Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Musikkprodusent og fengselfuglen Phil Spector er død på grunn av Covid-19

Reklame

Skaper av popmusikkens «wall of sound» tilbrakte sine siste år i fengsel etter å ha blitt dømt for å drapet på skuespillerinnen Lana Clarkson.

I følge TMZ døde Spector på et fengselssykehus lørdag av COVID-19-relaterte komplikasjoner. Spector er allment ansett som en av de mest innflytelsesrike produsentene i musikkhistorien, som ble synonymt med sin tette orkesterestetikk kjent som “lydmuren”. Opptaksteknikken så at Spector samlet store grupper av musikere, ofte doblet og tredoblet de samme instrumentene, og fikk dem til å spille i kor. Spectors orkesterensembler blandet elektriske og akustiske gitarer sammen med strykere, messing og perkusjon som ikke tradisjonelt ble brukt til å lage popmusikk. Resultatet var en fyldigere og rikere lyd som resonnerte på tvers av radiostereoer og jukebokser i motsetning til annen musikk utgitt i løpet av den tiden.

I 1961, i en alder av 22 år, var Spector med å grunnlegge Phillies Records. I løpet av de neste årene vil plateselskapet gi ut en rekke nr. 10-singler, alle styrt av Spector – inkludert Darlene Love and the Blossoms ‘»He’s a Rebel», The Ronettes’ «Be My Baby» og The Rright Brothers ‘» You’ve Lost That Lovin ‘Feelin’ «og» Unchained Melody «. I 1966 signerte Spector Ike og Ina Turner til Phillies Records ‘liste, men etter at duoens tidlige materiale ikke klarte å oppnå lignende kommersiell suksess, ble Spector desillusjonert av innspillingsindustrien og avsluttet Plateselskapet. 

I 1969 ble Spector invitert av Beatles-sjef Allen Klein til å produsere John Lennons singel «Instant Karma». På grunn av sangens suksess ble han bedt om å berge The Beatles ‘daværende forlatte album Let It Be. Ved å gjøre dette valgte Spector å utelate «Don’t Let Me Down» til fordel for «Across the Universe» og brukte også orkester- og koroverdubs på fire spor. Selv om Paul McCartney var sint på grunn av endringene, signerte Lennon og Harrison til slutt Spectors versjon av albumet, og den ble utgitt i 1970 med anerkjennelse.

Også det året styrte Spector Harrisons soloalbum All Things Must Pass og Lennons Plastic Ono Band. Året etter fikk han produsere Lennon’s Imagine samt solo-singelen “Power to the People”. Han fikk også ansvaret for innspillingen av Harrisons The Concert for Bangladesh, som senere vant Årets album på Grammys.

I 1974 døde Spector nesten i en bilulykke, og alvorlighetsgraden av skadene satte ham utenfor siden i tre år. Han kom tilbake i 1977 da han produserte Leonard Cohens Death of a Ladies ’Man. Deretter koblet han seg sammen med Ramones for å jobbe med deres femte album, End of the Century, som resulterte i minneverdige sanger som «Rock ‘n’ Roll High School» og «Do You Remember Rock ‘n’ Roll Radio?». Imidlertid kom det også urolige historier fra Ramones-øktene, blant annet at han truet bandet med en pistol da de forsøkte å forlate studioet.

Spectors aktiviteter gikk drastisk ned de neste to tiårene. Prosjektene han tok på seg – som Celine Dions Falling into You – ble ofte sporet av på grunn av kreative forskjeller. I 2003 ble Spector arrestert og siktet for drapet på skuespillerinnen Lana Clarkson, som ble funnet død av et enkelt skudd inne i Spectors herregård i California. Spector fortalte opprinnelig en 911-operatør: «Jeg tror jeg bare skjøt henne,» men senere endret han historien og hevdet at hun døde av et «utilsiktet selvmord.» Etter en første prøvelse ble Spector prøvd på nytt og dømt for andregrads drap i 2018. Han ble dømt til 19 år til livsvarig fengsel.

Lana Jean Clarkson (5. april 1962 – 3. februar 2003) var en amerikansk skuespillerinne og motemodell. I løpet av 1980-tallet vokste hun frem i flere sverd-og-trolldomsfilmer. I 2003 ble hun skutt og drept inne i hjemmet til plateprodusent Phil Spector. Han ble siktet for andregrads drap, og ble dømt 13. april 2009. 3. februar 2003 ble Clarkson funnet død i herskapshuset tilhørende plateprodusent Phil Spector. Om morgenen møtte hun Spector mens hun jobbet på House of Blues i Los Angeles. De forlot House of Blues i Spectors limousine og kjørte til herskapshuset hans.

Spector og Clarkson gikk inn mens sjåføren hans ventet utenfor i bilen. Omtrent en time senere hørte sjåføren et skudd før Spector gikk ut av huset sitt bak bakdøren med en pistol. Han ble sitert i henhold til erklæringer: «Jeg tror jeg bare skjøt henne.» Spector sa senere at Clarksons død var et «utilsiktet selvmord» og at hun «kysset pistolen». Spector ble prøvd for drapet på Clarkson i 2007. 26. september 2007 ble en forkynnelse erklært på grunn av en hengt jury ti til to for domfellelse.

Han ble prøvd på nytt for andregrads drap 20. oktober 2008. 13. april 2009 fant juryen Spector skyldig i drap på Clarkson.  Spector ble 29. mai 2009 dømt til livstid i stats fengsel. I februar 2012 avgjorde Donna Clarkson, moren til skuespilleren en sivil rettssak med Spector og forsikringsselskapet hans på grunn av Lana Clarksons urettmessige død. Vilkårene for forliket ble ikke offentliggjort.

På godt norsk, genial, men syk i hodet. Dreper du noen som det Phil gjorde med skuespillerinnen Lana Clarkson så er tilgivelse langt unna. Uansett en stor produsent, men som et menneske er han råtten, men en ting er sikkert: Phil Spector er særlig kjent for å ha stått bak en rekke av de mest populære poplåtene fra 1960- og 1970-årene. Spector er beryktet for sin eksentrisitet og sin sterke vilje, men var nyskapende både i sitt musikalske uttrykk og satsingen mot tenåringer som målgruppe for musikken. Han er blitt kalt «The First Tycoon of Teen», da han var mangemillionær da han såvidt hadde passert tenårene.

Harvey Philip Spector var født 26.desember, 1939 i The Bronx, USA og døde 16.januar, 2021 i Stockton, California, USA i en alder av 81 år. Sjangerne Spector jobbet med var pop, rock og R&B. Spector var aktiv fra 1958 til 2009!

Kanskje du også liker

Alexander Tettey forlenger med Norwich City

I dag ble det kjent at Alexander Tettey (33) har signert en ny kontrakt med Norwich City. Det bekrefter Norwich selv på sin hjemmeside. Tetteys kontrakt …

Les Mer

Full krise i Macclesfield Town FC

Macclesfield Town-manager Daryl McMahon og hans assistent Steve Gritt har trekket seg fra sine roller i League Two-klubben. McMahon og Gritt er forstått å være …

Les Mer

Dagen i dag i musikkhistorien: Pearl Jam – Ten er 28 år i dag

Ten er debutalbumet til Grunge, rock-bandet Pearl Jam som ble utgitt i 1991. Albumet er bandets mestselgende med over 9,8 millioner solgte eksemplarer bare i …

Les Mer