Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Minneord: Hans Erik Dyvik Husby – Hank von Helvete. 1972-2021

Det var med stor sorg redaksjonen i Halvard Henry med Venner mottok den triste beskjeden fredag kveld. En legende i punk-rock er død bare 49 år gammel. Hank von Helvete ble beskrevet mer som en tilstand enn en person. På scenen som frontmann for sitt band, Turboneger fra 1993 til 2009 hadde det en tendens til å ta av. Det var ikke bare medisinstudenter galskapen gikk ut over. Hank von Helvete var påskrudd fra første riff ble spilt til siste rakett fra rompa!

Hans død oppsummerer på mange måter hans liv. Kort og brutalt! Mange artistkolleger uttrykker sorg med stor variasjon på diverse forum. Hans Erik Dyvik Husby bredde om seg i kultur-Norge, særlig etter han sluttet som vokalist og frontfigur i Turboneger i 2009. Da var det større og andre scener som gjaldt. Ikke minst varierte og blant annet i musikalen Jesus Christ Superstar som han fikk prøvd seg som både skuespiller å sanger på en gang og sekserne trillet!

Senere blinket den svenske regissøren Amir Chamdin seg inn på Hans-Erik i rollen som Cornelius Vreeswijk i filmen Cornelis. Filmens handling seg om sangpoeten Cornelius Vreeswijks liv og virke. Hoderystende skeptikere sådde tvil om valget, fordi Hans-Erik hadde lite skuespiller erfaring.

Men Hans-Erik tok en David Suchet og erklærte seg som perfekt til rollen i løpet av de første leseprøvene. Han var og bar hele filmen Cornelis. Ikke bare fordi han lignet men Gravdal-gutten delte Vreeswijks forhold til rus ganske lett. Det hjalp også litt at 49-åringen lignet og la på seg mer for å ligne enda mer. Litt svensk språkhjelp og inntrykket sto til høye karakterer og det ble en fantastisk film med rett mann til rett rolle!

Husby hadde også roller i filmene «Hassel» (2017), «Los Bandos» (2018) og den ennå ikke lanserte Netflix-serien «Clark». Han var også med på å skrive noen kokebøker og mer kommersielle ting. Men var det alt Hans Erik tok i som ble til gull i løpet av denne perioden som skuespiller, soloartist og kjendis? Nei, absolutt ikke!

Han var hele tiden åpen at han slet med angst og rus og dette lå som en skygge over ham. Det var ingen tvil at han slet i perioder og demonene kom til overflaten på sett og vis. Solokarrieren fikk fart på seg etter albumet Dead kom i 2020 og det var planlagt en europaturne!

Musikk Norge er i stor sorg over dette ufattelige tapet. Ord blir fattige for oss alle og vi lyser fred over Hans-Erik Dyvvik Husebys minne. Han etterlater seg en datter og store hull i kulturlandskapet. Han var en berikelse men også en sjel som bar på mye smerte!

Hvil i fred

Kanskje du også liker

Jose Mourinho utnevnt som Roma-sjef fra starten av neste sesong

Jose Mourinho er utnevnt til Roma-manager fra starten av neste sesong. 58-åringen vil erstatte portugisiske Paulo Fonseca som Roma kunngjorde tidligere på tirsdag at han …

Les Mer

Ruben Dias forlenger kontrakten med Manchester City til 2027

Ruben Dias har forlenget kontrakten sin i Manchester City til 2027. 24-åringen som har 32 landskamper for Portugal kom til City fra Benfica på en …

Les Mer

Ukens Spesialleder – minneord om Frederik Willem de Klerk

Det var med stor sorg at redaksjonen i Halvard Henry med Venner mottok dødsbudskapet av en av verdens mest omstridte og kontroversielle sørafrikanske politikere Frederik …

Les Mer