Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Japans statsminister Shinzo Abe trekker seg av helsemessige årsaker

Shinzo Abe, den lengst fungerende japanske statsministeren i historien, har trukket seg med henvisning til helsemessige årsaker.

«Selv om det er et år igjen i min periode og det er utfordringer å møte, har jeg bestemt meg for å gå av som statsminister,» sa Abe på en pressekonferanse i Tokyo fredag ​​og la til at han vil be om unnskyldning til folket i Japan for å ikke kunne oppfylle sine plikter under koronaviruspandemien.

Abe lider av kolitt, en ikke-kurerbar inflammatorisk tarmsykdom, som også var en faktor i hans plutselige avgang som statsminister i 2007, og avsluttet sin første periode etter litt over et år i embetet. Mandag morgen besøkte Abe Keio universitetssykehus i Tokyo for det som var hans andre sykehusbesøk på en uke.

«I nesten åtte år kontrollerte jeg min kroniske sykdom, men i år hadde jeg regelmessig kontroll og det var tegn på sykdommen,» la han til. «Jeg la en dom om at jeg ikke skulle fortsette jobben som statsminister,» sa Abe. «Jeg trenger å bekjempe sykdommen og må behandles.» Markedene reagerte negativt på kunngjøringen. Japans referanseindeks Nikkei-indeksen gikk ned 1,4% fredag ​​etter at nyheten kom.

Det tumlet i utgangspunktet mer enn 2% før det tappet tap. Den japanske yenen, en tradisjonell trygg valutahavn, steg 0,3% mot amerikanske dollar. Etter sin forrige avgang i 2007 ble Abe gjenvalgt i 2012. Siden den gang har han vært den dominerende makten i japansk politikk, og har vunnet et skred tredje valgperiode i 2017 og en fjerde i 2019, til tross for flere skandaler og fallende popularitet.

Under Abe har også hans høyreorienterte liberale demokratiske parti (LDP) hatt stor suksess, og dratt nytte av bruddet på det langsiktige rivaliserende demokratiske partiet, som ble delt i to i 2017. Abe forlater LDP i kontroll over begge parlamentets hus. , med stort flertall i underhuset.
Den suksessen skal garantere en LDP-etterfølger til Abe. Japan er ikke et presidentsystem, i stedet velges landets leder av parlamentarikere, så den neste LDP-lederen, den som er, bør ha en enkel vei til å bli statsminister. Abe sa at han vil forbli i embetet til en etterfølger blir valgt.

Da Abe ble valgt til en annen periode i 2012, var Japan i de økonomiske problemer etter tiår med stagnasjon. Han lanserte snart et storslått eksperiment, populært kjent som «Abenomics», som inkluderte tre såkalte piler – massiv monetær stimulans, økte offentlige utgifter og strukturreformer – som hans allierte krediterte for å gjenopplive landets økonomi og øke forbruker- og investortilliten. «Japan er ikke lenger fortidens Japan,» sa Abe i januar 2020. «Vi har lyktes i å fullstendig bryte gjennom ‘resignasjonsmuren’.» Men enhver suksess fra Abenomics var i stor grad å unngå fortsatt tilbakegang enn å føre til en stor boom, og verdens tredje største økonomi forble sårbar gjennom hele sin periode.

Japan tippet dypere inn i lavkonjunkturen da coronaviruset traff i år. En viktig faktor som har dratt Abe under hans embedsperiode, var landets raskt aldrende befolkning. Mer enn en tredjedel av den japanske befolkningen er over 65 år, og landet markerte en ny rekordlav fødselsrate i 2019. Landets demografiske tilbakegang betyr at en krympende gruppe arbeidere blir igjen og støtter en stadig eldre befolkning som trenger helsetjenester og pensjoner. Til tross for dette unngikk Abes Japan i stor grad å slappe av landets stramme kontroll over innvandring, noe som kunne ha økt arbeidsstyrken.

Planene om å gjenopprette landets finanshelse har ikke adressert det faktum at Japans gjeld i forhold til BNP fortsatt er den høyeste blant industrilandene. Abe hadde behovet for arbeidsstilsreformer, kalte kvinner landets «mest underutnyttede ressurs» og lovet å forbedre kjønnsrepresentasjonen og lukke hull i arbeidsstyrken med «womenomics». Kritikere sier at Abe ikke klarte å løse landets kjønnsforskjell eller løse problemer som hindrer kvinner i større deltakelse i økonomien.
Også på den diplomatiske fronten var Abes prestasjoner blandede. Han dyrket sterke bånd med Washington – Tokyos tradisjonelle allierte – og forsøkte å bygge et personlig forhold til USAs president Donald Trump, og reiste til New York for å møte ham mens Barack Obama fortsatt var i embetet. Under det «uoffisielle» møtet, Trumps første med en verdensleder, hyllet Abe USA-Japan-alliansen og sa at han ønsket å «bygge tillit» til den nye presidenten. Han støttet sterkt Trumps innledende harde linje mot Nord-Korea, som samsvarte med Abes egne tendenser.

Hans evne til å dyrke personlige bånd med Trump blir ofte kreditert som en av de største grunnene til at Japan har vært i stand til å unngå en handelskrig med USA.
Men da Washingtons forhold til Pyongyang tippet mot diplomati, med både Trump og Sør-Koreas president Moon Jae-in som holdt historiske toppmøter med den nordkoreanske lederen Kim Jong Un, så Abe ut til å være utelatt i kulden, og kryp for sitt eget møte med Kim.

Arven fra andre verdenskrig, der den keiserlige japanske hæren invaderte flere naboer og begikk krigsforbrytelser og grusomheter, har lenge forgiftet forholdet i Øst-Asia med mistanke om at Japan fortsatt er sterk i Kina og Korea. Mange i regionen – så vel som noen i Japan  var fiendtlige mot Abes ønske om å omskrive landets pasifistiske grunnlov etter krigen for å gi Tokyo større spillerom til å bygge opp det japanske militæret og delta i utenlandske operasjoner.

Tidlig i sin andre periode besøkte Abe den kontroversielle Yasukuni-helligdommen, og antente en ildstorm av kritikk og fordømmelse blant nabolandene. Yasukuni-helligdommen betraktes av Kina og Korea som et symbol på Japans keiserlige militære fortid. Gjennom hele sitt embedsperiode truet en langsomt brennende tvist om øyas suverenitet i Øst-Kinahavet – kalt Senkakus i Japan og Diaoyus i Kina å koke over, selv om Abe også holdt en historisk telefonsamtale med den kinesiske lederen Xi Jinping i 2018, et stort skritt fremover i forholdet mellom de to nasjonene.

Imidlertid har båndene til en tradisjonell alliert vært mindre sunne, med et stort diplomatisk spytt mellom Japan og Sør-Korea i fjor. Denne tvisten, der handels- og militære etterretningsavtaler ble skrinlagt ble delvis inspirert av arven fra andre verdenskrig. En av Abes største innenlandske prestasjoner var å sikre OL i Tokyo 2020, en suksess som til slutt ble avlyst inntil videre av coronaviruset, som tvang konkurransen til å bli utsatt til 2021.

En innledende uvillighet til å utsette lekene ble delvis kreditert for Japans svake respons på koronaviruspandemien, som rammet landet tidlig i 2020 og fortsetter å forårsake store problemer, med mye av den eldre befolkningen spesielt utsatt. På fredag sa Abe at Japan som vertsland ville trenge å oppfylle sitt ansvar. «Min etterfølger vil fortsette å oppfylle det ansvaret ved å samarbeide tett med arrangørene. Det er forskjellige saker vi trenger å ta opp,» sa Abe.

Mer vellykket var Abes håndtering av abdiseringen av keiser Akihito, den første japanske monarken som gikk av på to århundrer. Han ble etterfulgt av sønnen hans, keiser Naruhito, i oktober 2019 startet Reiwa-tiden. «Som blomstene på plommetreet blomstrer stolt om våren etter den kalde vinteren, ønsker vi det japanske folket å blomstre som individuelle blomster med (løftet om) fremtiden. Med et slikt ønske om Japan bestemte vi oss for» Reiwa «, «Abe sa da han kunngjorde den nye tiden.

Privat liv

Abe ble født 21. september 1954 i Tokyo til en fremtredende politisk familie. Både bestefaren og onkelen fungerte som statsminister, og faren var tidligere generalsekretær i LDP.
Han studerte politikk ved Tokyos Seiki University og University of Southern California, men begynte først med virksomhet og tok stilling med Kobe Steel i 1979. Tre år senere ble han imidlertid assistent for utenriksministeren, og i 1993 ble Abe først valgt til Representantenes hus, 38 år gammel. Han ble gjenvalgt syv ganger, og hadde en rekke kabinettstillinger gjennom hele 2000-tallet. I 2003 ble Abe generalsekretær for LDP, og fire år senere var partiets president og statsminister i Japan.
Hans første periode ble ødelagt av kontroverser og forverret helse, og han trådte av som partileder og statsminister i 2007, og til slutt kom han tilbake til begge posisjonene i 2012.
Abe giftet seg med Akie Abe, født Matsuzaki, i 1987. Paret har ingen barn. Som førstedame var Akie Abe sterkt involvert i politikk, og til og med tiltrukket skandale og var tydelig uenig med mannen sin, spesielt i sosiale spørsmål. En rekke verdensledere hyllet Abe etter at han fredag ​​kunngjorde sin avgang. Storbritannias statsminister Boris Johnson skrev på Twitter at han «har oppnådd store ting som statsminister i Japan,» og la til: «Takk for alle årene du har hatt tjeneste, og jeg ønsker deg god helse.»Australias statsminister Scott Morrison la til at Abe er «Australias sanne venn, og kalte ham» en mann med integritet og visdom. «

Kanskje du også liker

Dagen i dag i musikkhistorien: Pearl Jam – Ten er 28 år i dag

Ten er debutalbumet til Grunge, rock-bandet Pearl Jam som ble utgitt i 1991. Albumet er bandets mestselgende med over 9,8 millioner solgte eksemplarer bare i …

Les Mer

Manchester United er enige om å signere Odion Ighalo

Manchester United har avtalt en avtale om å signere spiss Odion Ighalo på en seks måneders låneavtale i påvente av medisinsk behandling. 30-åringen, som har …

Les Mer

The Fresh Prince of Bel Bel-Air gjenforent på HBO Max – Se trailer

Det var latter og gode erindringer på trykk i den første traileren fra HBO Max’s Fresh Prince of Bel Air-gjensyn, utgitt på fredag. Will Smith …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly