Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

James Lipton fra Inside the Actors er død 93 år gammel

James Lipton, som avløste den dramatiske kunsten gjennom oppfattende, mest beundrende intervjuer med kjendisskuespillere som vert for Bravo TV-serien Inside the Actors Studio, døde mandag hjemme på Manhattan. Lipton ble 93 år.

Årsaken var blærekreft, sa kona, Kedakai Mercedes Lipton.

Lipton var en kunnskapsrik intervjuer som fokuserte på håndverk mens han unngikk sladder, vant tilliten til sine berømte gjester så vel som et internasjonalt publikum.

Under hans 23-sesongoppkjøring som programleder – forlot han showet da det ble flyttet fra Bravo til Ovation TV i 2019 – Inside the Actors Studio ble et ettertraktet stopp for forfattere, regissører og utøvere, som ville gi noen av de lengste og mest ubevoktede intervjuer med Mr. Lipton.

Hans måte var sympatisk – smiskende for noen, og ofte kledd – men formelen fungerte, og blant de rundt 275 stjernene han intervjuet var noen av de lyseste: Paul Newman, Alec Baldwin, Neil Simon, Sally Field, Dennis Hopper og Sidney Lumet, for å nevne noen – og de kom med på bare den første sesongen.

Hans tilknytning til Actors Studio begynte i 1992, da han ble invitert til å observere en samling i det store og eksklusive verkstedet for skuespillere, forfattere og regissører. På den tiden ble eksistensen truet fordi den ikke hadde noen jevn inntekt; medlemskap var bare på invitasjon, og fremmøtet var gratis.

Lipton meglet frem en løsning: opprettelsen av et master of fine arts-program hvis undervisning ville støtte Actors Studio. Programmet begynte i 1994 i samarbeid med New School på Manhattan, med Mr. Lipton som styreleder og senere som de kan. Programmet flyttet til Pace University, også på Manhattan, 12 år senere.

Inside the Actors Studio debuterte også i 1994. Mr. Lipton unnfanget sendingene som seminarer for New Schools dramastudenter. Men han anerkjente også potensialet for markedsføring, og slo en avtale med den nye Bravo-kabelkanalen for å sende episoden på TV.

Formatet var uortodoks og lavbudsjett. Mr. Lipton satt overfor gjestene sine ved et enkelt bord på en ikke-pyntet scene. Han bla gjennom spørsmål skrevet på blå notatkort. Og han holdt diskusjonen på et intellektuelt plan.

Ikke desto mindre ble showet en hit. I 1997 som vant CableACE-prisen for årets beste talkshow. Den ble nominert til 21 Primetime Emmys gjennom årene. I 2013 vant den Emmy for enestående informasjonsserie eller spesiell. Og i 2016 vant Mr. Lipton Critics Choice Television Award for beste realityshow-programleder.

Hans rå intervjuer varte i fire til fem timer og ble deretter redigert ned til en time for TV. Han hadde et talent for å få frem uventede avsløringer – det han kalte “omigod” -øyeblikk. Ben Kingsley gråt mens han snakket om morens død. Jack Lemmon avslørte alkoholismen sin så tilfeldig at Mr. Lipton ikke visste om skuespilleren beskrev seg selv eller en karakter i en film. Sally Field foreslo at Mr. Lipton hadde lest dagboken hennes. Julia Roberts spurte om han hadde ringt moren hennes.

Faktisk samlet en forsker materiale til Mr. Lipton, som deretter brukte to uker på å pore over det, hevet fakta og utarbeidet spørsmål. Louis James Lipton ble født 19. september 1926 i Detroit, det eneste barnet til Lawrence Lipton, en kjent Beat-poet som forlot familien da James var 6 år, og Elizabeth (Weinberg) Lipton, lærer. Tidligere plaget moren til Mr. Liptons ham med bøker, og ga ham kjærlighet til språk og kunst, særlig teater.

Han vant sin første profesjonelle skuespillerjobb på 1940-tallet, da det direktesendte radioprogrammet «The Lone Ranger» kastet Mr Lipton som stemmen til Dan Reid, nevø av den vestlige ubeskjedne tittelpersonen. Likevel, som en ung mann, raste Mr. Lipton seg bort fra umiddelbart å forfølge en karriere i teater, etter å ha assosiert kunsten med sin kriminelle far. I stedet meldte han seg inn på Wayne State University i Detroit, fast bestemt på å være advokat.

En liten periode i luftforsvaret kuttet Lipton studiene, og han dro til slutt til New York, hvor han ble registrert en tid ved Columbia University. Med behov for inntekt oppsøkte han fungerende jobber. Han trente sammen med den fremtredende skuespillerinstruktøren Stella Adler og senere med Harold Clurman og Robert Lewis, men oftere dukket han ikke opp i mislykkede produksjoner eller i begrensede engasjementer som knapt kunne katapultere han til stjernestatus.

Det var et unntak: I omtrent et tiår, fram til 1962, fremstilte Mr. Lipton, Dr. Dick Grant – kirurgen med de gylne hender – på såpeoperaen «Guiding Light.»

Han klarte seg bedre som forfatter. Hans arbeid inkluderte manus til såpeoperaene En annen verden, The Edge of Night og Guiding Light, boken og tekstene til Broadway-musikalen Sherry! (1967); romanen Speil (1981), og TV-filmen Copacabana (1985). Han prøvde seg også på sakprosa, og skrev An Exaltation of Larks (1968), en populær bok som forklarte etymologien av begreper som A pride of lions.

Lipton fant sin nisje midtveis i karrieren da han ble produsent. I 1977 produserte han president Jimmy Carters åpningsgalla, den første noensinne som ble sendt på TV. Han produserte et dusin stjernespekket bursdagsspesialer for komikeren Bob Hope. Andre galas fulgte, alle betraktet det som store suksesser.

Lipton var også en av de mest avgjørende talkshow-vertene på TV. Kritikere beskrev han på forskjellige måter som pompøs, Mens hans måte beroliget gjestene sine. På TV ble han ubarmhjertig utløst av Will Ferrell på Saturday Night Live. En tegneserieversjon av ham ble myrdet på The Simpsons, og han ble målrettet av komikeren Sacha Baron Cohen i HBO-komedien Da Ali G Show.

Lipton svarte godmodig på oppmerksomheten. Han inviterte Ferrell til å vises som gjest i Inside the Actors Studio.Han ga stemmen til tegneserieversjonen av seg selv på The Simpsons, Og han bemerket alle komikernes påfunn i memoarene hans, «Inside Inside», som ble utgitt i 2007.

Lipton var gift med Shirley Blanc og deretter med skuespillerinnen Nina Foch, fra 1954 til 1958, da de ble skilt. I 1970 giftet han seg med modellen Kedakai Turner, som ofte var til stede i TV-publikummet til showet sitt, og som i det som ble en løpespøk på showet forbød ham å få en tatovering. Hun er hans eneste umiddelbare overlevende.

Mr. Lipton fremstilte seg selv i ungdommen som noe av en kjeltring. Lipton antydet mange romantiske erobringer og fortalte om en periode på måneder som han tilbrakte i Paris for å tjene til livets opphold som hallik – for en ung prostituert.

Bildet hans på «Inside the Actors Studio» var langt mer stødig. Berømt fullførte han hver episode ved å stille sine gjester en serie spørsmål, blant annet benyttet av den franske TV-verten Bernard Pivot. Han besvarte spørsmålene selv bare en gang, i et opptreden på Mr. Pivots show. Svarene hans delvis var:

Q. Hva er ditt favoritt forbannelsesord?

A. Jesus Kristus!

Q. Hva er yrket du ikke ville ha ønsket å utøve?

A. Bødler.

Spørsmål: Hvis Gud eksisterer, hva vil du da høre ham si etter din død?

A. Du skjønner, Jim, du tok feil. Jeg eksisterer. Men du kommer kanskje inn likevel.
 

https://www.youtube.com/watch?v=GIWpaXhjgLw

Undertegnede var og er en stor fan av Mr. Lipton så bortgangen gjør meg trist. Ingen lever evig og nå er verten/programlederen blant stjernene. Du har virkelig satt dype spor i meg Mr Lipton!

Hvil i fred

Kanskje du også liker

Rockelegenden Jim Steinman er død

Jim Steinman, som skrev og produserte enorme hits for Meat Loaf, Air Supply, Celine Dion og Bonnie Tyler, er død. Steinman døde mandag i Connecticut …

Les Mer

NBA suspenderer sesongen etter at All-Star spiller Rudy Gobert testet positivt for Coronaviruset

NBA utsetter den nåværende sesongen 2019-20 etter at All-Star-spilleren Rudy Gobert foreløpig testet positivt for coronaviruset. NBA kunngjorde at en spiller på Utah Jazz foreløpig …

Les Mer

Nigel Pearson sparket av Watford med to Premier League-kamper igjen

Nigel Pearson har blitt sparket som manager for Watford FC med to kamper igjen av årets sesong. Klubben ser ut for å unngå nedrykk fra …

Les Mer