Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder: 9/11 – 20 år siden i dag terroren kom og forandret alt

På denne dagen i 2001 var jeg i Fredrikstad. Satt på toget til Rygge og tenkte det som skjedde i USA var regi av Hollywood. Da folk på toget sa det var kommet nytt fly inn i World Trade Center og jeg så bildene senere en time hos mine kjære foreldre, så var det jeg ikke tvil lenger om at det var terror.

Tallene på drepte er 2996 mennesker som var og er det verste angrepet på USA i fredstid. Det har vært en kamp siden og terrorismen har USA vært sjefen som Norge har spilt på laget med i kampen om et bedre verdenssamfunn. Resultatet har vi sett for lengst og under ett mener jeg USA har tapt kampen mot terror for lengst.

Vi skal aldri glemme 9/11, USA og den vestlige verden knuste Al-Qaida, Taliban i rekordfart, men med årene som gikk og terroren økte og Taliban kom tilbake mer sterkere enn noensinne og verden på 20 år har endret seg drastisk og USA har hatt tre presidenter.

Vi skal aldri glemme det som skjedde 11/09.01 men måten USA gjorde det på med George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld i spissen var og er etter min mening: Blodig! Vi skal knuse dere og vi er etter deg og skal utslette deg og sterkere ord enn dette ble brukt dagene deretter, bildene fra Bush på en barneskole var og er et minne jeg aldri glemmer.

Jeg har ment i alle år at terror er en tapt sak, det at USA er et hevnlystent land er det ingen tvil om. I min verden er det ingen tvil om USA med sin styrke hadde vunnet over terroren med annen vilje enn fremfor frykt, hat, paranoid, naivt.

Det vil komme en ny 9/11. Når vites ikke, men det vil komme, og verden vil nok takle det, men måten USA taklet det for 20 år siden har skapt en debatt og debatten har vi fortsatt. Det har også skapt en ny debatt etter at Taliban kom og tok sitt kjære Afghanistan og går mest sannsynlig tilbake til steinalderen igjen!

Vi må aldri glemme det som skjedde på denne triste/jævlige dagen for 20 år siden. Tankene mine har konstant gått til ofrene for terroren som ble skapt denne mørke dagen i 2001. 9/11 er en sånn dag vi vil alltid ha i tankene, det er litt som 9 april, 8 mai, 22 juli for å ta noen eksempler.

Vi må aldri glemme. Vi må lære av feilene før eller siden det som skjedde i 2001. 20 år har gått – Vi er nå i 2021 og verden går videre men historien er der som vi aldri må løpe fra. Historien ble skrevet på denne mørke dagen i 2001.

Vi må aldri glemme

Kanskje du også liker

God 1.mai – Arbeidernes dag

I Norge er vi heldig som kan demonstrere, si våres mening om jobben våres uten å føle stor frykt for å bli forfulgt, drept for …

Les Mer

Everton FC har signert Andros Townsend og Asmir Begovic

Everton har signert den tidligere engelske vingen Andros Townsend og den erfarne keeperen Asmir Begovic. Townsend på 30 år ble med på en gratis overgang …

Les Mer

Sesong 11 og siste sesong av The Walking Dead har premiere på søndag på AMC

Sesong 11 og siste sesong av The Walking Dead har premiere på AMC på søndag (Er ute på HBO Nordic mandag). Nyheten om siste sesong …

Les Mer