Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder: Spesialutgave – Stortingsvalget 2021

Det var noen nervepirrende timer på mandag men så ble det klart. Det blir et maktskifte. Med stort overtall.

Etter en beinhard kamp om mandater og regjeringsposisjon er det nå klart at Jonas Gahr Støre mest sannsynlig blir statsminister. Flertallet var egentlig ganske klart da det endelige resultatet ble 100-68 mandater over den sittende regjering Solberg. Det kommer frem at Jonas Gahr Støre vil danne regjering, den røde siden har Rødt, SV, AP, SP og MDG.

Den blå siden har KRF, V, H og FRP.  Vi får en sosialistisk regjering for første gang på en åtte år. Partiene vil sette seg ned å diskutere hvordan de skal samarbeide senere. Det vil ta tid å danne ny regjering da partene er på steilende front allerede, men blir tvunget til å samarbeide. Spesielt med klimapolitikken!

Valgmessig har det vært et greit Stortingsvalg. Selv om valgdeltagelsen bare var på 77% kan man si at det var godkjent, Det har også vært et rekordhøyt antall med forhåndsstemmer da det ble åpnet for utstrakt bruk av dette på grunn av Covid 19 restriksjoner. 2.905.753 stemte totalt ut av 3.891.736 stemmeberettigede. Så ting tyder på at den norske befolkningen fortsatt har mye å gå på når det gjelder å bruke stemmeretten sin.

Det er viktig at redaksjonen er klar på at hvis stemmeretten ikke brukes bør man heller ikke bruke klageretten etter valget. Et valg uansett form, kan bare påvirkes av bruken av stemmerett. Det er derfor det kalles demokrati. Lokalt var valgdeltagelsen 73% for Østfold. Intet sjokk det.

Det venter tøffe forhandlinger for Jonas Gahr Støre. Arbeiderpartiet fikk klart flest stemmer i Stortingsvalget med sine 26,4 prosent av stemmene. En kjapp regning tilsier omtrent 48 mandater på Stortinget og store muligheter til å fremme et klart Arbeiderparti styrt storting, men reisen dit blir ikke lett og for at Støre skal danne sitt drømmelag gjenstår det mye arbeid og tøffe forhandlinger.

Redaksjonen i Halvard Henry med Venner spår at det vil ta lang tid å danne regjering. Aps partisekretær Kjersti Stenseng har uttalt at det er et veldig godt utgangspunkt å få en rødgrønn regjering med Sp og SV. Målet er en flertallsregjering med stor beslutningsevne!

Vinnere og tapere

Senterpartiet gjør et kjempevalg og endte på 13,6% av stemmene. Det holder i massevis for å få en stor gjennomslags kraft for sin politikk. Valgets klart beste resultat for SP. Valgets store taper er Kristelig Folke Parti som datt som et blylodd. Under sperregrensa og kun 3,6% gjør at KRF gjør det dårligste valget siden 1936.

Kjell Magne Bondevik – tidligere statsminister tok KRFs resultat svært tungt. Men var likevel glad for å få noen på Stortinget tross alt. KRFs politikk må fornyes på mange områder da kristelige verdier står for fall. Folk er lei bibelbelter og skinnhellighet antagelig. Uten å trekke det for langt!

FRP gikk tilbake 3,5% og endte opp på 11,7% av stemmene. Frafallet av Siv Jensen har allerede gjort seg gjeldene og at FRP på et tidspunkt trakk seg ut av den forrige regjeringen og havnet i opposisjon igjen. FRP er blitt et parti som ikke helt har klart å velge side eller velgere. Leder Sylvi Listhaug har en jobb å gjøre før neste periode, ellers intet nytt og skuffende nedgang og mye kan tyde på at tidligere FRP velgere stemte i helt motsatt retning.

Rødt gjør også et byks opp etter dette valget. Rødts leder Bjørnar Moxnes mente i store trekk at det var et historisk valg for Rødt som er et relativt nytt parti, åtte mandater på Stortinget frem for forrige periode og 4,6% av stemmen er en fantastisk uttelling og det tyder på at Rødt har gjort en solid valgkamp og et solid stykke arbeid over flere sesonger.

Det nevnes at Rødts valgkamp er bygget på frivillighet og 10.000 enkeltbidrag, Rødt er over sperregrensen og dette har ikke skjedd siden sperregrensen ble innført at et nytt parti har klatret langt over. Rødt vil samarbeide med AP og SV. Nyliberalismen er på vei!

Miljøpartiene fikk ikke den gjennomslagskraften mange ville tro de skulle få. Kampen mot tradisjonelle tungvektere ble for stor. MDG for eksempel lå bra an helt til Oslo var talt opp. Da datt MDG ned under sperregrensen og ble ingen faktor før rett ved innspurten, Dermed betyr det at MDG ikke får noen av de 19 utjevningsmandatene og ble stående som et litt større aktivistparti, nærmest med sine tre mandater.

Allikevel en tredobling fra sist og MDG er nok ikke modne nok for politisk ansvar for lokalt eller nasjonalt. Radikalismen må ned og fornuften opp. Venstre havnet så der og fikk ikke den gjennomslagskraften på miljøsaker denne gangen heller men ender vel opp med Miljøvernministeren. Uten å spekulere alt for mye!

Redaksjonen i seg selv havnet på steilende front som vanlig. Den ene fløyen valgte Arbeiderpartiet imens den andre valgte Venstre. Det vil nok ikke påvirke innholdet på nettsiden noe særlig da vi stort sett skriver om hva vi vil. Nettsiden skal ikke være så politisk orientert men om det er gode nyheter fra denne valgkampen om pressen så er det mye.

Pressen lot seg ikke påvirke så mye av partienes meninger og gjorde en god og upartisk jobb. Journalistene viste god presseetikk og laget god stemning. I redaksjonen til Halvard henry med Venner var stemningen en annen. I antall stemmer fikk det vinnende partiet 6 ganger så mange stemmer. Venstre havnet på rundt 4,8% av stemmene og ca 8 mandater. Ingen forbedring fra sist periode!

Politisk er nok redaksjonen fortsatt på steilende fronter.

Ukens leder er i denne uken en spesialutgave og bildet er tatt av Lars Nicolai Skjølingstad. Vi er tilbake med en vanlig ukens leder neste uke.

Kanskje du også liker

Sneaker Pimps er endelig tilbake med nytt album på 18 år

I mai avslørte Sneaker Pimps sin retur ved å kunngjøre Squaring the Circle – deres første album på 18 år. Nå har 90-tallets trip-hop-pionerne delt …

Les Mer

Ukens leder – Gi rasisme rødt kort

Vi har et problem om dagen i samfunnet som må fjernes. Det blir vanskelig men den kampen må vi ta, det er en vanskelig kamp …

Les Mer

Halvard Henrys favoritter – Juli, 2021

På grunn av sommerferie har jeg valgt å komme med Halvard Henrys favoritter for juli i august. Jeg trengte en pause og pausen er nå …

Les Mer