Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – En annerledes 17.mai

Jeg og noen venner feiret 16 mai mer enn 17 mai i år,  fordi det passet seg bedre sånn i år. Det var spekemat, eggerøre, vin og hjemmebakt kake på menyen i går «lørdag». Vi hadde rett og slett ingen planer fordi alt av barnetog og store forsamlinger av mennesker er forbudt. Man blir lett både motløs, planløs og tiltaksløs av dette. Dessverre ble det noen flasker vin for mye også, må innrømme at det fristet mer å bare være inne i dag å ikke feire dagen nevneverdig. Ikke at vi gjør så mye ut av 17 mai uansett med unntak av det vi må gjøre da.

Sønnen vår pleier å gå i barnetoget med klassen. Legger trykk på PLEIER fordi det var mye som ble annerledes i år. Folk over det ganske land har vært nødt til å tilpasse seg de store endringene i samfunnet. Men må si at årets 17 mai har vært en veldig rar opplevelse, det er en annerledes stemning og mange velger rett og slett å markere dagen hjemme i sin egen stue eller hage, kun med sine nærmeste. Mange velger også helt bort det sosiale. Ikke bare på grunn av frykt men også av hensyn til andre. Samfunnet vårt har vært i krig og er fortsatt i krig mot coronaviruset. I Oslo ser vi områder av Oslo helt uten folk, lite folk i gatene og folk går for seg selv og er stort sett flinke sånn sett.

Kongens Garde opererer som vanlig og spiller for fulle mugger. De er ifølge en troppsjef så mye sammen allikevel. På operataket har det vært fremføringer av sanger med god avstand. Men de som imponerer meg mest er kongefamilien. De deltok på en samling på Skaugum og så kjørte de i en prosesjon rundt i Oslo med de gamle kongebilene A-1 og A-5, de var også på plass på balkongen på Slottsplassen med Garden og med alle fanene til de som pleier å gå i toget forbi. Det er lov å være republikaner og samtidig elske kongefamilien, De er helt rå som kommer til oss når vi ikke kan komme til de. Kongefamiliens runde rundt i Oslo pågår fortsatt. Vi tilpasser oss denne rare situasjonen vi er oppe i. Og om vi har lært noe av dette så må det være å bli litt mer ydmyke.

Vi må sette mer pris på det å være sammen, det føler jeg at mange ikke har gjort før. Nå gjelder det å bry seg og det gjør vi med å fortsatt holde avstand. Det høres jo veldig rart ut. Årets 17 mai feiring har sett at korpsene trekker mer til gatene. Man har sett prosesjoner med flotte biler i stedet for folketog og en litt annen stemning, man må si at det har vært rart å se bilder fra Bergen, Trondheim og Oslo med lite folk i gatene. Mange ting som man hadde planlagt både fra kulturelt og politisk hold kan rett og slett ikke gjennomføres, Vi har digitale plattformer vi kan gjøre ting på da, som er et lite plaster på såret. Digital flaggheising har forekommet og takket være et initiativ fra en rekke profilerte gamere fra Skogliv var det i år mulig å gå i 17 mai tog i Oslo ved hjelp av Minecraft plattformen. Denne Oslo plattformen i Minecraft har 25 barn og unge vært med på å bygge.

Det meldes om et stort trykk på denne serveren som støttet Oslo monumentene i dag og de fleste store kommunene hadde meldt seg på. Dette kan man trygt si var en alternativ markering. Uansett så må jeg si at jeg savner både barnetog, trykket, korps og ikke minst russen. Russen får kjørt seg og da kan man snakke om å ofre mye? Hvert år er det over 40.000 russ over det ganske land som er synlige overalt både før og etter 17 mai. Russen syntes fortsatt men i svært begrensede former. Alt av russetreff og sosiale sammenkomster er avlyst. Jeg syntes helt ærlig synd på russen og deres synlighet savnes stort, Gud velsigne vårt flotte russekull. Vi unner dere all mulig feiring under trygge omstendigheter og håper dere får feiret og rullet senere!

Så ikke selg russebussen før feiringen er gjort. Næringen etter nedstengningen av samfunnet tar seg opp. Det er nå mulig å få kjøpt seg pølse og is på 17 mai i vårt langstrakte land. Og det er godt å se at enkelte ting begynner å se mer og mer normalt ut. Man kan ta mye fra meg men en pølse og en is skal jeg ha på 17 mai, selv om jeg må nyte den alene under en busk. Tradisjoner endres ganske drastisk dette året. Men som sagt, vi tilpasser oss, vi synger gjerne nasjonalsangen vår fra vår egen veranda sammen med naboer. For selv om vi ikke samles i store folkemengder er vi fortsatt her. Norges befolkning er fortsatt tilstede selv om vi ikke går i 17 mai togene. Vi er sammen om dette og for noen så samles små familier som normalt. Vi er alle i samme båt. Under samme flagg!

God 17.mai fra Lars Nicolai Skjølingstad som skriver hver søndag under som ukens leder på Halvard Henry med Venner. Redaktør har selv hatt en fantastisk dag sammen med sin kjære familie og håper du har hatt det selv på denne fantastiske nasjonale dagen våres der vi hyller det fine landet vårt!!

Gratulerer med dagen Norge!!

Kanskje du også liker

Serieskaper Thomas L. Miller – Profilert producer bak flere TV-serier som Under samme tak, Family Matters er død

Thomas L. Miller som er kjent for 80,90-talls-seriene Family Matters, Full House, Perfect Strangers og Step by Step og halvparten av radarparet Miller og Boyett-produserende …

Les Mer

Artisten Eddie Money er død

kom den triste nyheten om at Eddie Money døde av kreft i en alder av 70 år. Money var ikke bare rockeartist, men gjorde også …

Les Mer

Sesongen i OBOS-ligaen er over – En spesiell sesong for klubber og supportere

I dag ble siste serierunde spilt i OBOS-ligaen i en sesong som har vært preget av coronaviruset og situasjonen i samfunnet. Det har vært en …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly