Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Syklister til glede og Irritasjon

Sportsavdelingen i redaksjonen, ved programleder Lars i førersetet har satt seg noen hårete mål ved å være mer på sykkelsetet. Dette viste seg å være svært utfordrende. Ikke bare for kroppen med over 100 km tibakelagt forrige uke, men også mentalt. Syklister i trafikken er ikke videre populært, og hvis man skal på sykkelen er det mange forholdsregler man skal ta hensyn til. Det største hensynet må gå til medtrafikantene mener jeg.

Trenden blant syklister i 40 årene er lent mye på utstyret. Jo dyrere jo bedre og jo mer tettsittende drakten sitter du bedre. Det er en økende trend at selve sykkelen er dyr og avansert. Ofte anbefales ferske syklister utstyr som er langt over både kondisjonsnivå og ambisjoner, noe jeg mener blir galt.

Aldersgruppene er ganske inndelt sånn egentlig. De yngre sykler på billigere sykler for å spare penger, i mens den eldre syklisten er mer på med utstyret og det virker som om det er viktigere å se bra ut enn å yte bra. Til og med over nærmere 60 år og da velger man ofte el-sykkel. Selv de yngre velger også i noen tilfeller el-sykkel. Det er relativt lite forståelig for meg. Men folk har vel sine grunner?

Men hva anbefales egentlig av utstyr?

Vel, det er mye etter behov mener jeg. En som skal selge utstyr til en fersk landeveissyklist vil sikkert anbefale det dyreste utstyret, men det trengs strengt tatt ikke. Det er lurt å teste behovet først. Har man det behovet om å komme fort frem eller bare frem i et stykke? Man bør ta noen vurderinger i forhold til det.

Risikoen man tar som syklist er noe det sjelden skrives om og syklister er både utskjelt og utsatt gruppe. Man kan egentlig dele det inn i tre grupper. Sportssyklisten som sykler på en dyr racer eller hybridsykkel, har alt utstyret på plass som sykler i stor risiko. Det ligger ofte både to og tre i bredden i kjørebanen og benytter aldri gangfeltet.

Vingleren:

Sykler i moderat fart uansett hvor og krysser ofte i mellom gang, sykkelfelt og kjørebane. Garantert uten å se seg for. Kan oppleves som uforsiktig og forstår ikke at sykkelen er et kjøretøy når den er i veibanen. Vikeplikt for gangfelt og annet trafikk der dette er oppmerket gjelder da. Utstyret er midt på treet men ofte i diskutabel stand.

Den fornuftige:

Er gjerne en som sykler for å komme seg til og fra jobb. Har aldri dårlig tid og sykler alltid jevnt og sikkert. Går av for å krysse fotgjengerfeltet der dette er hensiktsmessig. Veitrafikklovens mønster elev på mange måter. Utstyret er praktisk og moderat. Gjerne på en eldre godt vedlikeholdt solid sykkel. Bygget for fremkommelighet og ikke hastighet.

Kjørestilen blant syklister varierer veldig og de smarteste har ikke dårlig tid. Husk at du er en myk trafikant.

Det er likevel registrert 61 dødsfall og nær 600 skadede syklister i trafikken fra 2013 til og med januar 2020 ifølge ferske tall fra SSB. Dette er en statistikk som har hatt en kraftig økning de siste fem årene. Påkjørsler av syklister i kjørebanen dominerer og ulykker som følge av at syklisten blir presset ut i grøfta.

Vel, dette har uansett ikke skremt meg, programleder i Halvard Henry no podkast fra å sykle. Jeg elsker å sykle, men det er som i alt annet for tiden for du vet jo aldri når livet blir snudd opp ned!!

STAY SAFE!!

Ukens leder er skrevet av Lars Nicolai Skjølingstad. Ukens leder er tilbake med en ny post om en uke. Vi gleder oss for vi vet aldri hva kollegaen våres kan finne på å skrive om. Kom gjerne med en kommentar med ukens leder!!

Kanskje du også liker

30 år siden skrekkfilm-klassikeren Tremors kom ut på kino

I dag er det 30 år siden den amerikanske komedie/skrekkfilm-klassikeren, Tremors (Marksommer) kom ut på kino. Regi er ved Ron Underwood som senere slo til …

Les Mer

Serieanmeldelse: Stateless

Stateless er en miniserie som er basert på en sann historie med Yvonne Strahovski (Dexter on Showtime) i hovedrollen sammen med Cate Blanchett (The Aviator), Dominic West (The …

Les Mer

Dagen i dag i musikkhistorien: Megadeth – Peace Sells er 33 år i dag

Dagen i dag i musikkhistorien Favorittbandet nummer 2 gjennom alle tider Megadeth slapp sitt andre studio album Peace Sells som gikk inn på svak 76.plass …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly