Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sven Wollter er død

Reklame

Den svenske skuespilleren Sven Wollter er død, melder Expressen.

«Det er med stor sorg at familien til Sven Wollter kunngjør herved at han i dag 10. november fløy rett inn i suitene til covid,» skriver datteren Stina Wollter (bilde) på Instagram.

Sven Wollter ble født 11. januar 1934 i Göteborg. Tidlig på 60-tallet var han aktiv på Norrköping City Theatre og fra midten av 60-tallet på Vasa Theatre i Stockholm. Mellom 1967 og 1983 var han aktiv på Göteborg byteater.

Gjennombruddet hans kom i 1973 hvor han spilte tittelrollen i Gustav III. Siden 1986 har han vært tilknyttet Stockholm City Theatre.

Han slo igjennom for det svenske TV-publikummet i Hemsöborna i 1966 hvor han spilte Gusten og ti år senere spilte han hovedrollen i den populære serien Raskens basert på Vilhelm Mobergs roman. Wollter har jobbet med flere av Sveriges største filmregissører, inkludert Bo Widerberg (Mannen på taket, 1976 og Mannen fra Mallorca, 1984), Colin Nutley (Änglagård, 1992) og Vilgot Sjöman (Alfred, 1995). Wollter har også vært med i flere norske filmer, blant annet «Smykketyven» fra 1990 og «Sweetwater» fra 1988.

Han har også jobbet internasjonalt med Andrei Tarkovsky i registeret, samt mot skuespilleren Antonio Banderas i The 13th Warrior. Skuespilleren bodde i Luleå hvor han ble tatt hånd om på IVA-avdelingen før hans død.

«Vår dypeste takk til personalet som brydde seg om ham på IVA i Luleå», skriver datteren Stina Wollter. 30. oktober fortalte skuespilleren til Aftonbladet at han ble syk av corona etter et besøk i Stockholm.

Helena Bergström har jobbet mange ganger med Sven Wollter, blant annet i Änglagård.

– Jeg er i sjokk, jeg vet at han har vært syk, men alt er så skummelt, sier hun:

– Første gang jeg var i en film spilte han faren min, men det var ikke bare at han spilte pappa, han tok også mye ansvar og var raus – en god venn. Selvfølgelig tenker jeg på familien hans.

– Jeg visste at han var syk, jeg hadde kontakt med kona hans i dag, men jeg visste ikke at det ville gå så fort, sier Ann Victorin, som laget en dokumentar for SVT om Wollters 65 år på scenen.

– Han eksisterte på scenen til nylig. Bare nylig turnerte han med (den svenske musikkgruppen) Nynningen. Han gikk bort midt i hoppet, sier Ann Victorin.

Sven Justus Fredrik Wollter (født 11. januar 1934 i Vasa församling i Göteborg, død 10. november 2020]) var en svensk skuespiller. Han ble kjent da han medvirket i TV-serien Raskens på 1970-tallet.

Wollter bodde sammen Viveka Seldahl fra 1971 til hennes død 2001. Han er far til Ylva (død 1992) og Stina Wollter, Lina Wollter, Karl Seldahl og Magnus. Han var gift med journalisten Lisa Wede.

Wollter var engasjert i Kommunistiska Partiet og var blant artistene som er representert på musikksamlingen  Största hittarna, utgitt av partiet på 1990-tallet.

En av Nordens største skuespillere har gått bort i dag etter å ha dødd av Covid-19. Personlig elsket jeg hans rolle i Anglagård fra 1992 der Sven Wollter spiller pappaen til Helena Bergström. Stort tap for Sverige!

Hvil i fred

Kanskje du også liker

Ny musikk del 2, april – 2020

I andre del skal du få gleden av å lytte og se 50 nye låter fra den siste måneden som jeg setter pris på om …

Les Mer

Cercle Brugge har sparket Paul Clement

Den tidligere Derby County, Swansea City og Reading-sjefen hadde bare hatt ansvaret for den belgiske Pro League A-klubben siden juli da han signerte en treårsavtale. …

Les Mer

Mauricio Pochettino har fått sparken i Tottenham etter fem år som manager

Mauricio Pochettino har blitt sparket av Tottenham etter fem år manager i London-klubben. Tottenham bekrefter på sine sider at også assistentene Jesús Pérez, Miguel D’Agostino …

Les Mer