Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder: Sarpsborg 08 en klubb for Østfold

Nå for tiden er Østfold kun representert med Sarpsborg 08 i den øverste eliten i fotball i Norge. Hvem skulle trodd det for knappe 20 år siden? Strengt tatt ingen! Sarpsborg 08 er et resultat av et samarbeid med 16 lokale klubber i Sarpsborg området med Sarpsborg FK som satsningsklubb. Sarpingene skjønte etter over et halvt århundre med intern krangling og kniving over det samme kakestykket at det var en felles elite satsning som måtte til.

Samarbeidet Sarpsborg 08 er helt unikt i Norge og sjelden har man sett et mer samstemt by som nå har Sarpsborg 08 på sommeren og Sparta hockey på vinteren. Andre klubber og byer i Østfold kan se langt etter Sarpsborg 08s klubbstruktur. Det er det lite tut og kjør men stor profesjonalisme i alle ledd. Intet er overlatt til tilfeldighetene. Alt annet blir likegyldig. Det handler om å ha et fotballag i eliten og Sarpsborg 08 er bylaget fremfor noe og på kampdagene er hele byen hvit og blå og alle støtter opp om klubben. Men hvordan i heiteste får de det til?

Redaksjonen tror at sarpingene har en helt egen evne til å samordne krefter for å lykkes. Det er et kollektiv i denne klubben i Sarpsborg man sjelden opplever i Norsk Elitefotball. Dette er et resultat av at Sarpsborg by har feilet så mange ganger på elitesatsing og på å bli en fotballklubb at alle steiner har vært snudd opptil flere ganger. Med sterk motgang har man lært ydmykhet til slutt og omfavnet det faktumet at byen har vært splittet.

Kan man si at man har vokst på splittelse? Absolutt. Det ironiske er at i Sarpsborg så er det ingenting som fysisk skiller kamphanene. Likevel får man til elitesatsing ti ganger bedre og bredere enn i Moss. Hvor langt skal vi gå i Moss før vi må krype til korset å samarbeide? Dessverre er redaksjonen i Halvard Henry med Venner samstemte der: Noen må dø først!! Av alderdom, det måtte presiseres.

Men over til litt teori. 16 klubber er slått sammen til én? For å ta det helt teoretiske. Sarpsborg Fotball i fotball ble startet i 1903. Og det er noe som alltid har vært der. Økende krav til profesjonalisering førte til en satsning på elite fra 1999 til 2007. Med vekslende hell og mye kaos.  Til slutt endte det opp med at Raufoss berget satsningen til SFK Sparta med å strande økonomisk. Så ble det til slutt etter mye krangling igjen satset mot toppen og det ble til slutt en enighet om å danne Sarpsborg 08 på SFK og Sparta Sarpsborg.

Alt i alt ble det kranglet om alt! Fra sokkedesign til klubblogo. Takket være SAMS, sammen for Sarpsborg ble det til slutt en klubb for en by. Her snakker vi om megling og krangling med et gubbevelde som sikkert eksisterer overalt! Samarbeidsklubbene er med unntak av de to først nevnte : Idrettslaget Borgar. Borgen Idrettslag. Varteig Idrettslag. Navestad Idrettsforening. Tune Idrettslag. Hafslund Idrettsforening. Ullerøy Idrettslag. Tveter Idrettslag. Ise Sportsklubb. Yven Idrettsforening. Borg Sportsklubb. Skjeberg Sportsklubb. Lande Idrettsforening og Nygårdshaugen Idrettslag!

Uansett : Alt er profesjonelt i Sarpsborg 08 nå. Selv supporterbutikkene er så proffe man kan fåa av klubben. Det må legges til at Sarpsborg Stadion tar 8022 tilskuere er et tipp topp anlegg. Med alle fasiliteter og et Hall of Fame som hedrer alle klubbene i samarbeidet, Sarpsborg Stadion har vært full mange ganger og klubben har også spilt Europacup. Dette har ikke FFK eller Moss kan skilte med i nyere tid. Sarpsborg er fotballbyen nummer 1 i Østfold akkurat nå!

I Moss sitter vi fast i loddsalg og sur kaffe. Heia Sarpsborgs 08 og ikke minst til supporterne deres som opplever toppfotball!!

I Sarpsborg har de egen supporterbutikk. Ta turen og kjøp caps, lue, drakt, skjerf, flagg andre supporterutstyr med 08.

Foto: Halvard Henry med Venner eier bildene!

Kanskje du også liker

Ukens leder – Broen over Hølen

Bråket rundt Hølensbroa er nå endelig over etter over 20 år med neglisjering. Det siste toget gikk over broen i 1996 og siden den gang …

Les Mer

Michael K. Williams – Stjernen av The Wire er død

Den amerikanske skuespilleren Michael Kenneth Williams, mest kjent for hovedrollen i HBO -dramaserien The Wire, er funnet død i leiligheten hans i New York. Han …

Les Mer

Pete Parada har fått sparken i The Offspring etter å nektet Covid -vaksine av medisinske årsaker

Trommeslageren i det amerikanske rockebandet The Offspring sier at han har blitt droppet fra deres kommende turné etter å ha nektet Covid -vaksinen av medisinske …

Les Mer