Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Er Viggo Kristiansen tilregnelig?

Norges mest alvorlige drapssak med to små jenter som ble voldtatt og drept i 2001 er igjen i søkelyset etter at gjenopptagelses kommisjonen begjærte saken opp for retten igjen. Argumentet var at det enda var motstridene bevis om Kristiansens mobiltelefonbruk i befatning med åstedet, alibiet og hvor Kristiansen fysisk var under hendelsene. La oss bare si at DNA bevisene fra åstedet var mangelfulle i tillegg. Men har selve etterforskningen vært dårlig?

Svaret på det er et nei spør du meg. Kripos har gjort det de kan etter forholdene og har arbeidet seg frem til at det var Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen som sto bak. Mulig på tynt grunnlag men indisiene som peker mot Kristiansen og Andersen er ganske klare,  mulig litt basert på andre forhold og Kristiansen har vært i søkelyset før for seksuell adferd mot mindreårige, og 41-åringen erklærte han seg ikke skyldig.

Men man aner er en gjentagende mønster og Kristiansens manglene kredibilitet for sine uttalelser. Når det sies har faren for bevisforspillelse vært reel og det har jo gått 20 år og  det er ingen tvil om at Kristiansen har vært den dominerende i denne stygge drapssaken. Baneheia drapene i Kristiansand i 2001 er i seg selv var de mest brutale på mange år der Lene Sløgedal Paulsen 10 år og Stine Sofie Sørstrøen 8 år ble funnet voldtatt og drept i et populært friluftsområde kallt Baneheia,  jentene hadde blitt brutalt voldtatt og drept når de var på badetur.

Ugjerningen ble dokumentert i media i månedsvis og var den store snakkisen og tspekulerte metoder ble brukt for å lokke de med seg. Motivet var å forgripe seg på de og  jentene ble funnet bakbundet og drept i en fjellsprekk dekket av granbar. Et søk ble iverksatt da de ikke kom hjem til avtalt tid. Åstedet var omhyggelig ryddet og bevis på all aktivitet ble forsøkt fjernet, Kristiansen havnet i etterforskningen på grunn av tidligere forhold og at han bodde rett ved Baneheia, på lik linke med Andersen. Kameraten tilsto raskt ugjerningen da DNA bevis ble funnet på åstedet!

Viggo Kristiansens personlighet har vist seg tilbøyelig til å utføre slike gjerninger. 41-åringen har vært i søkelyset for lignende forhold før og vært domfelt en rekke ganger før Baneheia. Dette forholdet strekker seg fra 1994-1996, Kristiansen er en tidvis uberegnelig fyr som er truende til litt av hvert med klare psykopatiske trekk. Til tross hans lave IQ har han vist seg som å være den dominerende personen i Baneheia drapene og en pådriver ovenfor Jan Helge Andersen.

Risikoen for gjentagelse er ganske reel. Kristiansens oppførsel har vist seg å ha et mønster. Ifølge rettspsykologer er Viggo en oppfarende og tidvis truende person. Under soningen på Ila fengsel og forvaringsanstalt har han havnet i klammeri med personellet og vaktene, og har tidvis vært psykotisk. Likevel har Kristiansen utdannet seg i fengselet som både ganggutt og kirketjener som har vist seg å være en kar og stole på.

Likevel har fengselsvesenet anbefalt forvaring på grunn av mentale vansker etter soningen er ferdig, Men nå kommer jo saken opp på nytt selv om det er ingen bedring å spore. Da kan det jo være rettspsykiater Kjell Noreik får rett når han sier at Viggo Kristiansen har klare psykopatiske trekk!

De etterlatte får aldri fred. Det er også en sak i seg selv. Antallet søknader om gjenopptagelser i denne saken har nå passert fem og det er drøyt mange. Dette utvikler seg til en rettslig farse når Viggo Kristiansen og hans advokat får lov til å holde på slik og det har også blitt en belastning for familiene. Med tanke på både tv programmer, podcaster og nyhetskjør kan det bli litt mye. Det er forståelig.

Dette antallet av gjenopptagelser av sin egen sak kan også tale imot Kristiansen til slutt. Han kan felles av sin egen besettelse,  selv om han har manipulert sin egen familie til å støtte seg 100 % så vil det ikke hjelpe. Men vil Kristiansen vinne frem til å bli frikjent vil dette bli en stor skandale for det norske rettsvesen. Vi snakker et erstatningskrav på 50 millioner og mye spetakkel.

For min del bør Viggo Kristiansen  aldri få lov til å slippe ut igjen. Mennesker som Viggo Kristiansen fortjener ikke bedre å bør råtne i fengsel. Han er alt for farlig til å slippe ut igjen og vil benytte første å beste anledning til å gjøre noe jævelskap igjen. Men, vi kan ta feil og da står det ikke på meg i alle fall. Uansett er dette min mening og det står jeg for!

Jan Helge Andresen på sin side har sonet sin straff ferdig og lever under skjult identitet. Sjekket og ute av saken. Sonet ferdig og jeg håper rettferdigheten vil seire til slutt!!

Kanskje du også liker

Shinji Kagawa klar for Paok Thessaloniki

Her i Norge vil nok mange huske Shinji Kagawa (31) i tiden som Manchester United og to perioder i Borussia Dortmund. Fra 2019 til 2020 …

Les Mer

Topp 10 live favoritter fra musikkens verden

Jeg elsker LIVE og har tenkt lenge på hvorfor ikke lage en Topp 10 Live favoritter fra band jeg har likt opp under årene. Her …

Les Mer

Lee Bowyer har trekket seg som manager i Charlton Athletic

Etter lørdagens 1 – 4 tap hjemme mot Shrewsbury har det bare vært snakk om tid om den tidligere Leeds United, Newcastle United, West Ham-spilleren …

Les Mer