kommersielle suksess med 75 000 solgte eksemplarer. Albumet og tittelsporet ga henne tre priser under Spellemannprisen 1994 i klassene kvinnelig artist, årets album og årets hit.

Preus samarbeidet med Vertavo-kvartetten, komponerte og spilte inn soundtracket til filmen Snart 17, spilte inn tittelmelodien til filmen Salige er de som tørster og TV-serien Blind gudinne. Hun laget også en promo-video for Norges Røde Kors og var med på utgivelsen Venn for samme organisasjon. Hun er også kjent for norske gjendiktninger av Bob Dylans Ennå ikke mørkt (Not dark yet) og Fylt av min kjærlighet («Make you feel my love).

Våren 2017 begynte hun som professor II ved Universitetet i Agder. Hun var ansatt i 20 prosent stilling i to år, og underviste i låtskriving ved Institutt for rytmisk musikk. I 2018 ble hun tildelt Anders Jahres Kulturpris for sitt virke som sangpoet.

Anne Grete Preus ble født 22.mai, 1957i Haugesund og døde 25.08.19 i en alder av 62 år. Norge er i dyp sorg etter den folkekjære artisten tapte kampen mot kreften. Det er vanskelig å beskrive hvor mye Anne Grete har betydd for meg opp under årene. Fra Veslefrikk, Can Can til soloartist og en fantastisk kvinne, personlighet, medmenneske som savner sidestykke. Tusen hjertelig takk for alt Anne Grete. Musikken lever videre.

Her får du ti videor med Anne Grete Preus kjente låter i hennes fantastiske karriere og i samtale med artisten Fay Wildhagen på årets by:Larm, Trondheim tidligere i år som ble ledet av Knut Schreiner, og er en av de siste Preus gjorde i offentligheten. Samtalen og sendingen var et samarbeid mellom NOPA som du ser under.

Hvil i fred

Kanskje du også liker

Reading FC har sparket Jose Gomes

Reading har sparket manager Jose Gomes etter ti måneder som manager. Royals har vunnet bare to av sine 11 Sky Bet Championship kamper så langt, …

Les Mer

TV-stjernen Jerry Stiller er død

I formiddag kom den triste nyheten at Jerry Stiller (92) er død. Her i Norge kjenner vi den folkekjære skuespilleren best i Kongen av Queens …

Les Mer

Rammstein-sideprosjektet Lindemann er oppløst

Rammsteins Till Lindemann og Hypocrisys Peter Tägtgren har kunngjort at de avslutter Lindemann-partnerskapet etter to album. Lindemann har gått fra hverandre. Rammstein-sideprosjektet, oppkalt etter frontfigur …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly