Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gratulerer så mye med 70-årsdagen Tony Banks

I dag blir en av mine største helter fra barndommen 70 år og det må feires med stor stil. Musikeren Anthony George Banks ble født 27.mars, 1950 i East Hoathly with Halland, East Sussex, England.

Tony Banks er en engelsk musiker, låtskriver og filmkomponist først og fremst kjent som keyboardist og grunnlegger av rockebandet Genesis. Banks er også en produktiv soloartist og gir ut seks soloalbum som spenner gjennom progressiv rock, pop og klassisk musikk.

Banks dannet Genesis i 1967 mens han studerte på Charterhouse som keyboardist og en av deres viktigste låtskrivere og tekstforfattere. Han ble en produktiv bruker av Hammond T-102 orgel, Mellotron, ARP Pro solist og Yamaha CP-70 piano. I bandets tidligste år skulle Banks spille akustisk gitar for noen av de myke og pastorale sangene.

I 2010 ble Banks trukket inn i Rock and Roll Hall of Fame som medlem av Genesis. I 2015 ble han kåret til «Prog God» på Progressive Music Awards. Banks er rangert som nr. 11 på MusicRadars største keyboard-spillere gjennom tidene.

Banks utdypede arrangementer og keyboard-soloer – som piano-introduksjonen til Firth of Fifth og instrumentaldelene i The Cinema Show, Watcher of the Skies og Supper’s Ready – bidro til å etablere Genesis lyd. I tillegg til å spille keyboard, bidro Banks (sammen med Anthony Phillips, Steve Hackett og Rutherford) til Genesis 12-strengers akustiske passasjer i sanger som The Musical Box, Entangled, The Cinema Show og begynnelsesdelen av Supper’s Ready.

Tony Banks var også en og annen back-up vokalist og sang co-lead vokal på Shepherd, et ikke-utgitt spor fra 1970 som endelig dukket opp på Genesis Archive 1967–75 boks sett. Bemerkelsesverdige Banks Genesis-sanger (post Peter Gabriel) inkluderer Mad Man Moon, One for the Vine og den antemiske balladen Afterglow, som forble en populær koda til de Banks-drevne medleyene som gruppen spilte under live-show i årevis.

I 1997 avviste Banks en invitasjon til å spille på Steve Hacketts soloalbum Genesis Revisited da han ikke likte å gå over tidligere materiale og et utseende ville ha forvirret det faktum at Genesis var i nærheten av å sette ut Calling All Stations. Etter at Genesis ble splittet i 1998, stagnerte Banks karriere, og han vurderte pensjonisttilværelse fra musikken. Det var i løpet av denne tiden han begynte å komponere med tittelen på et tidlig stykke Black Down som førte til hans beslutning om å forfølge orkestersammensetning.

Tony giftet seg med Margaret McBain 29. juli 1972. De hadde en dagers bryllupsreise ettersom Banks var for opptatt med å fullføre Genesis-albumet Foxtrot. Banks sa:

Bandet syntes synd på meg, så de betalte for at hun skulle komme på neste turné. Paret har to barn, Benjamin (f. 1978) og Emily (f. 1981), og bor i nærheten av Godalming, Surrey, England. Tony Banks har vært aktiv siden 1967 og har vært i Genesis siden sammen med Mike Rutherford (bass, Phil Collins som kom med i bandet i 1970. I dag blir legenden Anthony George Banks aka Tony Banks 70 år.

Gratulerer så mye med dagen – Undertegnede har vært en stor fan siden 1986 da han oppdaget Genesis trettende studio album Invisible Touch til hans store glede. Siden er historie – Tony Banks er et forbilde for mange fans, legende og litt til en av pionerne på keyboard som kan sammenlignes med Rick Wakerman fra YES, Keith Emerson fra Emerson, Lake & Palmer,

Kos deg på dagen din. Det har du fortjent Tony. Du betyr mye for meg og her får du en konsert video på over to timer og tretti syv minutter, der han spiller sammen med sine kamerater som beviser sin storhet på keyboard!

4.mars ble Genesis gjenforent til min store glede som vil bestå av Tony, Mike, Phil og med seg på laget har de fått med seg sønnen til Phil Collins i Nic Collins, og Daryl Stuermer som har samarbeidet med legendene siden 1977. Jeg er neppe alene om å glede seg over tilbakekomsten til det legendariske bandet fra Godalming, Surrey, England.

Kanskje du også liker

Carlo Ancelotti sparket av Napoli

Napoli har sparket manager Carlo Ancelotti mindre enn tre timer etter at han ledet klubben inn i sluttspillet i Champions League. Serie A-klubben hadde ikke …

Les Mer

Ny musikk mars – del 2, 2020

I siste del av ny musikk først som lovet skulle komme på siste dag i mars skal du få den store gleden til å se …

Les Mer

Ny musikk først mai, del 1 – 2020

Vi er inne i mai nå og selv om vi lever i en spesiell tid med Covig-19 (Coronaviruset) så får du aldri en pause med …

Les Mer