Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Dagen i dag i musikkhistorien – I dag er det 40 år siden Ian Curtis fra Joy Division tok sitt liv

Dagen i dag i musikkhistorien

Ian Kevin Curtis (15. juli 1956 – 18. mai 1980) var en engelsk singer-songwriter og musiker. Han var forsanger og lyriker for post-punk-bandet Joy Division og spilte inn to album med gruppen: Unknown Pleasures (1979) og Closer (1980). Curtis var kjent for sin bass-barytonestemme, dansestil og låtskriving typisk fylt med bilder av øde, tomhet og fremmedgjøring.

Musikalsk ble Curtis påvirket av en rekke artister som David Bowie, Kraftwerk, Sex Pistols, Jim Morrison, Iggy Pop, Roxy Music, Lou Reed og Neu!, samt lyrisk av forfattere som William Burroughs, Fyodor Dostoevsky , Friedrich Nietzsche, Jean-Paul Sartre, Franz Kafka, Hermann Hesse, TS Eliot,  JG Ballard, og Yehiel De-Nur. Curtis var spesielt påvirket av Iggy Pops scenepersonal.

Curtis, som led av epilepsi og depresjon, tok sitt eget liv foran Eva Divisjons første nordamerikanske turné og kort tid før utgivelsen av Closer. Hans død resulterte i bandets oppløsning og den etterfølgende dannelsen av New Order.

Til tross for deres korte karriere, har Joy Division hatt en omfattende innflytelse. John Bush fra AllMusic hevder at Joy Division «ble det første bandet i post-punk-bevegelsen ved  å understreke ikke sinne og energi, men humør og uttrykk, og pekte fremover til fremveksten av melankolsk alternativ musikk på 80-tallet.

I dag er det 40 år siden Ian Curtis døde i en alder av 23 år. Ian Curtis begikk selvmord ved henging 18. mai 1980, rett før bandet Joy Division skulle på Amerika-turné som nevnt over. Det sies at han hadde sett Werner Herzogs film Stroszek hver dag i flere måneder før dette, og Iggy Pops The Idiot snurret på platespilleren hans samme kveld han begikk selvmord.

Etter Curtis tragiske bortgang valgte de gjenlevende medlemmene Bernard Sumner, Peter Hook, Stephen Morris å danne New Order som blir sett som pionerer innen alternativ dance/synth pop. I 2007 kom filmen om Ian Curtis ut som er en britisk biografisk dramafilmen Control fra 2007 regissert av Anton Corbijn, som handler om hans liv som du ser under i en trailer.

Filmen hadde premiere på filmfestivalen i Cannes i 2007. Filmens manus er delvis basert på boken Touching From a Distance, skrevet i 1995 av Deborah Curtis, Ian Curtis enke. Ian Kevin Curtis var aktiv fra 1976 til hans død 18.05.1980. Vi minnes Ian Curtis med noen favoritter fra Joy Divisions korte karriere på fire år. Musikken lever videre!!

Kanskje du også liker

Hytteskam

Ny leder fra Lars Nicolai Skjølingstad som sier rett ut hva han mener om mennesker som ikke lytter til rådene fra myndighetene. I det siste …

Les Mer

Artisten Eddie Money er død

kom den triste nyheten om at Eddie Money døde av kreft i en alder av 70 år. Money var ikke bare rockeartist, men gjorde også …

Les Mer

I dag er det 50 år siden The Beatles kom ut med Abbey Road

Hvor skal jeg begynne med The Beatles? Jeg gjør det kort og sier dette: Det er en lang kjærlighet som aldri går ut på dato …

Les Mer

Reklame