Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Filmanmeldelse: Onward

Reklame

Redaksjonen med Lars Nicolai Skjølingstad tok med familen sin på førpremieren på Onward eller på norsk Fremad på Odeon kino i Moss.

Vi lo mye, ble beveget og blåst ut av setet. Det var nonstop action i over en time og vi ble oppriktig glad i alle figurene. Pixar har gjort det igjen med denne fortellingen om brødre, samhold, familie og MAGI. Føler egentlig at dette er den første i en ny stor serie med klassikere fra Pixar på lik linje med filmseriene Toy Story og Istid. Håper å få se mer av dette og håper at vitsearsenalet ikke er oppbrukt riktig enda. Ikke minst et par filmer i alle fall.

Vi får se en reise som begynner på en fødselsdag og ender i et fysisk symbol på hva lykke er. Alt foregår i verden som pleide å være ganske magisk, men nå er blitt trygg, bedagelig og kjedelig. Den er kanskje ikke blitt så nyskapne sånn egentlig, men regissør Dan Scanlon (Cars og Monsteruniversitetet) klarer virkelig å få oss til å oppriktig bry oss om figurene. Vi ler med dem, er sinte med dem, skøyer litt, surrer, gjør feil, elsker og gjør oss rett og slett tunet inn på deres frekvens i deres eget univers. Ord som fabelaktig dekker liksom ikke denne heldekkende animasjonsfilmen for barn og voksne.

Så kommer eventyrrefereransene på rekke og rad i selve handlingen. Den handler om brødrene Barley og Ian som er i tenårene som er alver. De er forskjellige av natur. De kommer fra en eventyrlig verden hvor de fleste enten har glemt evnene eller gjør andre ting som er mer bedagelig. Når begge er blitt 16 år har faren deres som er død av sykdom en oppgave til de i form av en tryllestav og en formel. Guttene skal da forsøke å mane han frem for en dag som vil si 24 timer. Dette fungerer delvis, og vi ser at guttene drasser rundt på pappaen halvpart i store deler av filmen.

Barley og Ian finner etterhvert frem flere trylleformler og de fleste av de blir enten morsomme eller spektakulære. Dette er en sikker oppskrift til galskap og de komiske situasjonene står nær sagt i kø. Moren hiver seg med på guttenes jakt etter å gjøre enkemannen hel for en dag. Hun har selvsagt nå kjæreste med en klumsete Kentaur (halvt mann halvt hest) som selvsagt er politimann. Dette fører til enda mer forviklinger. Blander vi da inn to gutter som har mer fantasi enn reel kunnskap om trolldom får vi det veldig gøy. Mye hjertevarme, mye komikk, full fres og for alle. Lars Nicolai er opprømt over Onward og anbefaler filmen på det varmeste.

Terningkast 6

Kanskje du også liker

Dagen i dag i musikkhistorien: Queen – Innuendo er 29 år

Innuendo er det fjortende studioalbumet av det britiske rockebandet, utgitt 5. februar 1991 av Parlophone i Storbritannia, og det er bandets første studioalbum som ble gitt …

Les Mer

I dag er det 27 år siden trommeslageren, Jeff Porcaro i Toto døde

En av grunnene til jeg ble fan av Toto i en alder av 12 år var Jeff Porcaro på trommer og i dag er det …

Les Mer

Helen Reddy: Australsk sanger kjent feministisk hymne I Am Woman er død 78 år

Helen Reddy, den australske sangeren bak feministesangen I Am Woman, er død 78 år gammel. Reddy døde tirsdag i Los Angeles, USA sa familien hennes …

Les Mer