Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Donald Trump er en klovn

Vel, etter denne overskriften har man vel satt tonen på denne ukens leder. Har USA en klovn som leder? Men hvorfor skal vi på død og liv snakke om denne mannen også her på Halvard Henry og Vennene? Si det du? Alle vet jo at Trump styrer USA som en av sine forretninger, bare det at valutaen som omsettes går i menneskeliv, områder og en kvelning av den frie presse. Det Trump ikke klarer er å bygge en mur mot store deler av den vestlige verden.

Den vestlige verden har han en tendens til å komme på kanten med. Nord Korea har han iallefall blitt kompis med og Trump har uttalt at han beundrer lydigheten i det totalitære styresettet til Kim-Jong Un. Etter at det ble klart at coronaviruset hadde gjort sitt inntog, også i USA virket det som det rablet en smule for den godeste Trump og hans rådgivere. Episenteret var i New York og resten av USA kom myndighetene ut med stadig sterkere føringer om sosial distanse, karantene og avstengning av viktige samfunnsmessige funksjoner som idrettsarrangementer, restauranter og handlegater.

Det ble iverksatt en lockdown i New York og man kunne se tendenser til katastrofe, med både plyndring og bevæpning i blant innbyggerne. Sykehusene i New York erklærte State Of Emergency med hundrevis av coronapasienter som døde på en dag. Likevel i månedene før pandemien kom til New York ble det iverksatt alt for få tiltak. Trump gikk hardt ut mot pressen som var kritiske å sa at vi har kontroll. Få tilfeller, ingen fare, uten å begrunne dette nevneverdig. Landets største smitteverns apparat ble satt på vent da stadig meldinger kom fra det hvite hus. Its allright, not to worry.

Vi snakker nå 4 mai og så langt har 13.000 mistet livet bare i new york. USA har til nå 67.000 døde. USA leder da verdensstatistikken totalt sett. I USA ellers er det heller dyster lesing, men smittekurven er på vei nedover da, det er da noe? På havnene i New York ligger det nå et ukjent antall flytende hospitaler levert fra den amerikanske marinen for å avlaste sykehusene i byen som er overmannet. New York har pr i dag 180.000 smittede, USA totalt har 1,4 millioner smittede. Det er ingen tvil om at antallet døde og smittede kunne vært kraftig redusert om smittevernstiltak ble iverksatt av Trump administrasjonen lenge før.

I stedet spredde det seg og falske forhåpninger om kontroll, en oppmuntring om å innta en malaria medisin som ikke virker og å injesere seg selv i lungene med desinfeksjonsvæske. Bare tull alt sammen,  jeg trodde helt ærlig at herr Trump var motstander av «fake news»? For meg ser det ut som han lager noen selv også. Det er ingen tvil om at inntoget av corona eller covid – 19 på fagspråket svekker Trump politisk. Uten at jeg har særlig innsikt vil jeg si at Donald Trump er den minst egnede presidenten siden Nixon i moderne tid og et maktskifte bør komme før Trump får kastet alle konstitusjonelle regler på sjøen.

Republikanerne har ikke vært et samlet parti siden Trump tok makten. Demokratene har ikke greid å samle seg nok til å stå i mot de heller da deres egen politikk har blitt preget av dekadentisme og en økonomisk uvillighet til å stå opp i mot Trumps strategier. Amerika har blitt et mettet land der de rike har all makt i samfunnet. Dette skaper bare større avstand og en uspiselig økonomisk klassisisme der de rike får alt og de fattige ingenting, lønnsnivået har stagnert, boligprisene har økt og den vanlige forstadsamerikaner må nå ta flere jobber for å holde på inntektsgrunnlaget. Men er dette bare Trumps feil? Nei, det er det nok ikke.

Problemet er mer sammenfattet enn som så. Ulovlig innvandring i USA har de siste 100 årene vært et tema. Dette er med på å senke lønnskravene. Innvandrere tar alle jobber med lavinntekt og dette fører til et frafall av arbeiderrettigheter og et knallhardt arbeidsmiljø. Alt av jobber med lavinntekt i USA er tuftet på en ting: Du kan få sparken på dagen. Feilinvesteringer i det internasjonale markedene har vært med på å svekke dollaren over tid, De siste ti årene i USA har vært en tilbakegang i alle økonomiske markeder bortsett fra i tre, Nemlig en økt omsetning i de illegale markeder, gamblingen når nye høyder i Las Vegas og Hollywood går så det suser.

Ikke rart at man kan ha en klovn som president da. Vi ser på en måte en destabilisering av USA. Et meget splittet land der det faktisk nå er en overhengene fare for borgerkrig? Vel, det er kanskje å dra det litt langt. Trump vet nok å benytte seg av dette kaoset til å tilegne seg enda mer makt og det er da dette kan bli ekstremt farlig, det er mer makt i foldede hender enn i bare to slik som det ser ut nå. Hvis nå Trump klarer å stenge kongressen som er den største demokratiske prosessen i USA kan han påtvinge en pause senatet og i representantenes hus. Det er da dette blir farlig for da kan Trump administrasjonen ture frem med sitt diktatur og utnevne hvem som helst til utvalgte maktposisjoner uten noen form for godkjenning.

Diktaturet USA here we come!

Grunnloven har en paragraf for dette at Presidenten kan ta affære hvis de to hus ikke blir enige å presse frem en regresjon. Det vil si at Presidenten har all makt i en periode der omstendighetene krever det. Enten ved en nasjonal krise eller en krig. En pandemi er derfor et uutforsket terreng hvis man skal følge alle paragrafer i den amerikanske grunnloven, vi ber høyt til vår skaper at slikt ikke skjer. Trump har snart ingen venner igjen i blant journalistene i USA og listen over journalister og TV kanaler han ikke liker begynner å bli lang. Iallefall ganske graverende!

Trump har angrepet pressen gang etter gang når pressen kommer med noe han ikke liker. En ganske dustete og barnslig retorikk. Det Hvite Hus abonnerer ikke lenger på The New York Times eller The Washington Post. Grunnlaget for det er svakt. Slik er det med blant annet CNN som er den største Trump motstanderen og har blitt beskyldt for å føre en anti Trump kampanje på nær sagt alt av hva presidenten har foretatt seg. Forståelig at Trump blir lei av all negativiteten, men dette er fri presse og begynner man å kneble fri presse med barnslige sanksjoner og argumenter bør man trekke seg som president. Håper dette klovneriet snart tar slutt!

God bless America

Ukens leder fra Lars Nicolai Skjølingstad leverer som alltid og i denne uken gir han Verdens mektigste klar beskjed og vi i Redaksjonen er enige og roper i kor at det er på tide å finne deg noe annet å gjøre Mr. President!!

Kanskje du også liker

Newcastle United har signert Allan Saint-Maximin fra Nice

Allan Saint-Maximin har signert for Newcastle United fra Nice på en seks år lang avtale. Ifølge kilder til Sky Sports forstår at Newcastle vil betale …

Les Mer

Dagen i dag i musikkhistorien – I dag er det fire år siden Nick Menza fra Megadeth døde på scenen i en alder av 51 år

I dag er det fire år siden den tidligere trommeslageren i Thrash metal-legendene Megadeth døde på scenen mens han opptrådte sammen med bandet sitt OHM …

Les Mer

Ukens leder – Buss for tog

I det siste 10 årene har vi sett en økende bruk av konseptet buss for tog, særlig langs rutene som går fra Østfold til Oslo …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly