Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

I dag er det 50 år siden The Beatles kom ut med Abbey Road

Hvor skal jeg begynne med The Beatles? Jeg gjør det kort og sier dette:

Det er en lang kjærlighet som aldri går ut på dato og i dag er det 50 år siden det legendariske albumet Abbey Road kom ut, som også ble The Beatles siste album noensinne. For et album det ble!

Abbey Road er det ellevte studioalbumet av det engelske rockebandet The Beatles, utgitt 26. september 1969 av Apple Records. Innspillingen av albumet var de siste der alle fire Beatles deltok. Let It Be var det siste albumet som Beatles fullførte og ga ut før bandets oppløsning i april 1970, men det meste av albumet hadde blitt spilt inn før innspillingen av Abbey Road begynte. Den tosidige hit-singelen fra albumet, Something støttet med Come Together ble utgitt i oktober som gikk rett inn på 1.plass på Billboard.

Abbey Road har flere sjangre som blues, pop og progressiv rock, og gjør fremtredende bruk av Moog-synthesizeren og Leslie-høyttaleren. Side to inneholder en medley med sangfragmenter redigert sammen for å danne et enkelt stykke. Albumet ble spilt inn midt i en morsommere atmosfære enn Get Back / Let It Be-øktene tidligere på året, men det var fortsatt hyppige uenigheter i bandet. John Lennon hadde allerede forlatt bandet da albumet ble gitt ut, og Paul McCartney sluttet offentlig året etter.

Abbey Road ble en umiddelbar kommersiell suksess som gikk rett inn på 1.plass i Storbritannia og USA, selv om den opprinnelig fikk blandede anmeldelser med noen kritikere som beskrev musikken sin som inauthentic og beklager produksjonens kunstige effekter.

Over tid ble albumet sett på som blant The Beatles beste og mange kritikere har rangert det som et av de største albumene gjennom tidene. Spesielt er George Harrisons bidrag i Something og Here Comes the Sun ansett for å være blant de beste sangene som han skrev for gruppen. Albumets cover inneholder de fire bandmedlemmene som vandrer over en sebrakryssing utenfor Abbey Road Studios og har blitt et av de mest kjente og imiterte bildene innen populærmusikk.

I 1997 ble Abbey Road kjent for å være noen ganger. 12 beste albumet i en «Musikk gjennom et årtusen -avstemning utført av HMV, Channel 4, The Guardian og Classic FM. Albumet fikk også 12.- plass i en tilsvarende avstemning av leserne av Q Magazine i 1998. I november 2003 ble albumet kåret til å være tidene 13. beste rockealbum i en avstemning av kritikere, journalister og andre i musikkbransjen i musikkmagasinet Rolling Stone.

I 2003 kåret TV-stasjonen VH1 albumet til det 8. beste noensinne. Musikkmagasinet Rolling Stone har per 2013 plassert albumet på 14.-plass på sin liste over tidenes 500 beste album. Albumet ble utgitt i 2006 og er klassifisert som en klassiker av den norske musikkavisen Panorama.

The Beatles har vært en evig kjærlighet og i dag er det 50 år siden Abbey Road kom ut. Albumet er historisk mesterverk som inneholder nevnte Come Together, Here Comes The Sun og Something. En annen favoritt på albumet er Oh! Darling!

LP-en er i samlingen og Abbey Road er 50 år!! Gratulerer så mye med dagen George, John, Ringo og Paul. Pionerne fra Liverpool som skapte 60-tallet!!

Kanskje du også liker

Serieanmeldelse: Tiger King: Murder. Mayhem and Madness

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness er en dokumentarisk TV-serie fra 2020 som går under sjangeren True Crime, som handler om livet til Joseph Allen …

Les Mer

Little Richard, Rock & Roll pioner er død

I ettermiddag kom den triste nyheten at en av rockens pionere er død. Little Richard ble 87 år. Richard Wayne Penniman som er hans opprinnelige …

Les Mer

Justin Townes Earle, sanger/låtskriver og sønn av Steve Earle er død

Justin Townes Earle, sangeren/låtskriveren og sønnen til Steve Earle  er død i en alder av 38 år. Nyheten ble bekreftet på musikerens Facebook-side, med en …

Les Mer