Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Din mentale helse

Nordmenns mentale helse får kjørt seg under pandemien vi har hatt hengende over samfunnet i over ett år. I store smitte områder som Oslo, Bergen og Vestlandet oppgir hele 1 av 4 at de sliter betraktelig mer. Det er særlig en gruppe personer som sliter og det er de enslige som var ensomme fra før og var avhengige av den lille kontakten som var. Også har man de som bor isolert på utkanten og de som er i vanskelige private forhold.

De aller fleste unge voksne merker nok kjøret nå. Det har vært begrensede muligheter til å samles og når man først samles får man dårlig samvittighet. De fleste nordmenn er jo akkurat det samvittighetsfulle. Det er en stor risiko og skulle samles mer enn anbefalt på grunn av smittesituasjonen. Og de stadige endringene i reglene gjør det ikke bedre. Selv vår kjære statsminister har slitt og det bør få konsekvenser og at hun blir i lagt en kraftig bot!!

Arbeidsledighet er ofte roten til alt vondt og et menneske bør få kunne jobbe. Det som er litt spesielt er at 310.701 personer ble permittert over natten. Hotellnæringen, helsestudier, restaurantene og kultureliten har slitt mest i den forbindelse, det har vært normalt å kunne oppsøke slike steder men nå er alt borte. Det er bare et spørsmål om tid før alle næringene som koronaen berører er borte for alltid, Den mentale helsen oppe i dette bør havne under lupen og den stadige åpningen og nedstengningen gjør det ikke lettere heller.

Konklusjonen er med korona blir alt går i dass. Mennesker trenger kultur, vi trenger trening og trenger å kunne gå ut å spise. Ikke minst trenger vi å kunne være sammen med andre mennesker. Det er en stor del av det sosiale livet. Tar man dette bort erstattes det av ensomhet og desperasjon. Dette er negative følelser folk i en presset situasjon ikke ønsker. Håpet blir erstattet med apati. Gleden blir erstattet med frustrasjon og en nesten bunnløs depresjon!

De fleste unge voksne i verden kjenner på dette nå, men er vi på randen av et sammenbrudd? Ja, det er vi. Vi må få satt i gang å vaksinere folk! Det er en stor stor skandale at andre land med betydelige mindre ressurser klarer å vaksinere langt flere, men bare fordi noen få får problemer av vaksinen så skal man da slutte med den? Igjen viser den nisselue kulturen seg frem igjen og man tør ikke ta risikoen. Likevel er nå også enkelte barn inne til intensivbehandling for korona.

Dette må ta slutt snart. Et samfunn er satt på en håpløs pauseknapp. La oss håpe at våres fornuftige ledere tar til vettet og skaffer oss flere vaksiner raskt og trapper opp vaksineringen, hvis ikke er frykten der for at mentale problemer vil komme til overflaten hos langt flere enn beregnet.

Mental helse kan også måles. I dette tilfelle i bunnløs fortvilelse. Ikke la det gå så langt!!

Ukens leder er skrevet av Lars Nicolai Skjølingstad som er ansvarlig for ukens leder og podcasten. Vi er tilbake med ny leder om en uke, til da må du ta vare på deg selv.

Kanskje du også liker

Ny musikk først februar, del 1, uke 5 – 2021

Redaktør er tilbake med en ny post med ny musikk først og er det noe han setter stor pris på er det store mangfoldet i …

Les Mer

Barnestjernen Philip McKeon som er best kjent fra 70, 80-tallserien Alice er død i en alder av 55 år

Barnestjernen Philip McKeon som er best kjent fra 70,80-tallserien Alice som gikk på CBS er død i en alder av 55 år. Skuespilleren sin bortgang …

Les Mer

Will Smallbone har signert med Southampton FC til sommeren 2024

Southampton FC er glade for å kunngjøre midtbanespilleren Will Smallbone (20) har signert en ny fireårskontrakt på St Mary’s. Akademikandidaten på 20 år, har avtalt …

Les Mer