Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Dagen i dag i filmhistorien: The Silence Of The Lambs er 30 år i dag

The Silence Of The Lambs «Nattsvermeren» kom til Norge og ble favorittfilmen gjennom alle tider. Rollen til Anthony Hopkins som Hannibal Lector er legendarisk. Ondskapen setter ingen grenser i The Silence Of The Lambs som hadde norgespremiere 14 mars, 1991.

30 år har gått og vennskapet mellom Hannibal og Clarice ble dyrisk på mange måter. Filmen har blitt 30 år og sett under ett blitt en filmklassiker som er i dag 30 år. Hvis terningkastet hadde vært mer enn 6 så hadde The Silence Of The Lambs 10!

Filmen hadde et budsjett på 19 millioner dollar og spilte inn 272,7 millioner dollar på verdensbasis i billettinntekter. Filmen fikk god kritikk, blant annet for rolleskildringene til Jodie Foster og Anthony Hopkins. Ted Tallys manus og Jonathan Demmes regi.

The Silence Of The Lambs ble nominert til sju priser under den 64. Oscar-utdelingen og er én av tre filmer som har vunnet «de fem store» Oscar-prisene: beste film, beste filmatisering (Tally), beste mannlige hovedrolle (Hopkins), beste kvinnelige hovedrolle (Jodie Foster) og beste regi (Demme).

Filmens popularitet har vedvart gjennom årene, og den blir av mange ansett som en av de beste filmene i sin sjanger. Nattsvermeren ble innlemmet i National Film Registry i 2011, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle». Rollefiguren Hannibal Lecter i Hopkins’ skikkelse har av Det amerikanske filminstituttet blitt kåret til filmhistoriens fremste skurk. Filmen blir stadig analysert, spesielt for kvinnenes rolle i den og for sin eventyrpregede fremtoning.

Skuespillere som du bør merke deg ved siden av rollene til Anthony Hopkins, Jodie Foster er: Anthony Heald, Scott Glenn, Frankie Falson, Ted Levine og Charles Napier. Sjangeren er skrekk/thriller. Spilletid er 109 minutter. Her får du noen kjente klipp fra Nattsvermeren som heter på norsk!

I dag er det 30 år siden Nattsvermeren «The Silence Of The Lambs» kom på norsk kino. I min verden er dette en film som kan ses ti ganger uten å bli lei. filmen er en perle og en klassiker som fortjener å bli sett av mange, du kan se klassikeren på strømmetjenester som Netflix. Anbefales på det varmeste!!

Kanskje du også liker

Overtakelse av Newcastle United: Amnesty International er bekymret for Saudi Arabia-støttet konsortium

Amnesty International har skrevet til Premier League for å sine bekymringer for kjøpet av 300 millioner pund av Newcastle United av et konsortium av kjøpere …

Les Mer

Ukens leder – Pant alltid, alltid og ikke minst viktig for klimaet

For øyeblikket har nettsiden Halvard Henry og vennene ingen inntekter. Vel, eller har vi det? Jo, det har vi. Helt siden prosjektet ble startet for …

Les Mer

23 popstjerner med en veldedighetssingel med formål for inntekt til coronaviruset

Til støtte for global innsats for å holde seg inne og redusere spredningen av det nye coronaviruset har noen av Storbritannias største artister gått sammen …

Les Mer