Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Seriemorderen Peter Sutcliffe som fikk tilnavnet The Yorkshire Ripper er død av corona

Reklame

Peter William Sutcliffe sonet 20 livstidsdommer i fengsel i England for drapet på 13 kvinner i Yorkshire-området på 1970-tallet. Han ble nylig innlagt på sykehuset etter å ha blitt smittet av coronaviruset. 74-åringen ba om å ikke få behandling og døde på sykehuset.

Sønnen av Sutcliffes første offer, 28 år gamle Wilma McCann, sier at det er en lettelse at morens drapsmann nå er død. McCann var fem år gammel da moren ble angrepet og knivstukket på gata i oktober 1975.

– Nå kan endelig livet gå videre, sier Richard McCann til BBC.

McCann forteller at han i 2010 valgte å gi slipp på raseriet han følte og har tilgitt Sutcliffe for sin egen del.

I 1981 ble Sutcliffe arrestert og senere dømt for drapet på McCann og 12 andre kvinner. Han ble i tillegg dømt for overfall og drapsforsøk på syv andre kvinner.

Politimann Bob Bridgestock brukte flere år på å jakte på «The Yorkshire Ripper», og føler på lettelse nå som seriemorderen er død.

– Jeg kommer ikke til å felle en tåre, det er sikkert, sier Bridgestock til BBC.

Lastebilsjåføren forklarte i retten at han fikk et kall fra Gud og ble bedt om å «drepe prostituerte». Sutcliffe var en av de 11.000 som ble tatt inn til avhør i løpet av 70-tallet, men han klarte å unnslippe arrestasjon flere ganger. Samtidig fortsatte drapene.

Det var i januar 1981 at Sutcliffes bil ble stanset av politiet. Han hadde et falskt bilskilt, og sammen med ham i bilen satt det en ung kvinne. I bilen ble det funnet en skrutrekker, kniv og en hammer som skulle vise seg å være drapsvåpnene, skriver The Guardian. Sutcliffe ble arrestert og tilsto drapene.

– Jeg vet hva dere har kommet frem til. Jeg er «The Yorkshire Ripper», og jeg drepte alle kvinnene, sa Sutcliffe i avhør hos politiet.

Sutcliffe angrep opprinnelig kvinner og jenter i boligområder, men så ut til å ha flyttet til distriktene med rødt lys fordi han ble tiltrukket av prostituerte. «Sutcliffe hadde angivelig regelmessig brukt tjenestene til prostituerte i Leeds og Bradford. Han utførte drap over fem år, fra 1975 til 1980. Etter arrestasjonen i Sheffield av South Yorkshire Police for å ha kjørt med falske nummerskilt i januar 1981, ble han overført til West Yorkshire Police, som spurte ham om drapene. Han tilsto at han var gjerningsmannen og sa at Guds røst hadde sendt ham på oppdrag for å drepe prostituerte. Under rettssaken erkjente Sutcliffe seg ikke skyldig i drap på grunn av redusert ansvar, men han ble dømt for drap på grunn av flertallsdom. Etter sin overbevisning begynte Sutcliffe å bruke morens pikenavn Coonan.

West Yorkshire Police ble kritisert for at de ikke klarte å fange Sutcliffe til tross for at de hadde intervjuet ham ni ganger i løpet av deres fem år lange etterforskning. På grunn av sakens sensasjonelle karakter håndterte politiet en eksepsjonell mengde informasjon, noe av det misvisende (inkludert Wearside Jack-hoax-innspilte meldinger og brev som påstås å være fra «Ripper»). Etter Sutcliffes overbevisning beordret regjeringen en gjennomgang av etterforskningen, utført av Lawrence Byford, kjent som «Byford Report». Funnene ble offentliggjort i 2006 og bekreftet gyldigheten av kritikken mot styrken. Rapporten førte til endringer i etterforskningsprosedyrer som ble vedtatt på tvers av britiske politistyrker. I 2019 beskrev The Guardian jakten som «imponerende feilbehandlet

Sutcliffe ble overført fra fengsel til et psykiatrisk sykehus med høy sikkerhet i mars 1984 etter å ha blitt diagnostisert med paranoid schizofreni.  High Court avviste en anke av Sutcliffe i 2010, og bekreftet at han ville tjene en hel livsordre og aldri løslates fra varetekt. I august 2016 ble det bestemt at Sutcliffe var mentalt i stand til å bli returnert til fengsel, og han ble overført den måneden til HM fengsel Frankland i Durham.

Sutcliffes 13 kjente drapsofre var Wilma McCann (1975), Emily Jackson (1976), Irene Richardson (1977), Patricia «Tina» Atkinson (1977), Jayne MacDonald (1977), Jean Jordan (1977), Yvonne Pearson (1978) , Helen Rytka (1978), Vera Millward (1978), Josephine Whitaker (1979), Barbara Leach (1979), Marguerite Walls (1980) og Jacqueline Hill (1980).

Han er også kjent for å ha angrepet minst 9 andre kvinner: en navnløs kvinne (1969), Anna Rogulskyj (1975), Olive Smelt (1975), Tracy Browne (1975), Marcella Claxton (1976), Marilyn Moore (1977), Upadhya Bandara (1980), Maureen (eller Mo) Lea (1980) og Theresa Sykes (1980). Claxton var fire måneder gravid da hun ble angrepet, og mistet babyen hun bar.

Sonia giftet seg med den da 28 år gamle Sutcliffe 10. august 1974, hennes 24-årsdag, to år etter at hun startet behandling for schizofreni. Forholdet til mannen hennes ble senere karakterisert av forfatteren Gordon Burn som dominerende, med Sonia villig til å slå ham ned «som en slem skolegutt». Da mannen hennes ble funnet skyldig i drapet på flere kvinner i 1981, forble Sonia gift med ham og fortsatte å bo i familiehjemmet i Bradford, hvor paret til slutt skilte seg rundt 1989 og ble skilt i juli 1994. Barbara Jones, en journalist som hadde mange samtaler med Sonia, beskrev henne som «den mest irriterende, underligste og kaldeste personen jeg noensinne har møtt. Hun er så utrolig stikkende og krevende».

En tredelt serie på en times episoder, The Yorkshire Ripper Files: A Very British Crime Story ble sendt på BBC Four i mars 2019. Dette inkluderte intervjuer med noen av ofrene, deres familie, politi og journalister som dekket saken av filmskaperen. Liza Williams. I serien stiller hun spørsmål om holdningen til både politiet og samfunnet til kvinner hindret Sutcliffe i å bli fanget før.  31. juli 2020 vant serien BAFTA-prisen for spesialistfaktuell TV-programmering.

Peter William Sutcliffe ble født 2.juni, 1946 i Bingsley, West Riding of Yorkshire, England og døde 13.november, 2020 i Durham, Nordøst England. Sutcliffe tilbragte 39 år i fengsel før han nylig døde som følge av covid-19!

Yorkshire Ripper er død og ofrenes familier kan endelig få fred. Verden vil ikke savne seriemorderen Peter William Sutcliffe, som var et rovdyr som jaktet på sårbare kvinner i Yorkshire, England på 70 og tidlig 80-tallet.

Kanskje du også liker

Home and Away er farlig nær til å bli sparket etter 31 år

Home and Away risikerer å bli sparket etter mer enn 31 år på TV, ifølge rapporter. Den australske såpeserien som har et viet publikum i …

Les Mer

Dagen i dag i musikkhistorien – I dag er det fire år siden Nick Menza fra Megadeth døde på scenen i en alder av 51 år

I dag er det fire år siden den tidligere trommeslageren i Thrash metal-legendene Megadeth døde på scenen mens han opptrådte sammen med bandet sitt OHM …

Les Mer

Dagen i dag i musikkhistorien – Johnny Cash døde på denne dagen i dag i 2003

Dagen i dag i musikkhistorien på denne dagen døde legenden Johnny Cash i en alder av 71 år i Nashville, Tennessee, USA. John R. Cash …

Les Mer