Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

I dag er 27 år siden Alice In Chains kom ut med Dirt

På denne dagen i dag i 1992 kom Grunge-bandet Alice In Chains ut med sitt andre album Dirt gjennom Columbia Records. Albumet gikk rett inn på 6.plass på Billboard, 15.plass på VG Lista Topp 40.

Albumet ble også godt mottatt av musikkritikere. Siden har den blitt sertifisert fire ganger platina av RIAA og solgt fem millioner eksemplarer over hele verden, noe som gjør Dirt til bandets hittil mest solgte album. Det er bandets siste album spilt inn med alle de fire originale medlemmene, da bassist Mike Starr fikk sparken fra bandet i januar 1993.

Albumet hadde fem singler: Would?, Them Bones, Angry Chair, Rooster og Down in a Hole alt med tilhørende musikkvideoer. Dirt ble nominert til en Grammy-pris for beste hardrockprestasjon. Musikkvideoen til Would? ble nominert til en MTV Video Music Award for beste video fra en film, da sangen ble omtalt på lydsporet til Cameron Crowes 1992-film Singles med Bridget Fonda, Campbell Scott, Kyra Sedgwick, Matt Dillon i hovedrollene.

Sangene på albumet fokuserte på depresjon, smerte, sinne, anti-sosial atferd, forhold, narkotikaavhengighet (først og fremst heroin), krig, død og andre følelsesladede emner. Sporet Iron Gland inneholder Tom Araya fra Slayer på vokal. Mesteparten av musikken fra albumet ble skrevet av gitaristen Jerry Cantrell, men for første gang skrev vokalist Layne Staley to sanger helt av seg selv: Hate to Feel og Angry Chair begge har også Staley på gitar. Rolling Stone listet albumet på nr. 26 på listen over de 100 største metallalbumene gjennom tidene.

Dirt ble inkludert i 2005-boken 1001 Album You Must Hear Before You Die. Det ble kåret til Kerrang! Critic’s Choice Album of the Year. Guitar World kåret Dirt til det beste gitaralbumet i 1992. Loudwire kåret det til et av de beste Metal-albumene på 1990-tallet, og Rolling Stone rangerte det til nr. 6 på listen over 50 Greatest Grunge Albums i 2019.

I dag er det altså 27 år siden at heltene fra Seattle kom ut med Dirt og det jeg husker med deres album, var at jeg forgudet de masse som en 16-åring skal gjøre med et nytt band han/hun oppdager, og for en oppdagelse ble. På denne tiden i 1992 var jeg lidenskapelig fan av Faith No More, Megadeth, Nirvana og når Jerry Cantrell og når jeg oppdaget Dirt, så gikk bandet opp som en soleklar favoritt i 1992.

Siden er historie og bandet lever fortsatt etter mange nedturer med blant bortgangen til ikonet Layne Staley som tok en overdose i 2002 i en alder av 34 år. Rettsmedisinerne konkluderte med at han da hadde vært død i to uker, og at dødsårsaken var en overdose. Den sannsynlige dødsdatoen ble satt til 5. april 2002, som i så tilfelle var på dagen åtte år etter Kurt Cobains selvmord.

Mike Starr som var en meget dyktig bassist i Alice in Chains som nevnt fikk sparken i 1993 av bandet døde også av en overdose i 2011 i en alder av 44 år. Det er mange band som har gitt seg etter mye motgang, men når det gjelder Alice In Chains så er de et levende bevis på Grungen lever velgående i 2019, selv etter mye motgang. Dirt er i dag 27 år og her får du noen favoritter fra albumet som vil leve inn i historien som et av historiens beste Grunge, Heavy metal-album. Tusen hjertelig takk!!

Alice in Chains har betydd alt for min person. Det startet i 1992 med deres mesterverk av et album Dirt, som fortsatte der Nirvana, Pearl Jam og Soundgarden startet, som har betydd alt i alle disse årene. Dirt er lyden av ungdommen jeg tapte som har satte dype spor i meg!! Tusen hjertelig takk Alice In Chains!!

Kanskje du også liker

Halvard Henrys favoritter – Musikkåret 2020

I mange år har jeg laget lister over favoritter som har preget meg gjennom året. Her har det vært mye bra i året som har …

Les Mer

José Mourinho ny manager for Tottenham

Det gikk ikke lenge før Tottenham fikk en ny manager etter de valgte i går å sparke deres suksessrike manageren Mauricio Pochettino etter fem sesonger. …

Les Mer

Florian Schneider fra Kraftwerk er død

Florian Schneider i det tyske elektroniske bandet Kraftwerk er død, bekrefter Billboard. Han var 73 år. Schneider dannet det innflytelsesrike gruppe- og multimedieprosjektet med Ralf …

Les Mer