Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

I dag er det 40 år siden The Shining (Ondskapens Hotell) kom ut

I dag er det 40 år siden Stanley Kubrick kom ut med skrekkfilm-klassikeren Ondskapens Hotell (The Shining). I hovedrollene finner vi blant annet Jack Nicholson Gjøkeredet, Postmannen ringer alltid to ganger, Et spørsmål om ære og Mistanken). Med seg på laget fikk han med seg Shelley Duvall som vi kjenner fra flere TV-serier som (Cannon, Baretta, L.A.Law, Frasier).

Handlingen

Handlingen er lagt til et høyfjellshotell i Colorado kalt Overlook Hotel. Hotellet bruker å holde stengt på vinterstid, men trenger en vaktmester. Hit kommer Jack Torrance, en forfatterspire som ønsker jobben med å passe på hotellet over vinteren. Han blir fortalt at det er vanlig at hotellet snør inne i løpet av vinteren, så han og familien må regne med å være isolert i lengre tid. Før han takker ja forteller hotellsjefen ham om en grusom hendelse som skjedde der for noen år siden, trolig som resultat av langvarig isolasjon. Men Jack avviser alle slike farer og forteller at isolasjon er akkurat hva han trenger for å finne inspirasjon og ro til å skrive en ny bok.

Sammen med kona og sønnen drar han opp til hotellet like før vinterstengingen for å starte jobben. Både Jack og familien trives til å begynne med, men etterhvert som tiden går blir forholdet mer anspent. Når en kraftig snøstorm i tillegg rammer hotellet, blir enda mer isolert fra omverdenen. Jack oppfører seg stadig rarere og omtrent på samme tid begynner sønnen å få uhyggelige «syner». Omsider blir Jack hjemsøkt av menneskeskikkelser ved hotellet som var gjester der for mange tiår siden. Han møter også den personen som begikk den grusomme handlingen som han fikk høre om i jobbintervjuet. Personer fra flere tidsepoker blir viklet inn i dagens virkelighet og Jack blander virkelighet med det som tilsynelatende er fantasi. Han drives mer eller mindre fra vettet og til slutt «beordres» han til å gjøre forferdelige ting. Kona og sønnen blir oppskaket av personlighetsforandringen og de skjønner at deres liv er i fare.

Ondskapens hotell ble en moderat suksess i USA hvor den innbrakte $44 millioner. Den havnet på en 14. plass over de mest innbringende filmene i USA i 1980 og ble den nest mest innbringende skrekkfilmen (etter Fredag den 13de).Produksjonskostnadene var på $19 millioner.

Den ble godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 85 % på Rotten Tomatoes. Filmkritikeren Roger Ebert gav den toppkarakter og plasserte den senere på sin liste kalt Great Movies. Filmkritiker og forfatter Leonard Maltin ga den bare 2 av 4 stjerner.

The Shining ble også godt mottatt av de norske anmelderne. VG gav den terningkast seks, Dagbladet fem, mens Arbeiderbladet og Aftenposten gav den fire. Det norske filmnettstedet CINERAMA gav den terningkast seks, både i 2000 og 2008.

Siden er historie. Mesterverk av en film som Jack Nicholson leverer med storhet som vil bli husket til evig tid. The Shining er et lite stykke filmhistorie som Stephen King kom ut som bok i 1977. Skrekkfilm med to fantastiske skuespillere i blant annet Shelley Duvall i en av rollene til Stanley Kubrick filmklasssiker, som i dag er 40 år.

Gratulerer så mye med 40-årsdagen. Filmklassiker som er på min Topp 10 favoritter over alle filmer. Her får du god gammeldags skrekk som har tålt tiden til gangs, terningkast 6. Anbefales på det varmeste!

The Shining – Filmklassiker som er 40 år i dag som er å finne på Blu-ray, DVD, Google Play og andre strømmetjenester. Har du ennå ikke sett 40-åringen så er det på tide. Anbefales på det varmeste!

Kanskje du også liker

Uriah Heep og Ozzy Osbournes Trommeslager Lee Kerslake er død

Trommeslager Lee Kerslake, mest kjent for sitt samarbeid med Uriah Heep og Ozzy Osbourne er død.Lee Kerslake er død 73 år gammel. Trommeslageren, som spilte …

Les Mer

Megadeth – Countdown To Extinction er 28 år i dag

Dagen i dag i musikkhistorien Megadeth med Dave Mustaine, David Ellefson, Nick Menza, Marty Friedman som var medlemmene i bandet i 1992 kom ut med deres femte album. Det er nå …

Les Mer

Klar tale fra Lars Nicolai Skjølingstad – Video Assistant Referee, VAR ødelegger for fotballen

Jeg er rimelig frustrert over VAR om dagen. Den varslede forvaltningen av regelverket har ikke hatt noen effekt. Snarere tvert imot. VAR i for eksempel …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly