Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Intervju med Leif bak murene på Halden Fengsel

Vi i Halvard Henry og co har et dypt ønske om å snakke med mannen i gata og de som ikke takler livet, og i vår første serie av dype intervjuer har vi gått til valget å gå bak murene for å treffe brutaliteten, og i første intervjuet vårt treffer vi fengselsfuglen Leif som soner en dom på 11 år.

Redaksjonen er på reise seg og har blitt invitert til Halden Fengsel for å snakke med vaneforbryteren Leif (48). Det legges til at han egentlig ikke heter Leif, men pga personvernet kan vi ikke avsløre hva han egentlig heter. Vi skal snakke med Leif om hans fortid, nåværende sitasjon og fremtid.

Hhco

Hei, så hyggelig å møte deg.

Leif

Det er jo ganske fint her på Halden Fengsel da?

Leif

Ja det er helt greit. Mat tre ganger om dagen og trening. Ja, jeg har jo endel rehabilitering også i forbindelse med foten min.

Hhco

Ja, jeg kunne ikke unngå å se at du mangler venstre foten. Hva skjedde?

Leif

Skjedde under siste arrestasjon. Fikk foten i klem. Politiet som kjørte meg av veien trodde at jeg ikke ville gå ut av bilen og dro kneet mitt ut av ledd.

Hhco

Såpass ja. For det er jo ikke første gangen du har blitt arrestert?

Leif

Nei. Jeg er en såkaldt vaneforbryter. Sittet inne flere ganger. Totalt sonet 11 år.

Hhco

Hva skjedde? Leif : nei, hva skal en si til det. Hadde en mor som drakk og ei eldre søster som ikke brydde seg så veldig. Havnet ut på tidlig. Ble arrestert første gang under Lillehammer OL. Fikk feil vennekrets. Droppet ut av skolen tidlig. Sa jeg var der, men mor fulgte meg ikke opp. Var mere opptatt av drekkinga. Du veit…

Hhco

Faren din da?

Leif

Aldri møtt han. Sikkert død…

Hhco

Uff, Dette høres jo nesten ut som en stereotypisk kriminell historie det?

Leif

Det er jeg i stor grad enig i. Men man skal huske på at det aldri kommer noe godt ut av fyll og vold. Livet mitt har stort sett gått seg om det. Lærte tidlig å forsvare meg selv. Slo ned muttern på bursdagen min. Jeg husker jeg ble sint fordi hun var full og hadde glemt bursdagen min. Slo a ned. Stjal naboens bil og stakk. Ble stoppet i Strømmen. Senere blei det fosterhjem. Trivdes greit i Narvik. Tok lappen og jobbet i butikken til fosterfar.

Hhco

Det hørtes jo stabilt ut?

Leif

Ja det gjorde det. Funket greit til jeg ble 21. Flyttet for meg selv. Men begynte å stjele øl fra jobben og drakk i smug. Smerten av å ble sviktet som ung gutt innhentet meg.

Hhco

Dette preget deg veldig. Men fikk du aldri pratet ut med moren din?

Leif

Nei. Hun døde av leverkreft når jeg var i Narvik. Fikk et telegram. Men staten og kreditorene tok alt. Arvet et sett med nøkler, til et tomt lagerrom. Det var det. Fikk liksom aldri besøkt graven hennes eller begravet stridsøksa.

Hhco

Men du har ikke barn selv?

Leif

Var redd for å starte familie. Hadde problemer med alkoholen. Etter at jeg mistet jobben i Narvik og leiligheten pga drikkingen og øl smugling bar det ned på østlandet igjen.

Hhco

Og der var du stabil lenge?

Leif

Ja. Måtte dra ned for å sone for ølsmugling først da, men når jeg var ferdig med det ble jeg tørrlagt en periode. Satt inne 2 år. Drøyt..,

Hhco

Hva slags jobber fikk du da du slapp ut?

Leif

På Botsen var det ikke så mye annet å gjøre enn å trene så etter to år i fengsel blir du ganske bøs. Så lærte jeg omsider og lese og skrive så da løste mye seg. Fikk jobb for en jernvarehandel i Drammen. Så da flyttet jeg dit.

Hhco

Så smalt det?

Bokstavelig talt. Fikk en russer på døra som sa jeg skyldte ham for lasset med øl så jeg måtte jobbe som Betong for han?

Hhco

Betong?

Leif

En som banker dritten av folk som skylder ham penger. Brutalt. Jeg er jo en snill fyr egentlig så da begynte jeg å drikke igjen for å bøte på smerten med dårlig samvittighet for å banke folk. Så mistet jeg jobben pga fravær å havne i lomma på den russiske mafiaen. Ble Betong på heltid. Mye ut og inn av fengsel. Men jeg tjente bra med penger og rykket opp til Kapo. Flytta meg lenger unna volden. Ga mere ordrer til juling.

Hhco

Drøyt levebrød?

Leif

Det kan du si. Men var en trygg jobb. Er jo drøyt to meter høy og fyller et rom kan du si. Mange ganger slapp jeg å røre folk. Holdt med å true. Men drakk mer som Kapo. Vi drev med smugling av sprit. Aldri harde stoffer. Hater det!

Hhco

Men du var stadig ut og inn av fengsel. Hvordan endte du opp uten en venstre fot?

Leif

Purken hadde razzia. Jeg stakk av. Purken kjørte meg inn i autovernet. Tre mann dro meg ut av bilen. De trudde jeg ikke ville ut selv om jeg sa jeg satte fast. Dro kneet mitt ut av ledd og brakk armen min. Saksøkte de for politivold, men de anket. Så mista jeg foten pga en betennelse etter operasjonen. Saksøkte politiet igjen. De anket og det var det. Saken blir vel avvist i høyesterett og. Sikkert pga bevisets stilling eller noe piss. Så da sitter jeg her i Halden da.

Hhco

Hvordan fungerer rehabiliteringen?

Leif

Jeg var på Bakke rehabilitering først etter amputasjonen. De er flinke der. Er litt frem og tilbake. Skal holde på med dette en stund. Fikk tre års fengsel uten mulighet til løslatelse. Så slipper ut herifra når jeg er 51. Jeg skal tilbake til samfunnet og ikke minst på beina igjen. Mye fint i proteser. Hehe!

Hhco

Regner jo med at du vil være lovlydig igjen da? Og alt vil bli bra igjen?

Leif

Vel, jeg er blitt for gammal til å angre. Men drikker jeg mer så dør jeg. Må vel finne på noe. Men å bli kriminell igjen blir alfor lett. Vil omgås ekte folk jeg. Å ha koselige journalister på besøk er jo alltid hyggelig da.

Hhco

Takk for det. Vi liker å prate med alle slags folk.

Leif : du var ikke litt engstelig?

Hhco

Jo litt. Er glad du satt i rullestol. Lettere å stikke hvis intervjuet gikk skeis.

Leif

Hehehe! Artig. Vel. Var gøy dette. Dere er flinke.

Hhco

Takk for det.

Leif

Hyggelig å høre. Også har jeg ordna en gave til deg. Fikset en tegning. Tegna deg som James Hetfield. Leif : kuult! Takk skal du ha. Justice for all. Treffende! Det må vi nevne å si at jeg er stor Metallica fan.

Hhco

Det gjorde vi nettopp. Hehe! Vi snakkes Leif.

Leif

Det gjør vi.

Halvard Henry og co retter en stor takk til Leif som tok seg tid til en time intervju. Vi ønsker deg all lykke i rehabiliteringen din for å komme tilbake til samfunnet!!

Kanskje du også liker

The Walking Dead – Fortsettelsen av sesong 10 er tilbake 28.februar

Mindre enn to måneder etter at The Walking Dead sendte sesong 10 har AMC satt en premiere-dato for sesongens seks gjenværende bonusepisoder. De siste seks …

Les Mer

Ukens leder – Lars Nicolai Skjølingstad med oppdatering av nedetiden vi er inne om dagen

Etter Coronaviruset gjorde sitt inntog i Norge og Norden har man opplevd at hverdagen har hatt tildels store endringer. Vi har sett hamstring i stor …

Les Mer

Ny musikk først juli del 2, 2020

I andre del av Ny musikk først for juli får du mye kommersiell musikk som er hitlistene. Her får du et stort mangfold som vi …

Les Mer