Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

I disse dager er det 50 år siden skuespillerinnen, fotomodellen Sharon Tate ble drept av Charles Manson og hans følgere

9.agust 1969 kom frykten til Hollywood. Fotomodell, skuespillerinnen, kona til filmskaperen Roman Polanski ble sammen med fem andre myrdet på brutalt vis av tre medlemmer av den såkalte Manson-familien, som ble ledet av Charles Manson. Tate var gravid i åttende måned da hun ble drept.

Sharon var Doris Willett og Paul Tates førstefødte. Hennes far jobbet i den amerikanske hæren, og derfor flyttet familien mye de første årene av Sharons liv. De bodde over hele USA og store deler av Europa.

Som barn fikk Sharon fort nye venner, og hun var flink til å beholde dem, selv om hun flyttet mye. I 1952 fikk foreldrene en jente til, som heter Debra, og i 1957 ble enda en jente født, som fikk navnet Patti.

Som tenåring jobbet Sharon Tate som modell og vant flere skjønnhetskonkurranser, som Miss Richland og Miss Autorama. I 1960 var Tate på forsiden av et amerikansk militærblad som het Stars and Stripes kun iført badedrakt, cowboyhatt og støvler. Hun likte oppmerksomheten som modell og svarte ja da en koreograf for et amerikansk show ville ha henne med på en TV-episode.

I 1962 skulle familien flytte til Italia. Sharon Tate begynte da på Vincenza American High School, og samtidig møtte hun Richard Beymer ved en oppsetning av et av Ernest Hemingways stykker. Han oppfordret henne til å følge hennes drøm om å bli filmskuespiller. Han ga henne kortet til en agent som rask ble imponert over henne. Tate og noen venner av henne spilte også småroller i en film som heter Barrabas og ble filmet i Italia. To av stjernene i filmen, Anthony Quinn og Jack Palance, ble også betatt av den unge kvinnen.

Da familien flyttet tilbake til USA, haiket Sharon Tate til Hollywood, fast bestemt på en karriere i filmbransjen. Nesten med en gang fikk hun rolle i reklamefilmer for sigaretter og for biler. Hun jobbet også som modell for en av bransjens beste fotografer.

Tate ble presentert for Martin Ransohoff, sjef for Filmways, som med én gang mente at hennes utseende ville gjøre henne til filmstjerne. Ransohoff følte at hun var et såpass unikt funn at han ville bruke mye tid og krefter på å gjøre henne perfekt. Han ga henne en liten rolle som sekretær i TV-produksjonen The Beverly Hillbillies. Her brukte hun en mørk parykk, slik at de færreste skulle kjenne henne igjen. Hun fikk dessuten noen roller i andre TV-serier, som Mr. Ed, The Man from U.N.C.L.E. og Petticoat Junction. Grunnen til at han prøvde å holde henne delvis skjult, var at han ønsket at hun skulle være mest mulig forberedt før hun ble superstjerne. Han brukte over ên million dollar på å gjøre henne klar. Derfor ble hun senere kalt for The Million Dollar Baby.

Etterhvert begynte Tate å mase på Ransohoff om at han skulle skaffe henne flere filmroller, og han ga til slutt etter. Hun prøvde å få rollen som Liesl i The Sound of Music, men produsentene bak filmen mente utseende hennes var litt for vanlig, og gikk til slutt for skuespillerinnen Charmain Carr.

Samtidig fant Martin Ransohoff en rolle som han mente var perfekt for henne. Hun fikk en rolle i filmen Eye of the Devil. Filmen ble filmet i Frankrike, og selv om Tate vegret seg for å reise fra sin nye kjæreste, frisøren Jay Sebring, kunne hun ikke la denne sjansen gå fra seg. Hun reiste og møtte de andre skuespillerne, David Niven og Kim Novak. Sistnevnte ble senere byttet ut med Deborah Kerr på grunn av en rideulykke. I filmen spilte Tate en landsbyjente med hypnotiske krefter. Selv om hun ikke hadde mange replikker, var hennes rolle viktig for handlingen. Ransohoff begynte med én gang å se etter nye filmer til henne.

I 1966 skulle Ransohoff produsere en ny film som den polske regissøren Roman Polanski skulle regissere. Den skulle bli en vampyrfilm, og Ransohoff foreslo at Tate skulle spille den kvinnelige hovedrollen.

Polanski møtte Sharon Tate. Han syntes hun var pen, men mente bestemt at hun ikke passet for rollen. Han ønsket egentlig Jill St. John i filmen, men han gikk med på å gi henne en sjanse foran kamera. Da Tate kom ut med en rød parykk og begynte å prøvespille skiftet Polanski mening. Filmen fikk tittelen The Fearless Vampire Killers. For å markedsføre filmen stilte Tate opp halvnaken i herremagasinet Playboy. Polanski tok selv bildene for bladet, som kom ut i mars 1967.

Polanski regisserte Fearless Vampire Killers med Tate i en rolle. Under innspillingen ble Tate og Polanski et par. Hun ville slå opp med Jay, men han ville ikke la henne gå uten å ha møtt Polanski. Han ville forsikre seg om at hun tok det riktige valget. Jay fikk møte Polanski og likte ham, og godtok deretter at de var sammen. Jay forble en god venn av familien.

Polanski og Tate returnerte etterhvert til sitt hjem i London, og det var her han fridde til henne, i januar 1968. Tate sa ja, og de begynte med en gang å planlegge bryllupet.

Etter bryllupet dro Tate til Ransohoff for å komme ut av kontrakten hun hadde med han. Han godtok det mot at hun ga ham 25 % av det hun tjente over de neste fire årene. Hun sa ja til dette. Hennes første eget valg av filmrolle ble The Wrecking Crew, som var en actionkomedie hvor hun spilte mot Dean Martin. Hun fikk gode anmeldelser for hennes innsats i filmen.

Etter dette sa Tate ja til å spille i en film som skulle hete Twelve Plus One. Der skulle hun spille mot Orson Welles, Vittorio Gassman og Terry Thomas. Hun skulle reise til Europa i mars 1969 for å starte filmingen, men sent i 1968 fant Tate ut at hun var gravid.

Tate ble lykkelig over dette og begynte sammen med Polanski å se seg etter et nytt hus å bo i med den nye babyen. Valget falt på Cielo Drive 10050, et hus med badebasseng og gjestehus. Paret flyttet inn i februar 1969.

Polanski var bekymret for at Tate skulle overanstrenge seg i siste delen av graviditeten, og ba henne derfor om å droppe ut av filmen. Det ønsket hun ikke, for hun mente at filmingen ville være ferdig før hun var høygravid. I mars 1969 fløy begge til Italia for at Tate kunne starte innspillingen.

Filmingen var vanskelig for Tate ettersom hun var mye plaget av kvalme på grunn av graviditeten. Da innspillingen endelig sluttet reiste hun og Polanski tilbake til London, hvor han jobbet med forberedelsene til filmen Day of the Dolphin.

Det hadde vore ein uvanlig sommar. Rockeverden var sjokkert etter at gitaristen i The Rolling Stones, Brian Jones, hadde druknet. Verden satt foran TV-en da Neil Armstrong ble første mannen til å gå på månen. En rockefestival ved navnet Woodstock var under planlegging.

Fire personar var i Sharons drømmehus den skjebnesvangre kvelden den 9. august 1969: Sharon, bestevenen Jay Sebring, Romans kompis Voyteck Frykowski og kjærasten Abigail Folger.

Tidlegare på kvelden hadde dei vore ute og ete middag.Det var varmt, og høygravide Sharon gikk rundt i huset i bare bikinien. Det som skjedde rett rundt midnatt, natt til 9. august, er vanskelig å ta innover seg. Detaljane er så sjokkerende, så makabre. Fire personar ålte seg opp mot huset. Først klippet de av telefonledningen. Så oppdaga de en gutt i en parkert bil. 18 år gamle Steven Parent hadde tilfeldigvis besøkt vaktmesteren som bodde i gjestehuset og var på vei heim. Manson-sekta henrettet han. Deretter gjekk de inn i huset og drepte Romans polske venn og hans kjæreste, Jay Sebring, og til slutt, Sharon Tate.

I rettssaka kom det fram at de fire menneskene i huset var påført over 100 knivstikk til sammen. Sharon Tate bad for seg sjølv og den ufødte sønnens liv. Men Susan Atkins, som blei dømt til dødsstraff, senare omgjort til livstid, for drapet på Sharon, sa bare:

– I have no mercy for you, bitch.

Den ufødte sonen, som fikk navnet Paul Richard posthumt, døde i magen, 20 minutt etter at mor sitt hjerte hadde sluttet å slå.

Etter det som vart ei lang og massiv rettssak sat familien igjen i sorga.

Sharon Tate hadde to yngre søstre, Patti og Debra, samt en mor og en far som framledes levde. Lillesøster Patti har skildret tilstanden i årebe etterpå slik: Hver morgen trakk dei pliktoppfyllande pusten som ei oppgave på et gjøremål-liste.

Dette var livet uten Sharon.

Da de dømte etter hvert begynte å be om å bli løslatt ut på prøve, engasjerte mor til Sharon seg for å stoppe de. Doris Tate møtte opp i rettssalane og ba om ordet, snakka direkte til mordrene. Hvorfor skulle de få tvilen til gode, når de ikke hadde hørt på Sharons bønner om å få leve?

I 1982 var Doris Tate med på å få gjennom ei lovendring i California som ga offer en stemme. Victim’s rights bill sikrer at offer og pårørende får uttale seg i rettsprosessen, også når det gjeld hvem som blir løslatt ut på prøve.

Dette var det lille håpet som kom ut av Sharons død.

Da Doris Tate døde, tok lillesøster Patti over, deretter søster Debra, som framleds er i live. Hun gråt da hun så Margot Robbie i rolla som søsteren, i Once upon a time in Hollywood.

Roman Polanski lever på flukt fra det amerikanske rettssystemet. I 1977 ble han sikta for å ha valdtatt en 13 år gammal jente. Da han forstod at dommeren ville felle han, rømte han til Frankrike, der han har bodd sidan. Han ytret nylig et ønske om å få besøke grava til Sharon og sønnen, som ligger gravlagt i California.

Roman Polanski skreiv dette om Sharon Tate i selvbiografien fra 1984:

« Selv etter alle disse årene er det helt umulig for meg å se en vakker solnedgang, besøke et pent gammelt hus, oppleve visuell nyting av noen slag uten at jeg instinktivt seier til meg selv at også hun ville glede seg over dette. I så måte vil jeg være trofast mot henne til min dødsdag.»

Sharon Tate ville ha fylt 76 år i 2019.

I disse dager er det 50 år siden fotomodellen, skuespillerinnen, Sharon Marie Tate ble drept av Charles Mansons følgere. Historien rundt drapet og hennes fire venner i Los Angeles har ikke påvirket bare familien, venner, men også Hollywood og historien er så sjokkerende at en så vakker dame kunne bli tatt så grusomt fra denne verden vi lever i.

Kanskje du også liker

God påske

Vi kan si mye om påsken. Det er en spesiell tid for mange og mange av oss setter stor pris på tiden, samtidig er det …

Les Mer

Ny musikk først mai, del 1 – 2020

Vi er inne i mai nå og selv om vi lever i en spesiell tid med Covig-19 (Coronaviruset) så får du aldri en pause med …

Les Mer

Shinji Kagawa klar for Paok Thessaloniki

Her i Norge vil nok mange huske Shinji Kagawa (31) i tiden som Manchester United og to perioder i Borussia Dortmund. Fra 2019 til 2020 …

Les Mer