Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Dagen i musikkhistorien – The Smashing Pumpkins kom ut med deres legendariske album Mellon Collie and the Infinite Sadness i 1995

Reklame

I dag er det 25 år siden The Smashing Pumpkins kom ut med sitt legendariske tredje studio album Mellon Collie and the Infinite Sadness, som gikk rett inn til 1.plass på Billboard, 7.plass på VG Lista Topp 40 i 1995. Albumet er produsert av frontmann Billy Corgan og produsent Alan Moulder (Nine Inch Nails, The Killers, Foo Fighters) og med seg på laget hadde de med seg Flood (Depeche Mode, A-ha, U2 og Erasure). Albumet inneholder fem singler som er:

Bullet with Butterfly Wings, 1979, Tonight, Tonight, Zero og Thirty Three.

Mellon Collie and the Infinite Sadness er det tredje studioalbumet fra det amerikanske alternative rockebandet Smashing Pumpkins, utgitt 24. oktober 1995 i Storbritannia og en dag senere i USA på Virgin Records. Produsert av frontfigur Billy Corgan med Flood og Alan Moulder, ble det 28 spor albumet gitt ut som to albumer med CD og trippel LP. Albumet har et bredt utvalg av stiler, samt større musikalske innspill fra bassist D’arcy Wretzky og andre gitarist James Iha.

Drevet av albumets hovedsingel, «Bullet with Butterfly Wings», debuterte den som nummer en på Billboard 200 med et første ukes salg på 246.500 enheter. Til dags dato er det fortsatt bandets eneste album som har toppet Billboard 200.Det skapte fem flere singler – 1979,  Zero, Tonight, Tonight, den salgsfremmende Muzzle og Thirty-Three – i løpet av 1996, og ble sertifisert diamant av RIAA, tilsvarende mer enn 10 millioner solgte enheter. Hyllet av kritikere for sin ambisjon og omfang, tjente Mellon Collie and the Infinite Sadness bandet syv Grammy-nominasjoner i 1997, inkludert Årets Album og Årets Record (1979), samt ni nominasjoner til MTV Music Video Awards hvor av åtte var for «Tonight, Tonight», inkludert «Year of Video». Ikke bare ble de alle hits på både mainstream rock og moderne rockestasjoner, Bullet with Butterfly Wings, 1979, Tonight, Tonight og Thirty-Three ble også bandets første Top 40 hits, krysset over til popradiostasjoner.

Opptaksøktene så mye produktivitet, dusinvis av fullførte sanger ble kuttet fra albumet, og skulle dukke opp på senere utgivelser. Et bokssett utgitt i november 1996, med tittelen The Airplane Flies High, samlet kampanjesinglene fra albumet, og inneholdt omtrent 30 fullstendige sanger fra Mellon Collie-øktene som ikke hadde gjort endelig kutt for albumet (inkludert ett spor, » Pastichio Medley «, som inneholdt mer enn 70 korte utdrag av sanger i forskjellige fullføringsstatus). Både Mellon Collie og The Airplane Flies High fikk senere utgivelser som inkluderte enda flere spor fra øktene.

Mellon Collie and the Infinite Sadness ble utgitt 24. oktober 1995. Kvelden før spilte bandet et utgivelsesfestshow på Riviera Theatre i Chicago og deltok i en live FM-sending over hele USA. Uken etter debuterte Mellon Collie and the Infinite Sadness som nummer én på Billboard 200, en uvanlig bragd for et album med dobbelt plate som var dyrt å lage. Albumet ble sertifisert diamant av Recording Industry Association of America. Opprinnelig ble 5 000 vinyl triple LP (3xLP) kopier presset. Vinylutgaven har to ekstra spor (Tonite Reprise og Infinite Sadness) som ikke er inkludert i CD- og kassettutgivelser. Senere ompressing førte opp til 23 000 trykte, men nummererte eksemplarer. I 2012 ble en remastered 4xLP vinylutgave gitt ut.

Albumet fikk god kritikk fra media det kom ut i 1995. Christopher John Farley fra Time kalte albumet for «gruppens mest ambisiøse og dyktige arbeid til nå». Farley skrev: «Man får en følelse av at bandet belastet tarminstinktene, albumets rene omfang (28 sanger) tillot ikke andre gjetninger eller konstruksjon.» Tid valgt Mellon Collie and the Infinite Sadness som årets beste album på slutten av listen «Best of 1995».

Entertainment Weekly ga albumet A-karakter. Anmelder David Browne berømmet gruppens ambisjoner og skrev: «Mellon Collie and the Infinite Sadness er mer enn bare arbeidet til en torturert, finicky pop-obsessiv. Corgan presenterer seg som en av de siste sanne troende: noen som spytter ut så mye musikk for resulterer i en slags høy kunst i tidene. Han virker ikke opptatt av vedvarende alternative-rock-spørsmål om å «selge ut», og bra for ham: Han sikter mot noe større og alt erobrende. »

IGN ga albumet fikk en poengsum på 9,5 av 10 og sa: «Som bandets magnum opus forandret den enkelt ansiktet til Alternative Rock. Når det er sagt, er det ikke bare musikk, men et kunstverk.» [

The Music Box ga det hele fem stjerner og sa: «Faktisk på grunn av sin melodramatiske selvtillit, er Mellon Collie and the Infinite Sadness et av de beste doble albumene med nytt materiale som har blitt gitt ut av noen på lenge.

The Smashing Pumpkins besto av disse medlemmene i 1995:

Billy Corgan – Vokal, gitar

Jimmy Chamberlin – Trommer, vokal

James Iha – Rhythm gitar, gitar, vokal

D’arcy Wretzky – Bass, gitar

Hva skal man si over et så historisk sterkt album fra et band som har betydd så mye for mange, inkludert meg selv? Billy Corgan har blitt kalt for arrogant svin og en leder som du ikke kødder med, men sannheten er at han var grunnlegger, frontmannen og det ble også det store fallet til The Smashing Pumpkins etter Mellon Collie and the Infinite Sadness, som kom ut på denne dagen i 1995. 25 år senere bandet er aktuelle som aldri før, ut har dessverre D’arcy Wretzky gått på grunn av rusproblemer, problemer med sine tidligere venner. Billy, James, Jimmy er gjenforent sammen med Jeff Schroeder. 

Historie ble skapt i 1995. 25 år og albumet Mellon Collie and the Infinite Sadness blir sett som deres beste album i deres tid som band, som ble startet i Chicago, USA i 1988. The Smashing Pumpkins har gitt ut 11 studio album fra 1991 i Gish, det siste albumet kom så sent som i 27.september, 2020 i Cyr. Billy Corgan skapte et historisk album i 1995 som har gått inn i musikkhistorien. Mesterverket av et album er i dag 25 år, her er mine favoritter fra det minnerike albumet som oser av sterke låter!

The Smashing Pumpkins – Mellon Collie and the Infinite Sadness er 25 år i dag. Albumet er historisk som blir ansett som lyden av 90-tallet. 90-tallet var Grunge og Alternative rock. The Smashing Pumpkins kom, gikk og kom tilbake med et stort smell. Bandet med Billy Corgan som frontmann har taklet alt.

Takk!!

Kanskje du også liker

Filmanmeldelse: Sauen Shaun filmen -Farmageddon

Vi tok med gjengen fra redaksjonen med på Odeon Kino i Moss for å se Sauen Shaun filmen Farmageddon, som hadde premiere i november 2019. …

Les Mer

Honor Blackman – Pussy Galore er død

Honor Blackman, skuespilleren som er mest kjent for å spille Bond-jenta Pussy Galore, er død i en alder av 94 år. Skuespillerinnen, som ble et …

Les Mer

Stort jordskred i Gjerdrum og mange fryktes omkommet

I morgentimene i dag gikk det et stort leirras i et boligområde i Gjerdrum i Viken. I begynnelsen virket det ikke så alvorlig men det …

Les Mer