Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Dagen i dag i musikkhistorien – I dag er det 10 år siden Ronnie James Dio døde

Dagen i dag i musikkhistorien

I dag 16.05 er det ti år siden Ronnie James Dio døde i en alder av 67 år. Legenden fra Portsmouth, New Hampshire USA startet sin karriere i 1957, Ronnie James Dio startet med trompet, bass og gitar ved siden av sangen og begynte sin karriere med sin første single med Ronnie and the Redcaps i 1958 og spilte tradisjonell rock’n roll fra den tiden. De gav jevnlig ut singler med noe eget og noe coverlåter. I 1962 byttet de navn til Ronnie and the Prophets.

I 1967 byttert bandet navn og besetning og kalte seg The Electric Elves. I 1969 byttet de igjen navn til The Elves og deretter til ELF. Stilen ble litt hardere rock med innslag av litt blues og til dels gospel. Sterkt influert av klassisk sangteknikk skulle Ronnie etterhvert sette sitt preg på rock og på genren som senere dukket opp, Heavy Metal.

I 1972 var ELF oppvarmingsband på en konsert med Deep Purple. Gitaristen i Deep Purple, Ritchie Blackmore, la merke til stemmen til Ronnie Dio. Han kontaktet Ronnie Dio et noen år senere da han brøt ut av Deep Purple og startet sitt eget band, Richie Blackmore’s Rainbow» (senere Rainbow). Alle medlemmene fra ELF unntatt gitaristen ble hyret inn nye bandet i 1975, men de ble sparket en etter en av Blackmore etter det første albumet.

Rainbow hadde stor suksess med klassikere som Long Live Rock and Roll, Man on the Silver Mountain, Catch the Rainbow, Kill the King og Stargazer. Etter noen få år ble det uenighet om hvilken musikkgenre de skulle fortsette i. Blackmore ønsket en mer kommersiell rock, noe Ronnie Dio var sterkt imot. Ronnie James Dio forlot bandet i 1978. Ronnie Dio deltok på Rainbows tre første studioalbum samt et konsertalbum.

I 1979 overtok han som vokalist i Black Sabbath etter Ozzy Osbourne. Sabbath hadde stor suksess med platene Heaven & Hell (1980) og Mob Rules (1982), i tillegg til konsertalbumet Live Evil. Men så sluttet Dio for å starte sitt eget band. Han ble erstattet i Black Sabbath med Ian Gillan. I 1990 var Dio tilbake og sammen ga de ut albumet Dehumanizer i 1992, som er Sabbaths sekstende studioalbum.

På albumturneen ble Sabbath spurt om å åpne for Ozzy Osbourne i Los Angeles da Ozzy hadde meldt at han ville pensjonere seg som musiker. Bandet sa ja, men Dio var imot. Etter en konsert 13. november 1992sluttet Dio i Sabbath, og Judas Priest vokalist Rob Halford overtok på de to siste konsertene på turneen. I 1982, etter tre år i Sabbath, sluttet Dio for å starte sitt eget band. Han reiste til Storbritannia, tok Sabbaths daværende trommeslager Vinny Appice med seg, hvor på han startet bandet Dio, med eks Rainbow-bassist Jimmy Bain og gitarist Vivian Campbell. Dio hadde stor suksess med blant annet platene Holy Diver (1983), The Last in Line (1984) og Sacred Heart (1985). Bandet var sentral i prosjektet Hear ‘n Aid med singelen Stars (Heavy-Rock for Afrika, 1985). Dio blir ansett som et av 1980-talletsstørste heavy-metalband og fortsatte sin suksess, dog med stadig utskiftning av personale.

Den 25. november 2009 opplyste Dios ektefelle Wendy på Dios hjemmeside at Dio hadde blitt diagnostisert med magekreft i tidlig stadium, og var under behandling. 16. mai 2010 ble det kunngjort på den offisielle hjemmesiden og på Facebook at Dio var død.

I dag er hjertet mitt knust, Ronnie gikk bort klokka 07.45 16. mai. Mange, mange venner og familie kunne si sine private farvel før han fredelig gikk bort. Ronnie visste hvor mye han var elsket av alle. Vi setter så stor pris på kjærligheten og støtten som dere alle har gitt oss. Gi oss noen dager med privatliv for å takle dette forferdelige tapet. Vær oppmerksom på at han elsket dere alle, og musikken hans vil leve videre for alltid.


Wendy Dio

Ronnie James Dio etterlot seg sønnen Dan Padavona som han adopterte.

Dios karriere gikk over mer enn 50 år. I løpet av denne perioden, og spesielt i det 21. århundre, mottok han en rekke utmerkelser og priser. Han ble innført i Cortland rådhus i berømmelse i 2004, og har en gate oppkalt etter ham der som heter Dio Way. Classic Rock Magazine tildelte Dio med «Metal Guru Award» på den årlige prisutdelingen «Roll of Honor» i 2006.

17. januar 2007 ble Dio innført i Guitar Center’s Rock Walk of Fame i Hollywood. Dio ble kåret til «Best Metal Singer» på Revolver Golden Gods Awards i april 2010 for sitt arbeid med The Devil You Know, noe som gjorde legenden til den eldste mottakeren av denne prisen i en alder av 67. Han aksepterte prisen personlig for det som skulle være hans endelig offentlig opptreden, bare en måned før hans død 16.mai, 2010.

Ronnie James Dio kom ut med tre studioalbum, åtte livealbum, fire samlealbum og elleve singler. Karrieren til musikeren kan beskrives med dette:

Ronnie James har millioner av fans over hele verden. Verden har stått stille siden hans bortgang 16.mai, 2010. Legenden over alle legender – Musikken lever videre!

Kanskje du også liker

I dag er det 40 år siden The Shining (Ondskapens Hotell) kom ut

I dag er det 40 år siden Stanley Kubrick kom ut med skrekkfilm-klassikeren Ondskapens Hotell (The Shining). I hovedrollene finner vi blant annet Jack Nicholson …

Les Mer

Bill Gates Sr – Pappa til grunnlegger av Microsoft Bill Gates er død 94 år

Faren min gikk bort fredelig hjemme i går, omgitt av familien. Vi vil savne ham mer enn vi kan uttrykke akkurat nå. Vi føler sorg, …

Les Mer

Ukens leder – Petter Northug

Atter en gang har den tidligere langrennsløperen Petter Northug havnet i skjærsilden til pressen med sitt siste sprell. Dette sprellet inneholdt råkjøring og besittelse av …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly