Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sir Peter Snell, århundrets atlet i New Zealand er død i en alder av 80 år

New Zealand sørger over tapet av sin største friidrettsutøver gjennom alle år etter bortgangen av Sir Peter Snell. Den tre ganger olympiske mesteren døde når han sov. Snell døde hjemme i sitt hjem i Dallas, USA på fredag. 80-åringen har lidd av hjerteproblemer de siste årene, kona Miki har uttalt at han hadde et aktivt liv helt fram til sin død, etter å ha lagt planer om å lage et måltid etter å ha sovet litt før middagen.

Snells sin karriere til friidretts himmelen startet på begynnelsen av 1960-tallet, og vant gull i 800 meter i OL i 1960 i Roma, før New Zealanderen tok en berømt seier på 800 meter, 1500 meter dobbel i Tokyo fire år senere. Han er fremdeles den eneste mannen som har sikret en slik dobbel seier siden 1920, og understreket sin dominans på den tiden.

Gullet fra 1960 kom mindre enn en time før landsmannen Murray Halberg vant 5000 meter, med resultatene som representerte New Zealands fremvekst som en internasjonal sportslig enhet i manges øyne.

Vinneren av to Empire Games gullmedaljer, innehaveren av forskjellige verdensrekorder i løpet av sin fantastiske karriere ble aldri slått i et større internasjonale løp, i 2000 ble Snell kåret til århundretets atlet i New Zealand. Han ble slått til ridder like etterpå. Ti år tidligere var han den første innsatt i det nyopprettede New Zealands Sports Hall of Fame.

President i New Zealands olympiske komité Mike Stanley sier at Snells innvirkning på landet ikke kan overdrives. Hans prestasjoner er kjernen i New Zealands sportshistorie som har bidratt til å forme vår nasjonale identitet, sier Stanley. Golden Hour i Roma i 1960 ble fulgt av gull medaljer tilbake til OL i Tokyo 1964. Disse utrolige løpene skiller seg ut i mange kiwis sinn som blant våre største sportslige prestasjoner.

Peter Snell var trenet av friidrettslegenden Arthur Lydiard var Snells spydspiss for en minneverdig æra i friidrett fra New Zealand. Massive folkemengder strømmet til for å se han konkurrere mot inviterte idrettsutøvere rundt om i landet. I januar 1962 i Wanganui ble han den første New Zealanderen som brøt en fireminuttkilometer og tok verdensrekorden som den australske storheten Herb Elliott holdt på den tiden. En uke senere i Christchurch senket Snell verdensrekorder i 880 meter og 800 meter løp på gress. Begge disse tidene forblir New Zealand-rekorder.

Etter pensjonering studerte han ved University of California og deretter ved Washington State University, hvor han fikk en doktorgrad. Han flyttet til Dallas for å gjøre et doktorgradsstipendium og fortsette forskningen i treningsfysiologi. Snell sies å ha hatt glede av den relative anonymitet av å bo i USA, men holdt seg nær New Zealand, hvor han tok noen viktige roller for idrettsorganisasjoner på 1990-tallet.

Peter Snell er født 17.desember, 1938 i Opunake, New Zealand som døde i Dallas, Texas, USA 12.desember i en alder av 80 år. Årsaken er hjerteinfarkt.

Hvil i fred

Kanskje du også liker

Stranger Things – Sesong 4 trailer – Hopper er i livet

Traileren til sesong 4 av Netflix suksessen ble slippet i går fredag til fansens store begeistring. Det vi ser bekrefter det mange har vi alle …

Les Mer

Zombieland 2: Double Tap – Official Trailer

Den første traileren til Zombieland: Double Tap oppfølgeren til komedien i 2009 ble slippet torsdag, og flere av skuespillerne som var med i den første …

Les Mer

Mesterligaen i ishockey er avlyst

Det som skulle være den store happeningen til Stavanger Oilers har i dag blitt avlyst på grunn av situasjonen pr dato i Europa. Mesterligaen i …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly