Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sean Connery er død

Reklame

Sir Sean Connery er død 90 år gammel.

Den skotske skuespilleren var mest kjent for skildringen av James Bond, og var den første til å bringe rollen til storskjerm og dukket opp i syv av spionthrillerne.

Sir Sean døde fredelig i søvnen mens han var i Bahamas, etter å ha vært «dårlig i noen tid», sa sønnen.

Hans skuespillerkarriere strakte seg over fem tiår, og han vant en Oscar i 1988 for sin rolle i The Untouchables.

Sir Seans andre filmer inkluderte The Hunt for Red October, Highlander, Indiana Jones and the Last Crusade og The Rock.

Jason Connery sa at faren «hadde mange av familien hans som kunne være i Bahamas rundt seg» da han døde over natten i Nassau.

Han sa: «Vi jobber alle med å forstå denne enorme begivenheten, siden den bare skjedde så nylig, selv om faren min har vært dårlig i noen tid.

«En trist dag for alle som kjente og elsket faren min, og et trist tap for alle mennesker over hele verden som likte den fantastiske gaven han hadde som skuespiller.»

Daniel Craig, nåværende James Bond, sa at Sir Sean var «en av kinoens ekte storheter».

«Sir Sean Connery vil bli husket som Bond og så mye mer,» sa han. «Han definerte en æra og en stil. Vidd og sjarm han skildret på skjermen, kunne måles i mega watt. Han bidro til å skape den moderne suksessfilmen.

«Han vil fortsette å påvirke skuespillere og filmskapere i mange år fremover. Mine tanker er til hans familie og kjære.»

I referanse til Sir Seans kjærlighet til spillet, la han til: «Uansett hvor han er, håper jeg det er en golfbane.»

Dame Shirley Bassey, som sang temaene til tre Bond-filmer, inkludert Goldfinger, hyllet og sa: «Jeg er utrolig lei meg over å høre om Seans bortgang. Mine tanker er til familien hans. Han var en fantastisk person, en sann gentleman, og vi vil være for alltid forbundet med Bond. »

Sir Sean, fra Fountainbridge i Edinburgh, spilte først James Bond i Dr No i 1962 og fortsatte i fem andre offisielle filmer – og det uoffisielle Never Say Never Again i 1983.

Han ble i stor grad sett på som den beste skuespilleren som har spilt 007 i den langvarige serien, ofte kalt som sådan i avstemningene.

Et filmikon fra det 20. århundre

Connery gjorde karakteren til sin egen og blandet nådeløshet med sardonisk vidd. Mange kritikere likte det ikke, og noen av anmeldelsene var skarpe. Men publikum var ikke enig.

Handlingsscener, sex og eksotiske steder var en vinnende formel.

I sannhet er hans Bond nå et museumstykke; skildringen av kvinner umulig datert. Handlingsscenene er fortsatt spennende, men sexen grenser for ofte til det ikke-samtykkende.

Heldigvis har det gått en stund siden 007 slo en kvinne på baksiden og tvang et kyss. Men Connerys opptreden var av sin tid, likte millioner av begge kjønn, og ga sølvskjermen et ikon fra det 20. århundre.

Han ble slått til ridder av dronningen ved Holyrood Palace i 2000. I august feiret han 90-årsdagen.

Bond-produsentene Michael G Wilson og Barbara Broccoli sa at de var «ødelagt av nyheten» om hans død.

De sa: «Han ble og skal alltid bli husket som den originale James Bond hvis uutslettelige inngang til kinohistorien begynte da han kunngjorde de uforglemmelige ordene» navnet er Bond  James Bond «.

«Han revolusjonerte verden med sin grusomme og vittige skildring av den sexy og karismatiske hemmelige agenten. Han er utvilsomt i stor grad ansvarlig for suksessen med filmserien, og vi skal være evig takknemlige for ham.

Sir Sean var en langvarig tilhenger av skotsk uavhengighet og sa i intervjuer i forkant av folkeavstemningen i 2014 at han kan komme tilbake fra sitt Bahamas hjem for å bo i Skottland hvis det stemte for å bryte seg fra resten av Storbritannia.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon sa: «Jeg ble sønderknust da jeg i morges fikk vite om Sir Sean Connerys bortgang. Vår nasjon i dag sørger over en av hennes best elskede sønner.

«Sean ble født i en arbeiderklasse i Edinburgh og ble gjennom talent og rent hardt arbeid et internasjonalt filmikon og en av verdens mest dyktige skuespillere. Sean vil bli husket best som James Bond – klassikeren 007 – men rollene hans var mange og variert.

«Han var en global legende, men først og fremst en patriotisk og stolt skotte – hans ruvende tilstedeværelse ved åpningen av det skotske parlamentet i 1999 viste sin kjærlighet til landet der han ble født. Sean var en livslang talsmann for et uavhengig Skottland og de av oss som deler den troen skylder ham en stor takknemlighet. »

Alex Salmond, tidligere statsminister i Skottland, som var nær venn med Sir Sean, beskrev ham som «verdens største skotte, den siste av de virkelige Hollywood-stjernene, den definitive Bond».

Han sa: «Sean Connery var alle disse tingene, men mye mer. Han var også en trofast patriot, en dyp tenker og enestående menneske.

Han la til: «Scotland Forever «ble ikke bare tatovert på underarmen, men ble innprentet i sjelen.»

Sir Sean Thomas Connery ble født 25.august, 1930 i Fountainbridge, Edinburgh, Skottland og døde 31.oktober, 2020 i Nassau, Bahamas i en alder av 90 år. Filmhelten etterlater seg broren Neil Connery, sønnen Jason Connery som også er skuespiller. Siden tidlig alder har jeg borte i mot forgudet filmhelten, han er ved siden Clint Eastwood, Anthony Hopkins og Sylvester Stallone som har preget meg mest opp under årene. Filmer jeg vil trekke frem med Sean Connery som er min Topp 10 liste er disse:

  1.  James Bond – Goldfinger (1964)
  2. Mord på Orientekspressen (1974)
  3.  Highlander (1986)
  4. Rosenes Navn (1986)
  5. De Ubestikkelige (1987)
  6. Sannhetens Tjeneste (1994)
  7. Jakten på Rød Oktober (1990)
  8. Medisinmannen (1992)
  9. Møtet med Forrester (1998)
  10. The Rock (1996)

Hvil i fred

Kanskje du også liker

The Walking Dead er tilbake med nye episoder av sesong 10 etter en lang pause på grunn av Covid-19 – Inneholder spoilers

The Walking Dead sesong 10 har nettopp blitt gjenopptatt på AMC med seks bonusepisoder som godbit for fans av serien. Når kommer sesong 10, episode …

Les Mer

Sønn forteller over sin sorg etter at mamma og pappa døde med en dags mellomrom

Sønnen til Ann og David Morrison snakker om sin store sorg etter at hans mamma og far døde med en dags mellomrom. Ann og David …

Les Mer

Lars Nicolai og sekretær Synnøve tester Take away i Moss

Som en følge av restaurantbransjen i Moss og omegn ligger med brukket rygg for øyeblikket, har redaksjonen i Halvard Henry og co med programleder Lars …

Les Mer