Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Brakkesyke

Reklame

Vi kan begynne med selve definisjonen av brakkesyke. Det er en betegnelse for de psykologiske konsekvensene av at en person må holde seg isolert over lengre tid. Enten alene eller med en mindre gruppe. Gjennomgangsmelodien er at personen har lange perioder med innaktivitet, man sover dårlig og man savner nære venner og familien. Dagene blir lange og kjedelige å blir preget av mangel på kommunikasjon med omverdenen.

Man får de samme symptomer i fengsel, men da gjerne på isolat. Dette fæle viruset, Corona, eller Covid 19 som det heter på fagspråket beveger seg fra person til person og er svært smittende. Viruset smitter ved berøring, luft og dråpe og gjør det svært skummelt å oppholde seg sammen med store ansamlinger mennesker. Statens helsemyndigheter har frarådet dette på det sterkeste. Man må være forsiktig med hva man gjør, selv i friluft, men å unngå andre mennesker ligger ikke i vår natur da mennesket er et flokkdyr.

Vi er mye inne om dagen og det er rett og slett ikke sunt for helsen våres. Mennesker mister jobbene sine og utelivs og underholdningsbrangsjen er svært utsatt. Også personer i andre næringer merker det. Småbedrifter, butikker og andre næringer permitterer i stor stil. Skoler og barnehager er fortsatt stengt. Foreløpig er 2132 personer smittet, 167 på sykehus og 7 personer er døde er dette antallet kan øke drastisk og kan potensielt velte hele Helsenorges kapasitet. I mellomtiden er rådet fra myndighetene:

Hold dere i ro og hold dere inne som skal forhindre en hel befolkning med å bevege seg over store avstander kan være utfordrende. Stadig strengere krav til mindre befolkningsforflyttning kan være vanskelig å håndheve. Politiet og flere andre instanser blir satt på en stor prøve, vi har våre vanskeligheter her i verdens rikeste land og jeg tør ikke tenke på hva de går igjennom i de fattige landene i verden. Underholdningen får lide og befolkningen er nektet til å gå ut for spise. Restauranter, treningssentre, kinoer og annen underholdning der det samles flere personer er gjort utilgjengelige for folk.

Antallet nettkonserter og LIVE på Facebook der artister spiller for åpent nett har eksplodert. Heldigvis fungerer fortsatt internett og sosiale medier og til og med strømmetjenester som Netflix, Viaplay og lignende har måttet gå ned i kvalitet på sendingene på grunn av økt trafikk. Rutinene til folk får seg en knekk. Noen av oss trener mye og må ty til alternativ trening. Mennesker samles i stedet i Mossemarka og det er ikke ufarlig det heller. Heldigvis ser vi ut til å takle det greit inntil videre. Men det er ikke helt bra dette her og må gjøre om på alt, psykologiske konsekvenser av store forandringer i rutinene er forsket mye på. Plutselig må man være mye hjemme med barn og kone og dagene er preget av rutineendringer.

Det er fortsatt mulig å hygge seg og vi i redaksjonen til Halvard Henry og co anbefaler alle til å holde seg i ro. Men for all del. Vær ute i marka sammen og du må ha masse tålmodighet. Vi skal greie dette sammen, det blir selvfølgelig gnisninger og vi har en bønn til leseren:

Hold ut! Stay safe!

Mvh Lars, programleder for podcast og leder.

NB: Som redaktør er det viktig å minne på at dette er meningene til Lars Nicolai og undertegnede. Vi sitter på gjerde og ser at mange har en økende frykt over det som skjer i samfunnet – Vi skal greie dette selv om fristen er satt til 26.mars som er fire dager til er det ingen tvil om at denne kampen mot Coronaviruset vil vare minst tre måneder til, og kanskje litt til. Vi lever på nåde og frykt som er vanskelig å sette seg inn i.

Redaktør!!

Kanskje du også liker

Ståle Solbakken ferdig i FC København

I to perioder har Ståle Solbakken vært manager for Nordens største klubb. Første perioden var fra 2005 til 2011 med en liten periode i FC …

Les Mer

Cannibal Corpse aktuell med nytt album og Erik Rutan fra Morbid Angel er nytt medlem

Cannibal Corpse har offisielt avduket den første singelen av deres kommende Seath metal album, Violence Unimagined. Albumet blir gitt ut 16. april gjennom Metal Blade …

Les Mer

Bill Withers – innflytelsesrik soulartist bak Ain’t No Sunshine, Lean on Me er død

Bill Withers – En innflytelsesrik amerikansk soulartist som skrev Lean on Me, Ain’t No Sunshine og Lovely Day, er død i en alder av 81 …

Les Mer