Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Brittney Griner: Amerikansk basketballstjerne varektsfengsling i Russland er forlenget med en måned

Den amerikanske basketballstjernen Brittney Griners varetektsfengsling i Russland er forlenget med en måned.

31-åringen har sittet i varetekt siden februar etter at tjenestemenn på flyplassen i Moskva skal ha funnet cannabisolje i bagasjen hennes mens hun returnerte til USA etter å ha spilt i Russland.

Amerikanske tjenestemenn sa at hun ble urettmessig fengslet og burde løslates.

Griner blir ansett som en av verdens beste kvinnelige spillere risikerer opptil 10 års fengsel hvis hun blir dømt.

Et Associated Press-fotografi viser Griner iført en oransje hettegenser og ser ned på rettsmøtet som ble holdt i byen Khimki like utenfor Moskva.

Det amerikanske utenriksdepartementet sa at en konsulær tjenestemann deltok i høringen, og snakket med Griner på kanten.

En talsmann sa at Griner gjorde det «så godt som man kan forvente under ekstremt vanskelige omstendigheter».

Etter høringen sa advokaten hennes til AP at Griner ikke hadde formidlet «noen klager på forholdene i forvaring».

Det statseide russiske nyhetsbyrået TASS siterer ikke navngitte myndighetspersoner, og rapporterer at Russland håper å bytte ut Griner med Viktor Bout, en våpenhandler som er dømt i USA.

Populært kjent som «dødens kjøpmann», ble Bout arrestert i Thailand i 2008 og utlevert til USA, hvor han ble dømt for å ha til hensikt å smugle våpen til opprørere i Colombia for å bli brukt mot amerikanske borgere.

Han ble dømt til 25 års fengsel i New York i april 2012.

Russiske myndigheter har hevdet at en snifferhund førte til at myndighetene ransaket Griners håndbagasje noe som førte dem til vape-patroner som inneholder hasj-olje.

Mens hendelsen fant sted 17. februar bekreftet russiske tjenestemenn hennes varetekt først den andre uken i mars.

Hennes internering kom da tjenestemenn i USA og Women’s National Basketball Association oppfordret amerikanere til å forlate Russland midt i økende spenninger over Ukraina, som Russland invaderte 24. februar.

Siden den gang har amerikanske og WNBA-tjenestemenn tilsynelatende gjort lite fremskritt i arbeidet med å sikre henne løslatelse.

I en uttalelse etter fredagens høring sa WNBA at forlengelsen av varetektsfengslingen hennes «ikke var uventet» og at ligaen fortsatt jobber med den amerikanske regjeringen for å få henne løslatt.

Til tross for forverrede forhold mellom USA og Russland har tjenestemenn holdt diplomatiske kanaler åpne for forhandlinger.

I forrige måned ble en amerikansk statsborger og tidligere marinesoldat, Trevor Reed løslatt fra fengselet i Russland, hvor han sonet en dom på ni år for vold.

I bytte løslot USA Konstantin Yorashenko, en russisk pilot som var dømt til 20 års fengsel for narkotikasmugling.

Ms Griners sak er angivelig nå behandlet av en spesiell avdeling for utenriksdepartementet, Office of the Special Presidential Envoy for Hostage Affairs, som spesialiserer seg på å hjelpe til med å sikre løslatelsen av amerikanere holdt som gisler eller urettmessig internert i utlandet.

Kanskje du også liker

Nye TV-serier som kommer til høsten i USA

Når vi begynner å si farvel til favorittprogrammene våre som sendes i sesongen 2021-2022, kan vi allerede se frem til de nye som kommer til …

Les Mer

Ukens leder: Topp 10 – Bjørn Eidsvåg

I denne ukens leder har Lars Nicolai Skjølingstad fått den store gleden av redaktør til å lage sin Topp 10 favoritter av sine store helt …

Les Mer

Novak Djokovic får ikke konkurrere i årets Australian Open på grunn av et problem med visumet

Verdenseneren i Tennis, Novak Djokovic (34) har blitt nektet adgang til Australia på grunn av et problem med visumet hans. Serberen ankom Melbourne onsdag hvor …

Les Mer