Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Dagen i dag i musikkhistorien: Depeche Modes Enjoy The Silence er 30 år i dag

Dagen i dag i musikkhistorien feirer skikkelig i dag med klassikeren Enjoy The Silence som runder 30 år i dag.

Enjoy the Silence er en sang av det engelske elektroniske bandet Depeche Mode. Sangen ble spilt inn i 1989 og ble utgitt som den andre singelen fra deres syvende studioalbum, Violator som runder 30 år 8.mars, Singelen er gullsertifisert i USA og Tyskland. Enjoy the Silence vant beste britiske singel ved BRIT Awards 1991. Enjoy the Silence ble utgitt på nytt som singel i 2004 for Depeche Mode remix-prosjektet Remixes 81–04, og ble tittelen Enjoy the Silence (Reinterpreted) eller ganske enkelt, «Enjoy the Silence 04».

Anton Corbijn regisserte musikkvideoen til Enjoy the Silence refererer til temaene og historien til den filosofiske barneboken Den lille prinsen fra Antoine de Saint-Exupéry. Opptak av Dave Gahan utkledd som en stereotype konge som vandrer i åsene i det skotske høylandet, kysten av Algarve i Portugal og til slutt er de sveitsiske alpene med en fluktstol intercut med svart-hvit opptak av bandet som poserer. Korte glimt av en enkelt rose (som også er på albumomslaget til Violator) vises gjennom scenene.

Pitchfork Media inkluderte sangen som nummer 15 på sine Topp 200 på 90-tallet. I en anmeldelse skrev Tim Di Gravina at Enjoy the Silence er en av Depeche Modos største sanger med et uberørt og frodig, men likevel straffende musikalsk miljø og tekster om vold og mørke. Di Gravina skrev sangen er en kjærlighetssang ettersom fortelleren ikke klarer å danne kjærlige forhold til noen, og krever stillhet fra verden som ord er meningsløse og glemmelige, og kolliderer med hans verden.

Selve kommunikasjonshandlingen der ord er meningsløse og glemme forårsaker fortelleren så mye smerte, og fører ham dermed til å søke stillhet og skjule seg bort som den eneste formen for lykke han kan finne. En annen anmelder, Stephen Gore, bemerket sidestillingen om Violator mellom Enjoy the Silence – der fortelleren ønsker stillhet fra verden som ord er som vold – og den neste sangen Policy of Truth, som hevder at et vellykket forhold kan bare være basert på løgner.

Enjoy the Silence gikk rett inn på 1.plass på Billboard Modern Rock Tracks, 1.plass i Spania, 1. plass i Danmark, 2.plass i Sveits, 2.plass i Tyskland, 3.plass i Finland, 3.plass i Irland, 4.plass i Belgia, 5.plass i Nederland, 5.plass i Sverige.

Depeche Mode besto av disse medlemmene i 1990: Alan Wilder, Andrew Fletcher, David Gahan og Martin Gore.

Enjoy the Silence er 30 år i dag. En stor vinner hos undertegnede som har Depeche Mode som en av sine favoritter gjennom alle tider. Har Enjoy the Silence tålt tiden? Definitivt ja til det svaret. En stor vinner på alle konserter som legendene fra Basildon, Essex, England har over hele verden. Gratulerer så mye med 30-årsdagen, Depeche Mode. Dere har rett og slett laget et monster av en klassiker som jeg elsker svært høyt!

Kanskje du også liker

Topp 10 one hit wonders – 80-tallet

På min nå nedlagte blogg la jeg ut fra 2010 til 2019 Topp 10 lister over filmer, serier, musikk som fascinert meg opp under årene. …

Les Mer

Barbara Martin fra Supremes er død

Supremes Barbara Martin er død i en alder av 76 år. Sangeren i den ikoniske Motown gruppen døde onsdag, og hennes død ble senere bekreftet …

Les Mer

Ukens leder – Amerikansk katastrofe i tyske øyne

President Trump sier at han ønsker å beskytte lovlydige amerikanere. I 1933 ga Hitler ut sitt dekret fra rikets president for beskyttelse av mennesker og …

Les Mer