Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

David Dushman – Siste overlevende fra Auschwitz-frigjøringen er død i en alder av 98 år

David Dushman, den siste gjenlevende soldaten som deltok i frigjøringen av nazistenes dødsleir i Auschwitz, er død i en alder av 98 år.

Dushman, en jødisk veteran fra den røde hæren som senere ble en olympisk fekter, døde i Tyskland lørdag.

Som en 21 år gammel soldat brukte han tanksen  sin til å klippe ned leirens elektriske gjerde 27. januar 1945, og hjalp til med å frigjøre fangene.

Omtrent 1,1 millioner mennesker ble myrdet i Auschwitz, de fleste av dem jøder.

“Da vi ankom så vi gjerdet og disse uheldige menneskene. Vi brøt gjennom gjerdet med tanksene våre. Vi ga mat til fangene og fortsatte,” sa Dushman til Reuters i fjor.

“De sto der, alle sammen i fange uniformer, bare øyne, bare øyne, veldig smale – det var veldig forferdelig, veldig forferdelig,” sa han.

Dushman har sagt at han ikke var klar over at Auschwitz eksisterte under krigen, og bare lærte om grusomhetene som ble utført der i årene etter. En av bare 69 menn i hans 12.000-sterke divisjon for å overleve krigen, fikk Dushman alvorlige skader under 2.verdenskrig.

Men han fortsatte å bli Sovjetunionens beste fekter og senere en av verdens største fektermanager, sa Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Han trente Sovjetunionens kvinnefektelag i over 30 år, og var vitne til det dødelige terrorangrepet mot israelske idrettsutøvere ved München-OL i 1972.

“Vi hørte skuddene og summen av helikoptrene over oss. Vi bodde rett overfor det israelske laget. Vi og alle de andre idrettsutøverne var forferdet,” sa han til avisen Abendzeitung i 2018.

Hans venn, IOC-sjef og medarbeider Thomas Bach, hyllet 98-åringen.

“Da vi møttes i 1970, tilbød han meg umiddelbart vennskap og råd, til tross for Herr Dushmans personlige erfaring med 2. verdenskrig og Auschwitz, og han var en mann med jødisk opprinnelse,” sa hr. Bach, som er tysk.

“Dette var en så dyp menneskelig gest at jeg aldri vil glemme den.”

Inntil han var 94 år dro han fremdeles nesten daglig til fekteklubben for å gi leksjoner, sier IOC i en uttalelse.

Kanskje du også liker

James Michael Tyler som spilte Gunther i Friends avslører fase 4 prostatakreftdiagnose

James Michael Tayler som portretterte Central Perk-ansatt Gunther i “Friends” har avslørt sin fase 4 prostatakreftdiagnose. Han delte nyheten på “Today” mandag morgen. “Jeg var …

Les Mer

Theo Walcott har signert en toårskontrakt med barndomsklubben Southampton FC

Theo Walcott (32) som er på utlån fra Everton signerer en permanent toårig avtale med Southampton FC når Everton-kontrakten hans utløper på slutten av sesongen. …

Les Mer

Danmark klare for semifinalen – For første gang siden 1992 er de i en semifinale i et mesterskap

Danmarks imponerende og emosjonelle Euro 2020-kampanje fortsatte da de marsjerte videre til semifinalen med en seier over Tsjekkia i Baku. Danskene har gått fra styrke …

Les Mer