Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder: Marius Müller – Myten og legenden

Marius Müller er Norges ubestridte gitar legende og han døde så altfor tidlig i en bilulykke bare 40 år gammel. Han var kjent for å spille med veldig mange kjente musikere. Han blir husket mest som en musiker med en voldsom kapasitet.

Marius begynte svært tidlig som musiker. Allerede som fem åring begynte han å spille gitar og ble beskrevet som et stort talent. Hans store idol var Jimi Hendrix og nettopp stilen til Hendrix skulle sette føringer for hans karriere. Etter en åpenbaring han hadde foran en jukebox da han var ni år skulle prege hele hans liv. Hendrixs stil trollbandt den lille gutten!

Marius startet sin bandkarriere som mange andre på den tiden i små lokaler. Et bomberom på Manglerud ble arenaen hans der han utviklet sin særegne up beat gitarstil. Sakte men sikkert begynte et mønster og høres tydelig. Det ble klart at Marius tok lett på å både lære og utvikle nye stilarter på gitaren, bare 16 år gammel bestemte han seg for å satse på musikken på heltid.

Han gikk i praksis rett ut fra ungdomsskolen og rett inn i et fransk band, Jackson Quintet. Å komme inn der var lett. Han svarte på annonsen deres og etter en kort audition ble det klart at den storvokste gutten ble bandets nye gitarist. Jackson Quintet turnerte mye i Nord Norge og med Marius på plass satte de sitt navn på Norgeskartet. Etter denne solide debuten fikk musikk Norge øynene opp for den milde og blide kjempen på gitar.

Marius tok stadig nye steg og flere musikere meldte seg på. Kvaliteten i Müllers arbeid var ikke til å unngå og han scoret mye på å kunne jobbe med de fleste. Fokuset hans var noe av det råeste man lot merke til. Marius ble til slutt helt ukritisk til hvem han spilte med. Her er en liten liste over hvem han spilte med:

Scantunes, Salt and Pepper, Alexandria, Jahn Teigen, Olav Stedje, Lava, Claudia Scott, Trond Granlund og bandet han var med å starte som han spilte i til sin død, Funhouse. Marius hadde det med å dukke opp overalt en periode. Og han ble nå også i spotlightet selv med sin store hit ‘Jeg er den du veit’. Monsterhiten fra albumet han ga ut i 1981. Selv hadde Marius gjort seg bemerket med coverbandet Smaa Hender der han ble lagt merke til med sine eminente utgaver av kjente låter som Tom Petty, Rolling Stones og Van Halen. Men dette bandet lå veldig langt unna Norsktoppen og gikk rask i oppløsning.

Marius var ofte å finne som studiomusiker. Det kostet ofte det lille ekstra for å få han med ut på turne. En stund var fokuset hans også på hans eget band Funhouse og deres egne utgivelser og turneer, det var ofte vanskelig å være flere steder på en gang vil vi tro. Marius skrev også sanger, både for seg selv og andre.

Som sagt det blir det nesten lettere å skrive om hvem Marius ikke spilte med. Listen ble etter hvert svært lang for den vennlige kjempen med den mintgrønne gitaren. Var det en ung og lovende artist på gang eller en gammel ringrev som trengte noen freshe toner så ringte man til Marius, det var sjelden nei man fikk og det var kanskje også grunnen til at det gikk galt for den godeste Muller. En marsdag i 1999 gikk det galt og Marius døde av et illebefinnende bak rattet på sin elskede Oldsmobile. Det ble fastsatt at rockemusikeren døde av naturlige årsaker. Han etterlot seg en kone og en da 14 år gammel datter.

Det ble i etterkant diskutert om Marius døde av hjertestans som følger av et stort arbeidspress. Men venner av Muller har uttalt at han brant veldig for musikken og den var hans største drivkraft i livet. Det og familien og biler da selvsagt. Mange kjente personer var i begravelsen hans og det var liten tvil om at Marius var en populær figur i musikk Norge. Jahn Teigen elsket å jobbe med Marius fordi han var irriterende flink og gjorde hans jobb mye lettere.

Det er ingen tvil om at Marius Müllers karriere gikk opp og ned og en stund var kraftige økonomiske problemer med på å nesten velte alt sammen. Det var så ille at Marius stilte opp i en musikkonkurranse om pop og rock i regi av NRK. Der var det en pengepremie. Heldigvis gikk han ikke konkurs men man kan si at han var en ekte sliter som ikke sto av veien for å prøve nye ting.

Er det noe man husker Marius for var det nettopp jobbinga. Vi i Halvard Henry med  Venner hyller deg! Marius, du er den vi veit. Sa aldri nei.

Ukens leder er skrevet av Lars Nicolai Skjølingstad!

Vi postet denne artikkelen opprinnelig for noen uker siden, men på grunn av vi hadde et stort problem med nettsiden for en uke siden ble flere artikler borte. Derfor fortjener Ukens leder med Marius Müller et nytt liv på siden våres, Marius Müller er en norsk skatt som dessverre døde 14.mars, 1999. Musikken lever videre i oss alle!

Takk Marius – Vi digger deg!

Kanskje du også liker

Siste nytt fra Leirskredet i Gjerdrum – Ny person er bekreftet funnet omkommet

I kveld ble det bekreftet at redningsmannskapene hadde funnet en tredje person som hadde omkommet i kvikkleireskredet i Gjerdrum. Savnede er fortsatt på 7 og …

Les Mer

Filmanmeldelse: The Best of Enemies

The Best of Enemies er en film fra 2019 som er basert på sann historie fra 1971. Svarte fikk ikke lov til å gå på …

Les Mer

Dagen i dag musikkhistorien – Def Leppards Hysteria gikk rett inn på 1.plass på Billboard

Dagen i dag i musikkhistorien – Def Leppard fikk sitt første nummer 1-album i Storbritannia med Hysteria i 1987, som også gikk rett inn på 1.plass …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly