Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

I dag er det 75 år siden tyskerne trakk seg ut av Norge

I dag er det 75 år siden tyskerne trakk seg ut av Norge etter å ha tapt kampen om sitt drømmerike, og det har blitt feiret siden. 5 år med undertrykkelse og her får du historien opp i mente:

Norge under andre verdenskrig omhandler perioden som strekker seg fra starten på andre verdenskrig 1. september 1939 og frem til frigjøringen i Europa i mai 1945.

Etter at stormaktene i Europa erklærte hverandre krig i 1939 erklærte Norge seg som nøytralt ved krigsutbruddet, slik som under første verdenskrig. Tiden før invasjonen av Norge var preget av en rekke krenkelser av norsk nøytralitet fra begge sidene i krigen, flest fra de allierte, blant annet krenkelser av luftrommet, minelegging av norsk farvann og bording av skip i norsk farvann. 9. april 1940 ble Norge og Danmark invadert av Tyskland; etter to måneders kamper med noe støtte av britiske, franske og polske styrker kapitulerte de norske styrkene.

Det okkuperte landet ble delvis styrt av Vidkun Quislings regjering under tysk kontroll og med omfattende tysk militær tilstedeværelse. Det norske fastlandet var ikke involvert i regulære krigshandlinger etter at norske styrker kapitulerte i juni 1940. Det var ett viktig unntak:

Det østligste Finnmark var sterkt berørt av kampene ved Murmanskfronten fra 1941, og all bebyggelse i Finnmark og Nord-Troms ble brent og befolkningen tvangsevakuert da tyskerne høsten 1944 trakk seg tilbake etter nederlaget på Murmanskfronten. Deretter ble Øst-Finnmark frigjort av sovjetiske styrker i oktober 1944. Ved Tysklands kapitulasjon la de tyske styrkene i Norge ned våpnene uten kamp 8. mai 1945. Svalbard og Jan Mayen ble ikke okkupert.

Det er registrert over 10 000 norske dødsoffer, herunder 738 jøder som ble drept i holocaust. Vel 15 000 sovjetiske krigsfanger og over 2000 jugoslaviske døde i tysk fangenskap i Norge. 11 500 tyske soldater er gravlagt i Norge. De materielle skadene var særlig store i Finnmark og Nord-Troms, samt steder som ble involvert i kamphandlinger etter invasjonen (blant annet Elverum, Molde, Kristiansund og Steinkjer).

Etter krigen ble det gjennomført et stort rettsoppgjør med Quisling-regimet, andre kollaboratører og NS-medlemmer samt med enkelte tyske tjenestemenn. 17 000 ble fengslet, 25 norske og 12 tyske borgere ble henrettet. Flere tusen tysketøser ble anholdt og internert uten dom.Det er fortsatt strid om grunnlaget for og rettferdigheten i oppgjøret.

Jeg har alltid vært opptatt av krigen og det med god grunn. Min stemors pappa var en del av den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig i Trysil. Historiene har satt dype spor i meg, samme gjelder det der jeg kommer fra som er Kirkegrenda. Under andre verdenskrig var det flyhangangarer, flystripe, bunkere. På flere gårder i lille Rygge oppe ved der jernbanestasjonen er var det fengsel, bokstavelig talt ble mange lokale utsatt for det meste.

8.mai, 1945 kom freden til Norge. Mine besteforeldre som dessverre ikke lever lenger var på denne tiden 20 og 17 år som hadde denne fine mai-dagen i 1945 til sitt beste minne. Vi må aldri glemme 9.april, 1940 – 8.mai, 1945. I dag flagger vi på 75-årsdagen til frigjøringsdagen våres!

Vi må aldri glemme og det i dag på selveste 75-årsdagen etter andre verdenskrig ble sluttet i Norge. Vi minnes våres helter!

Kanskje du også liker

Dagen i dag i musikkhistorien – I dag er det fire år siden Nick Menza fra Megadeth døde på scenen i en alder av 51 år

I dag er det fire år siden den tidligere trommeslageren i Thrash metal-legendene Megadeth døde på scenen mens han opptrådte sammen med bandet sitt OHM …

Les Mer

Save By The Bell «Skulk» er tilbake etter 27 år

Noen venner er virkelig for alltid. Peacock (Streamingtjeneste kun i USA) droppet tirsdag traileren i full lengde for 80-tallsklassikeren Saved by the Bell som har …

Les Mer

Ukens leder: Kanalbygget i Moss står for fall – Hva nå?

Kanalbygget i Moss går vi stadig forbi når vi er ute å går tur og det er nå varslet en ekstrem makeover på hele byggemassen. …

Les Mer